Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:01

10 let Rahelinega vrtca – hiše otrok Montessori

Župnijski vrtec župnije Preska, Rahelin vrtec - hiša otrok Montessori praznuje 10. obletnico delovanja. Obiskuje ga 66 otrok, zanje pa skrbi 9 vzgojiteljev. Slovesno sveto mašo v tamkajšnji župnijski cerkvi bo ob 17h daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, sledila bo akademija.


Verica Trstenjak zapušča Sodni svet

Profesorica za evropsko pravo dr. Verica Trstenjak z 31. decembrom odstopa kot članica Sodnega sveta. To je potrdila tudi za Radio Ognjišče. V odstopni izjavi, ki jo je naslovila na predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Dejana Židana in predsednico sodnega sveta Barbaro Nerat opozarja, da je sodni svet ustavna institucija in da trenutni položaj v praksi, po njeni oceni v celoti ne omogoča kakovostnega in odgovornega dela.


NSi kritična do vladne zamrznitve transferjev za posameznike in gospodinjstva

Odbor državnega zbora za finance bo danes obravnaval predlog novele zakona o izvrševanju proračuna. S sprejemom se mudi, saj morajo biti predlagane rešitve uveljavljene najpozneje do konca leta, da bo nato izvrševanje proračuna za leto 2019 lahko nemoteno steklo. V NSi so kritični, ker bo vlada zamrznila transferje posameznikom in gospodinjstvom kar bo po besedah poslanca Jožeta Horvata prizadelo tudi družine. V ustanovi Anin sklad so zato vlado pozvali k dolgoročni politiki na tem področju.


Sprejem dogovora o migracijah spremljajo tudi protesti v Ljubljani

V maroškem Marakešu so članice Združenih narodov potrdile globalni dogovor o migracijah. Ta je razdelil evropske države in slovensko javnost. Nekaj več kot deset držav med njimi večinoma evropskih pa tudi ZDA, ni pristopilo k dogovoru, saj enači nezakonite in zakonite migracije. To trdijo tudi v slovenski opoziciji, ki je vlado pozvala k odstopu od dogovora ter napovedala referendum.


Kdaj nova lastovka slovenske pomladi?

Slovenska ljudska stranka je v minulem tednu z akademijo v Unionski dvorani v Ljubljani zaznamovala 30. obletnico ustanovitve svoje predhodnice, Slovenske kmečke zveze. Slavnostni govornik je bil prvi predsednik zveze Ivan Oman, ki je opozoril na okoliščine, kot je sam poudaril - kmečkega punta 12. maja 1988 - prve lastovke slovenske pomladi. Strankam, ki so se kmalu zatem povezale v Demos, pa je predlagal sodelovanje, saj samo to lahko prinese novo pomlad.


Pregled domačih dogodkov od 30. 11. do 7. 12. 2018

Vstopili smo v adventni čas, še posebej otroci pa so se razveselili prihoda sv. Miklavža. Na političnem prizorišču so bile v soju žarometov občine, v katerih je potekal drugi krog volitev, znova pa je prišlo do pretresov na področju otroške kardiokirurgije. Sindikati javnega sektorja in vlada so podpisali stavkovne sporazume in dogovor o plačah, na Pokljuki pa se je začela nova sezona svetovnega biatlonskega pokala.


Ekonomist Lahovnik o aktualnih gospodarskih zadevah

V pogovoru z ekonomistom in profesorjem dr. Matejem Lahovnikom smo se pogovarjali o dvigu plač v javnem sektorju, dvigu minimalne plače, kandidatu za guvernerja Banke Slovenija Boštjanu Vasletu, nihanju Bitcoina, izstopu Katarja iz agencije Opec in o vplivu Brexita na gospodarstva v EU.


Koprska občinska volilna komisija je zavrnila ugovora Popoviča in Bržana

Koprska občinska volilna komisija je v celoti zavrnila ugovora Borisa Popoviča in Aleša Bržana v zvezi z nepravilnostmi v drugem krogu lokalnih volitev. Predsednik občinske volilne komisije Miloš Senčur je pojasnil, da se je število glasov spremenilo, ne pa tudi izid, tako da Bržan ostaja zmagovalec lokalnih volitev v Kopru.


Robida v čustvenem zapisu kritičen do dogajanja v zvezi z otroško srčno kirurgijo

Nekdanji član sveta Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni in strokovnjak za varnost bolnikov Andrej Robida je na javnost naslovil čustveno pismo. V njem je opozoril na zaznane nepravilnosti pri obravnavi najmlajših v programu otroške srčne kirurgije v ljubljanskem kliničnem centru. Tam vztrajajo, da za bolnike, ki se zdravijo pri njih, dobro skrbijo. Razplet zgodbe naj bi bil po napovedih resornega ministra Sama Fakina znan približno v tednu dni.


Odnose med Slovenijo in Avstrijo trenutno precej zaznamujejo migracije

Marjan Šarec se je mudil na prvem dvostranskem obisku ene od sosednjih držav v vlogi slovenskega premierja. Gostila ga je Avstrija. Šarec se je srečal s kanclerjem Sebastianom Kurzem, sprejel ga je tudi tamkajšnji predsednik Alexander van der Bellen. Kot običajno, je bila to priložnost za potrditev dobrih dvostranskih odnosih in zavezo za rešitev še odprtih vprašanj. Ena od stalnic dialoga Ljubljane in Dunaja je položaj slovenske manjšine, tokrat so ga zasenčili aktualni izzivi, med njimi migracije.


Novejše novice | Starejše novice