Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Novinarka Urška Hrast (foto: )
Novinarka Urška Hrast

Pregled domačih dogodkov od petka do petka

Slovenija | 20.07.2018, 22:55

Državni zbor je v minulem tednu sprejel zakon za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB in odprl pot za privatizacijo NLB. Predsednik republike v prvem krogu ni uspel najti mandatarskega kandidata, saj Janez Janša in Marjan Šarec nista zbrala zadostne podpore. Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni je dobil dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

CERKEV

Marijine sestre na Dobrovi praznovale častitljiva jubileja

Konec tedna je bilo posebej praznično na Dobrovi pri Ljubljani. V župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja so v soboto obhajali dva jubileja: 140 let začetka družbe Marijinih sester čudodelne svetinje in 70 let njihovega bivanja v tem kraju. Zahvalno sveto mašo ob tej priložnosti je daroval nadškof Stanislav Zore. Vizitatorica usmiljenk avstro-ogrske province s sedežem v Gradcu, mati Leopoldina Brandis, je na praznik Karmelske Matere Božje leta 1878 trem dekletom, ki so pomagala v zavetišču svetega Jožefa v Ljubljani, podarila redovne obleke. Tako je posredovala življenje novi ustanovi, iz katere je pozneje, leta 1926, zrasla družba Marijinih sester čudodelne svetinje. Do 19. julija 1948 je bilo njeno vrhovno vodstvo v Vincentinumu na Vidovdanski cesti v slovenski prestolnici, ob izselitvi je družba dobila zasilno stanovanje v drugem nadstropju starega župnišča na Dobrovi pri Ljubljani.

Nadškof Zore je na slovesnosti ob obeh jubilejih spomnil na življenje, delo, blagoslov in preizkušnje Marijinih sester čudodelne svetinje ter se obenem zahvalil Bogu za vse darove, ki jih deli po njih. »Naj Gospod spremlja družbo Marijinih sester s svojim blagoslovom in s svojo mogočno pomočjo, da bo morala še naprej pričevati za Božjo usmiljeno ljubezen in bo mogla še naprej vršiti dela usmiljenja do tistih, ki so teh del najbolj potrebni,« je zaželel nadškof Zore.

Praznik Karmelske Matere Božje

16. julija praznujemo god Karmelske Matere Božje, ki so ji v Sloveniji posvečene tri župnijske in štiri podružnične cerkve. Pri Karmeličankah v Mirni peči je sveto mašo daroval upokojeni nadškof Alojz Uran. Ob tej priložnosti so lahko člani karmelske bratovščine obnovili posvetitev karmelski Kraljici, kdor je želel pa je lahko prejel tudi karmelski škapulir in se na duhoven način pridružil karmelski družini. Kakšen je pomen tega preprostega oblačila je za naš radio povedala priorica v Mirni Peči s. Mirjam Rovtar. »To je Marijino oblačilo. Izraža našo pripravljenost, da jo vzamemo k sebi, kakor je to storil učenec Janez, ko mu jo je Jezus na križu izročil za mater. To je zunanje vidno znamenje za našo notranjo, osebno povezanost z Marijo, ki je predvsem naša mati. Vsaka zaveza ima dve strani. Zato je potreben naš trud, da se ta zaveza ohranja. V taki preprosti obliki, če pogledamo, dva majhna rjava kosa blaga, povezana z dvema trakovoma, ki predstavlja to Marijino obleko, ki varuje Jezusovega učenca. To zunanje znamenje pa pomeni, da tisto notranje, ki ga stkemo iz zaupne molitve in našega prizadevanja v posnemanju Marijinih kreposti.«

V kapeli samostana v Sori je sveto mašo daroval Janez Juhant. Ta je v nagovoru poudaril, da je praznik Karmelske Matere Božje praznik Cerkve, ki moli, praznik kristjanov, ki se odpirajo Božjemu delovanju.

POLITIKA 

Mandatar - je ali ga ne bo?

