Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:12

Stereotipi držijo - Slovenci najraje počitnikujemo na hrvaški obali

Počitnice, morje, dopust
Foto © ARO

Čas kislih kumaric prinaša zelo malo pomembnih in odmevnih dogodkov, zato v medijih svoj prostor dobijo novice, ki bi drugače ostale v ozadju. Nekatere so povezane s statističnimi podatki. Ker smo v obdobju, ki ga mnogi preživljajo na oddihu, so na statističnem uradu preverili, kako počitnikujemo Slovenci. Kot so sporočili, držijo stereotipi, da dopust najraje koristimo v juliju in da ga najraje preživljamo na obali naše južne sosede, kamor se odpravimo z osebnim avtomobilom.

72 odstotkov gospodinjstev v Sloveniji si je lani lahko privoščilo enotedenske letne počitnice. Na statističnem uradu ugotavljajo, da je to za tri odstotne točke več kot leto prej in največ v 12 letih, odkar izračunavajo ta podatek. Odstotek takih, ki so si lahko privoščila počitnice, je največji med gospodinjstvi z dvema odraslima in z vsaj enim vzdrževanim otrokom, 87 odstotkov, ter najmanjši med enočlanskimi gospodinjstvi, 60 odstotkov. Od gospodinjstev z najvišjimi dohodki si jih je počitnice lahko privoščilo 94 odstotkov, od tistih z najnižjimi le 46 odstotkov. Največ gospodinjstev, ki si je lani lahko privoščilo počitnice, je prihajalo iz osrednjeslovenske statistične regije, 82 odstotkov, najmanj iz koroške statistične regije - 64 odstotkov. Lani je bilo na vsaj enem zasebnem potovanju približno dve tretjini prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Glavni razlog za 77 odstotkov teh potovanj je bil odhod na počitnice.

Največ zasebnih potovanj prebivalci Slovenije opravijo julija. "Glavno prevozno sredstvo je osebni avtomobil, prevladuje z 88 odstotki. S po 5 odstotki nato sledita letalo in avtobus," je poudarila namestnica generalne direktorice statističnega urada Karmen Hren.

Katere države imamo Slovenci najraje? "Daleč najbolj obiskana država je Hrvaška, sledijo ji Italija, Bosna in Hercegovina ter Avstrija," je naštela Hrenova. Na statističnem uradu so pred kratkim spraševali tudi po tipu destinacije. "Takrat se je izkazalo, da je cilj več kot dveh tretjin zasebnih potovanj v tujino morska obala," je dodala Hrenova.

Ne spreglejte: