Ljubljana, sreda, 15. avgust 2018, 06:58

Dr. Tomšič: Sestavljanje vlade, ki smo mu priča, je kombinacija burke in farse

Sestavljanje vlade po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah pri nas je kombinacija burke in farse. Tako je ocenil politični analitik in publicist dr. Matevž Tomšič. Kljub temu, da so stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS vložile kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja, še ni jasno, ali bo ta na koncu koncev dobil priložnost za sestavo vlade. Če bo svoje glasove prispevala tudi Levica, je zagotovo mogoče reči le to, da bo Šarčeva vlada manjšinska.


Marjan Šarec uradni kandidat za vodenje vlade

Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, ki se dogovarjajo o oblikovanju manjšinske vlade, so danes v državni zbor vložile kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade. Pod kandidaturo je zbranih 43 podpisov poslancev. Predsednik republike Borut Pahor je Šarca danes že sprejel na pogovor, govorila sta tudi o nadaljnjih postopkih za oblikovanje nove vlade.


AVDIO: Tudi letos vabljeni k pomoči za podhranjene v Afriki

Slovenska Karitas v tem poletju z akcijo Za srce Afrike vabi k darovanju sredstev za uboge in lačne v deželah, v katerih delujejo slovenski misijonarji. Zbrana sredstva bodo namenjena za nadaljevanje, začetek ali dokončanje projektov na področju šolstva, zdravstva in hrane.


AVDIO: Po pogromu nad dr. Možino sprožena peticija za svobodo govora

Poročali smo že o odzivih na intervju novinarja dr. Jožeta Možine z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom na Televiziji Slovenija, v katerem je ta obširneje spregovoril o slovenski polpretekli zgodovini. Kot je znano, so oddajo pozdravili ugledne ustanove civilne družbe, nekateri poslanci Evropskega parlamenta in mnogi posamezniki. A tako dr. Možina kot dr. Dežman sta doživela tudi pravi pogrom. Sprožila sta ga predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Tit Turnšek in poslanec SD mag. Marko Koprivc. Mlačen odgovor vodstva nacionalne medijske hiše na njun napad in na vse, kar je sledilo, ter mešana sporočila, ki jih je posredovalo javnosti, so bili povod za zbiranje podpisov pod peticijo za zaščito pravice svobode govora na javnem zavodu. Vrstijo se tudi pisma podpore voditelju intervjuja.


Protokol o sodelovanju manjšinske vlade z Levico še ni usklajen, Šarec gre naprej

Strokovne skupine LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so nadaljevale usklajevanja z Levico o protokolu njenega sodelovanja z manjšinsko vlado Marjana Šarca. V stranki skorajšnjega kandidata za mandatarja ocenjujejo, da je bil danes narejen velik korak, v Levici po drugi strani opozarjajo, da v ključnih točkah še ni poenotenja. Zmotilo jih je tudi to, da se je peterica sama odločila predlagati Dejana Židana za predsednika državnega zbora. V zvezi s tem so se oglasili v NSi. Njihov predsednik Matej Tonin je namreč trenutno prvi med poslanci. Kot so zatrdili, ne bo prelomil obljube, da bo odstopil s funkcije, ko bo oblikovana koalicija. A hkrati so opozorili, da je treba prej izvoliti vsaj enega od podpredsednikov, ki bo namesto njega vodil sejo.


Peterica bo zagotovo predlagala Šarca, obrtniki in podjetniki želijo stabilno vlado

Stranke LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS bodo v sredo vložile kandidaturo Marjana Šarca za mandatarja za sestavo nove vlade. Ta bo manjšinska. Šarca in projekte, pri katerih bi našli skupni jezik, naj bi podprla Levica. A njen koordinator Luka Mesec je opozoril, da protokol sodelovanja še ni usklajen. Oglasili so se obrtniki in podjetniki. Želijo trdno in stabilno vlado, ki bo delovala v dobrobit malemu gospodarstvu.


S turistično sezono zelo zadovoljni tudi v Posočju, na Golteh in v Kranjski Gori

V vročih poletnih dneh so posebej dobro obiskani turistični kraji v višje ležečih območjih ali v objemu gora. Dolina Soče je polno zasedena, največ turistov je iz Slovenije, Nemčije in Avstrije, vse več jih prihaja tudi s Češke in iz Nizozemske. Na Golteh pravijo, da je sezona izjemna, hotel beleži kar 75 odstotkov več gostov kot lani, tudi v Kranjski Gori so zelo zadovoljni.


Stereotipi držijo - Slovenci najraje počitnikujemo na hrvaški obali

Čas kislih kumaric prinaša zelo malo pomembnih in odmevnih dogodkov, zato v medijih svoj prostor dobijo novice, ki bi drugače ostale v ozadju. Nekatere so povezane s statističnimi podatki. Ker smo v obdobju, ki ga mnogi preživljajo na oddihu, so na statističnem uradu preverili, kako počitnikujemo Slovenci. Kot so sporočili, držijo stereotipi, da dopust najraje koristimo v juliju in da ga najraje preživljamo na obali naše južne sosede, kamor se odpravimo z osebnim avtomobilom.


Jeseni začetek programa svetovanja malim in srednjim podjetjem za uvrstitev na borzo

Evropska banka za obnovo in razvoj bo prihodnji dve leti v Sloveniji izvajala poseben program podpore in svetovanja malim in srednjim podjetjem. Želi jih namreč privabiti na borzo. Do konca avgusta se lahko vanj prijavijo podjetja, ki imajo manj kot 50 milijonov evrov letnega prometa in do 500 zaposlenih. Deset izbranih bo jeseni povabljenih na enodnevno delavnico, tri podjetja bodo nato začela priprave na postopek uradne kotacije.


Pregled domačih dogodkov od 27. 7. do 3. 8. 2018

Visoke niso samo temperature ozračja, ampak je vroče tudi v politiki, ponekod, ko gre za premestitve, pa tudi v Cerkvi. Za nami je tradicionalna slovesnost ob Ruski kapelici, v športu pa so navduševali mladi rokometaši.

 


Novejše novice | Starejše novice