V ponedeljek bo konec prvega kroga iskanja kandidata za mandatarja po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah pri nas. Predsednik republike Borut Pahor je že sporočil, da bo takrat državni zbor uradno seznanil, da sam za zdaj ne bo predlagal nikogar, saj trenutno med poslanci nihče ne uživa zadostne podpore. Da bi se v prihodnjih tednih to utegnilo spremeniti, meni predsednik zmagovalke SDS Janez Janša, saj je pri nekaterih strankah zaznal pripravljenost za sodelovanje in preseganje programskih razlik. Iz drugouvrščene Liste Marjana Šarca so medtem sporočili, da bo peterica pod njihovim okriljem po umiku NSi v torek nadaljevala pogovore, v kratkem bi se jim utegnila pridružiti še Levica. Da je težko napovedati, kaj nas čaka, ocenjuje profesor Stane Granda, ki za Radio Ognjišče večkrat komentira aktualne politične zadeve. Kot je dodal, je povolilno obdobje izredno zanimivo.

Granda je pričakoval, da Janša po vsej gonji v prvem krogu ne bo oblikoval koalicije. »Pravzaprav vlado pri nas nekako sestavljajo določeni novinarji,« je opozoril. Granda se je zgrozil ob besedah vodje SD Dejana Židana, ki je ocenil, da Janša zdaj žanje tisto, kar je sejal v preteklih letih svojega delovanja. »Človek, katerega stranka ima za seboj nemogoče stvari in je med drugim skuhala aferi Depala vas in Patria, je zadnji, ki lahko deli nauke. A značilno je, da je najhujši lovski čuvaj nekdanji divji lovec.« Granda je prepričan, da smo priča veliki politični nemorali, ki je Slovenci ne kaznujemo. »Pri nas je pomembno, da prav pridigaš. Kaj je v resnici za temi besedami in temi dejanji je drugo vprašanje.« Granda verjame, da je šibka vlada prvi cilj starih sil. »Potem se da manipulirati.« Kot je dodal, bi to ustrezalo mnogim. Prav tako je po njegovem rešitev za plenjenje nekaterih manjšinska vlada. »Očitno je plenjenje pomembnejše kot stabilna država, ki potrebuje nove korake v svojem življenju in razvoju.« Lahko se nam zgodi, tako Granda, da nas bo še močno bolela glava, sam ne izključuje niti novih predčasnih parlamentarnih volitev. »Kar smo skuhali, bomo morali požreti,« je bil jasen Granda. Za opazovalca, ki je z dušo in telesom na strani demokracije, je sicer po njegovih besedah to izredno zanimivo obdobje. »Po svoje opravičuje nespametno in zelo nekoristno trošenje časa,« je dodal Granda.

Nova Slovenija se je umaknila iz pogajanj z LMŠ

Nova Slovenija se je kljub napredku, ki so ga dosegli v koalicijskih pogajanjih šesterice strank pod okriljem Liste Marjana Šarca, iz teh umaknila. Tako je po ponedeljkovi seji izvršilnega odbora stranke sporočil predsednik Matej Tonin. Razlog ni koalicijska pogodba, pač pa dvom v stabilnost in trajnost koalicije šestih strank. Odločitev velja le za prvi krog iskanja mandatarja.

Medtem pa sta delegaciji SDS in NSi v torek nadaljevali pogovore o sodelovanju. Iz SDS so sporočili, da nerazrešeni razvojni in strukturni problemi zadnjega mandata k sodelovanju še posebej kličejo stranke, ki niso sodelovale v upravljanju države v obdobju 2014-2018. Kot so navedli, podpirajo včeraj predstavljeno stališče NSi, da sta prvi dve stranki po rezultatu še posebej odgovorni za oblikovanje nove vlade. Dodali so še, da SDS in NSi delita stališče o politiki odprtih vrat in potrebnosti dialoga med vsemi parlamentarnimi strankami.

Za komentar zadnjega dogajanja smo vprašali odvetnico Lucijo Šikovec Ušaj, ki je dejala, da bodo na levici storili vse, da te priložnosti ne dobi prvak SDS Janša. »Volivci so dali jasno vedeti, koga želijo za predsednika vlade in katero stranko želijo imeti na oblasti. Tako, da me je ta zahteva očitno krogov, ki so v ozadju teh političnih lutk, ki so se porazdelile po različnih strankah, verjetno posledica ugotovitev komisij v državnem zboru, ko je bila SDS v opoziciji. Sedaj bi namreč tisto, kar so ugotovili v preiskovalnih komisijam DZ v primeru, da bi prevzeli vlado tudi izpeljali do konca, torej zahtevali tudi ustrezno ravnanje organov pregona.«

