Ljubljana, petek, 19. oktober 2018, 19:44

Razvezani - del telesa Cerkve

Pri sv. Jožefu v Ljubljani poteka 2. vseslovensko srečanje ločenih z naslovom: Nisem se poročil-a, da bi se ločil-a. Sveto mašo je dopoldne daroval nadškof Marjan Turnšek, nato pa je zbrane tudi nagovoril. Pogovoru po skupinah je sledilo kosilo in nato okrogla miza na temo Kdaj je ločitev neizbežna.


Dan paliativne oskrbe - spremljanja umirajočih

Drugo soboto v oktobru obeležujemo dan paliativne oskrbe in hospica, v ospredju katerega je skrb za umirajoče. V Sloveniji ga letos zaznamujejo različni dogodki, ki se vrstijo skozi vest teden. Pri Sv. Jožefu v Celju je bil v ponedeljek na sporedu pogovor o življenju in smrti. Onkološki inštitut je imel strokovni posvet o trenutni paliativni oskrbi bolnikov z rakom. Hiša Ljubhospic je v sodelovanju s Svetovnim etosom pripravila okroglo mizo o odnosu do umiranja s poudarkom na duhovni oskrbi. V Cankarjevem domu je bila v četrtek okrogla miza z naslovom Moč besede v paliativni oskrbi - neslutene razsežnosti.


Od petka do petka

Pretekli teden se je morala Cerkev na Slovenskem soočiti z novimi poskusi napadov na njeno svobodno izražanje in delovanje. Začel se je namreč sodni proces zoper p. dr. Tadeja Strehovca. Slovenija je gostila generalnega sekretarja Nata, premier Marjan Šarec pa je obiskal Bruselj. Medtem se premika pri prodaji NLB in Abanke, dogajanje v zdravstvu pa je zasenčila kriminalistična preiskava zaradi sumov korupcije pri nabavi žilnih opornic.


Ali z električnimi odpadki pravilno ravnamo?

Na pobudo mednarodnega združenja shem za ravnanje z električnimi in elektronskimi odpadki WEEE forum bomo 13. oktobra obeležili prvi Mednarodni dan e-odpadkov.


Tokratno srečanje Prebudimo Slovenijo na temo Demokracija v medijih

Civilna iniciativa Prebudimo Slovenijo vabi jutri v Zavod sv. Stanislava v Ljubljani na tradicionalni Zbor kristjanov in ljudi dobre volje. Jesensko srečanje nosi naslov »Demokracija v medijih«. Na to temo bodo spregovorili Peter Jančič, Bogomir Štefanič, Boštjan M. Turk, Erika Jazbar in Martin Nahtigal.


Da bi nikoli ne nehali iskati in ustvarjati doma

Ob Svetovnem dnevu brezdomstva, ki smo ga obeležili v sredo, 10. oktobra, so v Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote želeli sporočiti svetu, da bi ljudje nikoli ne nehali iskati doma in ga ustvarjati tako zase kot za tiste, ki so ga izgubili. Ob tem sporočilu so pripravili Dan odprtih vrat, ki je potekal v Dnevnem centru za brezdomce v Ljubljani.


P. Strehovec: Zoperstavimo se skupinam zla!

Na pobudo Akademskega društva Pravnik se pravniki in študenti prava že 15 let zbirajo pri rdeči maši in molijo za razsvetljenje Svetega Duha. Sinoči so posebej molili za tiste, ki se v javnosti pogumno zavzemajo za človekove pravice in temeljne svoboščine: med drugim za nedotakljivost življenja, tudi nerojenega otroka, svobodo izražanja, svobodo veroizpovedi in pluralno demokracijo.


Peterle pozdravil besede Pahorja, da Slovenska vojska ni neposredna naslednica TO

Zveza veteranov vojne za Slovenijo je včeraj v Ljubljani pripravila proslavo ob 50. obletnici ustanovitve teritorialne obrambe. Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru opozoril, da je po slovenski vojski prvič zadišalo pred 28 leti ter dodal, da so jugoslovanski in slovenski TO skupni ljudje. Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle pa je za naš radio ponovil, da mu je žal, da se je Pahor udeležil slovesnosti, hkrati pa izrazil veselje, da je jasno opozoril na nekatere ključne zadeve.


Nadškof Stres in pravni strokovnjak Letnar Černič o preganjanju p. Strehovca

»Kazenski postopek zoper p. Tadeja Strehovca ne izpolnjuje znakov kaznivega dejanja po 297 členu kazenskega zakonika,« je za oddajo Pogovor o dejal izredni profesor za pravo človekovih pravic, ustavno in upravno pravo, dr. Jernej Letnar Černič. Skrbi ga zastrašujoč učinek tega primera na ljudi. Predsednik Komisije pravičnost in mir pri SŠK nadškof Anton Stres pa je za naš radio opozoril na dvojna merila.


AVDIO: Banka Slovenije ostaja brez vodstva s polnimi pooblastili. Kaj zdaj?

Banka Slovenije ostaja brez vodstva s polnimi pooblastili. Državni zbor namreč ni prižgal zelene luči Primožu Dolencu, ki ga je v imenovanje za prvega moža naše osrednje finančne ustanove predlagal predsednik republike Borut Pahor. Ta bo v kratkem objavil nov razpis. Po presoji kandidatur in po posvetovanjih s poslanskimi skupinami, ki jih namerava opraviti v drugi polovici tega meseca, želi novo ime čim prej sporočiti parlamentu.


Novejše novice | Starejše novice