Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Dr. Granda: Cilj starih sil je ali šibka ali manjšinska vlada

Slovenija | 20.07.2018, 15:25

V ponedeljek bo konec prvega kroga iskanja kandidata za mandatarja po junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah pri nas. Predsednik republike Borut Pahor je že sporočil, da bo takrat državni zbor uradno seznanil, da sam za zdaj ne bo predlagal nikogar, saj trenutno med poslanci nihče ne uživa zadostne podpore. Da bi se v prihodnjih tednih to utegnilo spremeniti, meni predsednik zmagovalke SDS Janez Janša, saj je pri nekaterih strankah zaznal pripravljenost za sodelovanje in preseganje programskih razlik. Iz drugouvrščene Liste Marjana Šarca so medtem sporočili, da bo peterica pod njihovim okriljem po umiku NSi v torek nadaljevala pogovore, v kratkem bi se jim utegnila pridružiti še Levica.

Da je težko napovedati, kaj nas čaka, ocenjuje profesor dr. Stane Granda, ki za Radio Ognjišče večkrat komentira aktualne politične zadeve. Pričakoval je, da Janša po vsej gonji v prvem krogu ne bo oblikoval koalicije. "Pravzaprav vlado pri nas nekako sestavljajo določeni novinarji," je opozoril.

Dr. Granda se je zgrozil ob besedah vodje SD Dejana Židana, ki je ocenil, da Janša zdaj žanje tisto, kar je sejal v preteklih letih svojega delovanja. "Človek, katerega stranka ima za seboj nemogoče stvari in je med drugim skuhala aferi Depala vas in Patria, je zadnji, ki lahko deli nauke. A značilno je, da je najhujši lovski čuvaj nekdanji divji lovec." Dr. Granda je prepričan, da se v Sloveniji soočamo z veliko politično nemoralo, ki je ne zmoremo kaznovati. "Pri nas je pomembno, da prav pridigaš. Kaj je v resnici za temi besedami in temi dejanji je drugo vprašanje."

Dr. Granda verjame, da je šibka vlada prvi cilj starih sil. "Potem se da manipulirati," je ocenil. Kot je dodal, bi to ustrezalo mnogim. Prav tako je po njegovem rešitev za plenjenje nekaterih manjšinska vlada. "Očitno je plenjenje pomembnejše kot stabilna država, ki potrebuje nove korake v svojem življenju in razvoju."

Lahko se nam zgodi, tako dr. Granda, da nas bo še močno bolela glava, sam ne izključuje niti novih predčasnih parlamentarnih volitev. "Kar smo skuhali, bomo morali požreti," je bil jasen dr. Granda. Za opazovalca, ki je z dušo in telesom na strani demokracije, je sicer po njegovih besedah to izredno zanimivo obdobje. "Po svoje opravičuje nespametno in zelo nekoristno trošenje časa," je poudaril.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...