Odločitev NSi o umiku iz pogovorov o koaliciji je za Radio Ognjišče pozdravil urednik portala Domovina.je Rok Čakš. Kot je pojasnil, je odločitev Nove Slovenije za umik iz koalicijskih pogajanj s petimi strankami levo od sredine presenetila le nepoznavalce, oziroma bežne spremljevalce domače politike. »Z ideološko neobremenjenega vidika je na slovensko politično realnost umik NSi iz pogajanj za koalicijo s petimi strankami, ki prihajajo levo od sredine, najbolj logična poteza. Ne samo zaradi vsebinskih razhajanj, ki morda s trojčkom leve sredine (LMŠ-SMC-SAB) niso nepremostljiva (s SD pač), temveč predvsem zaradi tega, ker je iz okoliščin jasno, da vlada šestih po moči praktično izenačenih strank pod vodstvom neizkušenega premiera enostavno nima prihodnosti. Še posebej zaradi povsem podrtih odnosov med ostalimi partnerji, ki vključujejo dva bivša predsednika vlade, enega, ki si to močno želi postati ter večnega upokojenskega ministra, ki po raznih vladah že 14 let v glavnem dela zgago,« poudarja Čakš. Šikovec Ušajeva in Čakš ocenjujeta, da bo glavno vlogo zdaj igrala Levica. 

Tudi uradno pa je zdaj znano, kdaj bodo lokalne volitve. Predsednik državnega zbora Matej Tonin jih je prejšnji petek tudi formalno razpisal, in sicer 18. novembra, morebitni drugi krog županskih volitev pa bo 2. decembra.

Poslanci z zakonom zaščitili državno naložbo v NLB

Državni zbor je v četrtek sprejel zakon za zaščito vrednosti kapitalske naložbe države v NLB. Zakon določa, da se iz sklada za nasledstvo NLB povrne finančna vrednost, če pride do prisilnih izvršb na premoženje NLB na Hrvaškem. Večina poslancev je soglašala z zaščito naložbe, sprejetju zakona so nasprotovali v Levici in SNS.

Veljati začele dopolnitve zakona o zdravniški službi

Ministrstvo za zdravje je na podlagi dopolnitev zakona o zdravniški službi izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvenih storitev tujemu otroškemu kardiologu, ki bo delal v ljubljanskem UKC. V postopku so tudi dovoljenja za zdravnike, ki bodo delali v Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni. Na ministrstvu so ob tem poudarili, da bo zagotovljena 24-urna oskrba otrok, vse dni v tednu. Predsednik DZ Matej Tonin je v četrtek sprejel predstavnike Koordinacije zdravniških organizacij, s katerimi je govoril o težavah na področju zdravstva. Kot predsednik NSi se je zavezal, da bodo pred morebitnim podpisom koalicijske pogodbe o predvidenih rešitvah za področje zdravstva razpravljali z zdravniškimi organizacijami. Konrad Kuštrin je kot velik problem slovenskega zdravstva ocenil dogajanje v UKC Ljubljana v zvezi z otroško srčno kirurgijo. »Bojimo se, da je to samo razpoka, ki kaže na večje in katastrofalne posledice. Politika mora storiti vse, da bo preprečila, da pride do razpada zdravstvenega sistema, ker bo potem javno zdravstvo še manj dostopno, čakalne dobe bodo še daljše, bolniki in zdravniki pa še manj zadovoljni.«

V junijskem neurju s točo nastalo za skoraj 547 tisoč evrov intervencijskih stroškov

Uprava za zaščito in reševanje je pripravila končno poročilo po junijskem neurju s točo in poplavami v Beli krajini, v katerem je v Občini Črnomelj nastalo skupaj za 18 milijonov evrov gmotne škode, v Občini Semič pa za 70.000 evrov škode. V posredovanju gasilskih enot, občin ter uprave pa je skupaj nastalo za skoraj 547.000 evrov intervencijskih stroškov. Ministrstvo za obrambo vladi predlaga, da se iz proračunske rezerve povrne več kot 412.000 evrov.

V trgovini podpisali novo panožno kolektivno pogodbo

Pristojni sindikati so s Trgovinsko zbornico Slovenije, Združenjem delodajalcev Slovenije in gospodarsko zbornico v ponedeljek podpisali novo kolektivno pogodbo za trgovino. Ta med drugim prinaša zaprtje trgovin na vse praznike, povišanje plač ter višje dodatke na nedeljsko delo. Generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije pri ZSSS Ladi Rožič: »Do zdaj so delavci lahko delali 15 nedelj na leto in 10 praznikov. Na podlagi ankete je bila želja zaposlenih, da bi bili za praznike doma. V tej kolektivni pogodbi smo uspeli, da bodo vse trgovine od 1. 9. dalje zaprte.« Določili pa so izjeme.

KULTURA

Okrogla miza Slovenske karitas o migracijah

»Kaj je dom?« je letošnja vseevropska akcija ozaveščanja, ki jo izvaja 12 organizacij Karitas v 11 evropskih državah. V Sloveniji jo z okroglo mizo na temo povezave med migracijami in globalnim razvojem v sredo začela Slovenska karitas. Projekt sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Z ozaveščanjem skušamo spodbuditi razmislek in širše razumevanje, zakaj so nekateri ljudje prisiljeni zapustiti svoj dom. Na Slovenski karitas pri tem izhajajo iz dolgoletnih izkušenj in spoznanj pri razvojni pomoči v Afriki in na Balkanu ter pomoči žrtvam trgovine ljudi. Generalni tajnik Slovenske Karitas Cveto Uršič: »Namen projekta je ozaveščati, informirati najširšo javnost o problematiki migracij. O tem, da so to ljudje, ki potujejo. Da je tem ljudem treba najprej pomagati na način, da bi ostali doma.«

Na okrogli mizi so o soočanju z migracijami in o tem, da je potrebno pomagati ljudem tam, kjer so se rodili, spregovorili s. Bogdana Kavčič, 47 let misijonarka v Afriki, s. Slavka Cekuta, ki je bila 11 let misijonarka v Albaniji, danes pa je prostovoljka Škofijske Karitas Novo mesto, kjer pomaga albanskim družinam, Irma Šinkovec, sodelavka Sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve, Vael Hanuna, ki je slovensko-palestinskih korenin, rojen v Siriji v Sloveniji pa živi 30 let, ter sodelavka Slovenske Karitas Jana Lampe.

Slovensko filharmonijo bo vodila Marjetica Mahne

Minister za kulturo Tone Peršak je s 1. avgustom za direktorico javnega zavoda Slovenska filharmonija imenoval Marjetico Mahne. Zadnja pol leta je vršilka dolžnosti, v tem času je po mnenju ministra izkazala odlično poznavanje javnega zavoda z normativnega, finančnega, kadrovskega in nenazadnje organizacijskega vidika. Na položaju bo 5 let.

Zmagovalka MMS je Lea Sirk

Velika nagrada letošnjega, že 38. festivala Melodij morja in sonca, je šla v roke Primorki Lei Sirk s skladbo Moj profil. Zmagovalna skladba je prejela tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo glasbo.

ŠPORT

Nogometaši Olimpije so v povratni tekmi prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov v Bakuju igrali neodločeno 0:0 z azerbajdžanskim Qarabagom in se poslovili od lige prvakov za sezono 2018/19 s skupnim izidom 0:1. Prvo tekmo so v Ljubljani prejšnji teden izgubili z 0:1.

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi prvega kroga evropske lige na domačem igrišču v četrtek premagali albanski Partizani z 2:0 in se uvrstili v nadaljnji krog. Mariborska ekipa je na prvi tekmi v gosteh slavila z 1:0.

Slovenska rekorderka Anita Horvat (Mass Ljubljana) je na atletski diamantni ligi v Monaku v teku na 400 m v svojem prvem nastopu v tej najmočnejši seriji svetovnih mitingov s časom 51,22 sekunde zasedla peto mesto in izboljšala svoj prejšnji državni rekord, ki ga je dosegla 14. julija lani

Slovenska ženska reprezentanca v odbojki sede je na 7. svetovnem prvenstvu na Nizozemskem po zmagi proti Madžarski s 3:0 osvojila končno 13. mesto. Po treh porazih v predtekmovanju (proti Kitajski, Iranu in Italiji) so varovanke selektorja Simona Božiča v razvrstitvi za mesta od 13. do 16. ugnale Hrvaško in Madžarsko.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...