Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Vztrajanje v zakonski ljubezni zgled za današnje mlade

Slovenija | 22.07.2018, 13:43 Marjana Debevec

Na današnjo nedeljo pred praznikom svetega Joahima in svete Ane, staršev Device Marije, so k Mariji Pomagaj po blagoslov tradicionalno priromali zakonski jubilanti. Sveto mašo je na trgu pred baziliko daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, ki je zbrane med drugim povabil, naj se spomnijo priprav na poroke in poročnega dne z obljubo, ki so jo izrekli.

Škof Šuštar je izpostavil pomen zgleda zakoncev in dejal: »Hvala vam za vaše življenje v skupnosti svetega zakona. Z vsemi lepimi in težkimi trenutki ste vztrajali v zvestobi in ljubezni. Upali ste si sklenili zakon in ga z Božjo pomočjo tudi ohranjati. To je pomemben in velik zgled za današnje mlade ljudi.

S svojim svetim zakonom jim predstavljate povabilo in zagotovilo, da je zakrament zakona velik dar. To ni stvar, ki bi se je morali bati, ali se je izogibati. Pač pa odprtost in sodelovanje z Bogom pri največji skrivnosti človekovega življenja; v skrivnosti medsebojne ljubezni, v skrivnosti podarjanja in sprejemanja drug drugega, pri skrivnosti podarjanja življenja in vzgoji otrok«, je še dejal škof Franc Šuštar.

Slovesnosti pa so obhajali tudi duhovniški jubilanti. Zlato mašo je v Planini pri Rakeku daroval Franc Maček, pri sv. Jakobu v Ljubljani je biserno mašo daroval jezuit p. Franc Šetar, v celjski stolnici je zlato mašo obhajal br. Klemen Verdev.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem