Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Biseromašnik msgr. Franc Bole. (foto: ARO)
Biseromašnik msgr. Franc Bole.

Pregled domačih dogodkov od 6. do 13. julija 2018

Slovenija | 14.07.2018, 11:43 Tone Gorjup

Čeprav je minilo že več kot mesec dni od parlamentarnih volitev, še ni jasno, kdo nam bo vladal. Temu smo v tokratnem pregledu dogodkov od petka do petka namenili posebno pozornost. Na volišča bomo šli tudi 18. novembra, ko bomo volili župane oziroma županje in člane občinskih svetov. Državni zbor je s spremembo zakona o zdravniški službi odprl pot za reševanje otroške srčne kirurgije. Med cerkvenimi dogodki v ospredje postavljamo biserno mašo ustanovitelja našega radia Franca Boleta, v športu pa med drugim kajakaša Petra Kauzeja in plezavko Janjo Garmbret, ki sta dosegla novi zmagi v svetovnem pokalu.

Biserna maša Franceta Boleta

Oče revije in založbe Ognjišče ter Radia Ognjišče Franc Bole, je imel prejšnjo nedeljo v koprski stolnici biserno mašo, pri kateri se je Bogu zahvalil za 60 let duhovništva. Ob njem je somaševalo 12 duhovnikov, ki so z njim tesno sodelovali v duhovniški službi in na medijskem področju. Koprski škof Jurij Bizjak je v nagovoru povzel njegovo življenje in delo ter poudaril, da Boleta vseskozi vodi Gospodov Duh z vsemi svojimi sedmerimi darovi: »S svojim mnogovrstnim oznanjevanjem z govorjeno in pisano besedo se je velikokrat noč in dan trudil, da bi z izpolnjevanjem Gospodove postave tudi ljudstvo te dežele bilo modro in razumno ljudstvo, kakor pravi Mojzes.« Po obhajilu je zbrane nagovoril tudi Franc Bole. Kot je dejal, se zaveda, kako velika je milost, ki mu jo je dal Gospod, da je doživel šestdesetletnico nove maše. Dodal je še: »Sam se vse življenje čudim, da mi je Bog dal toliko svojih darov in prijateljev, ki so mi stali ob strani. Njemu in vsem vam prisrčna hvala!« V zavesti, da ni na vse te načrte odgovoril, kot bi moral, se je zbranim priporoči v molitev, da bi Bog ob svoji sodbi ne bil preveč strog z njim. Biserni maši je sledilo srečanje s slavljencem na dvorišču Škofijskega doma.

Graški in mariborski verniki na Ostrem vrhu

Pri Sv. Duhu na Ostrem vrhu so prejšnjo nedeljo pripravili že tradicionalno srečanje vernikov graške škofije in mariborske nadškofije. Potekalo je pod geslom: »Zedinjeni v Gospodu«. Maševala sta mariborski nadškof Alojzij Cvikl in graški škof Wilhelm Krautwaschl. Temelj povezovanja obeh škofij je sveti krst, je v nagovoru poudaril graški škof Wilhelm Krautwaschl. Dodal je, da so si v škofiji za geslo letošnjega leta izbrali misel: Brez meja. V tej luči je med izzivi Evrope izpostavil prihod ljudi od daleč, ki potrebujejo pomoč. Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je izrazil veselje, da so bili zbrani na meji, kjer so se v preteklosti pisale žalostne zgodbe, ko so se delile družine in se je vnašalo nezaupanje in strah. Danes pa doživljamo lepoto tega, da smo skupaj, je zatrdil. Temelj naših odnosov je po njegovih besedah edinost v Bogu. »Ne smemo postati plen te ali one politike, ki nas uporablja za sredstvo, da oni dosegajo svoje cilje. Mi pa moramo graditi na veri. Kajti to je tisti pravi temelj, da lahko ostanemo skupaj kljub težavam, ki so lahko pred nami, ki nas lahko doletijo.« Ne smemo računati na svojo iznajdljivost in na svojo moč, ampak na Božjo pomoč in Božje varstvo, je še dejal nadškof Cvikl. Sveti maši je sledilo prijateljsko druženje vernikov z obeh strani meje.

Maša v zahvalo za konec spopadov v vojni za Slovenijo

V ljubljanski stolnici je bila prejšnjo soboto zvečer zahvalna maša s krajšo akademijo ob obletnici konca oboroženih spopadov v vojni za Slovenijo. Spominski večer že tretje leto pripravlja Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in to ob obletnici podpisa brionske deklaracije, 7. julija. Na ta dan leta 1991 so bili ustavljeni vsi spopadi na ozemlju naše države. Maševal je škof Franc Šuštar, ki je najprej omenil velika dela, ki jih je Bog storil v naši narodni zgodovini. Ni se ustavil samo pri osamosvojitvenih dogodkih, ampak tudi pri drugih. Med njimi je spomnil na škofa Vovka in njegovo vlogo pri ohranjanju krajevne Cerkve v času največjih preizkušenj. V soboto je bila namreč 55. obletnica njegove smrti. Spominom je sledila zahvala. Škof Šuštar je v njej postavil na prvo mesto Boga, dodal še prošnjo za trenutke, ko smo v stiski; vse pa je povabil k molitvi h Gospodu, naj nam pomaga s svojo močjo in modrostjo. Maši je sledila akademija kjer je zbrane nagovoril Slavko Kmetič, član predsedstva združenja VSO. Med drugim je spomnil na veliko enotnost v osamosvojitveni vojni, ki bi jo potrebovali tudi danes.

Pahor bo za mandatarja imenoval Janšo, če bo ta to sprejel

Predsednik države Borut Pahor je v četrtek sprejel Janeza Janšo, predsednika zmagovalke parlamentarnih volitev SDS in ga uradno seznanil, da ga je pripravljen predlagati za mandatarja, ki bi sestavil novo vlado. Ob tem je Pahor pojasnil: »Ker nihče, tudi gospod Janša ne, nima potrebne politične podpore v državnem zboru, sva se sporazumela, da ima teden dni časa, da me seznani, ali kandidaturo sprejema ali ne.« Janez Janša je isti dan parlamentarnim strankam posredoval vabilo na pogovore o pripravljenosti oblikovati koalicijo pod okriljem SDS. Spomnil je tudi, da doslej njihova stranka ni poskušala na organiziran način sestavljati koalicije, zdaj pa se bodo na neformalen način lotili preverjanja, ali lahko sestavijo neko trdno koalicijo za tekoči mandat. Kot je dodal, bodo glede na to, da pogovori šestih strank pod okriljem LMŠ še potekajo, počakali do ponedeljka. Zatem bodo po besedah Janeza Janše najprej preverjali: »Načelno pripravljenost, možnost približno enakega pogleda na ključne izzive, ki so v tem mandatu pred Slovenijo in kadrovski nabor posamičnih strank.« Ta je pomemben tudi zato, ker bo Slovenija v tem mandatu predsedovala Svetu Evrope. Če se bo izkazalo, da je zadostna pripravljenost za sodelovanje, bo kandidaturo za mandatarja prihodnji teden sprejel, in v drugi fazi bodo stekla programska pogajanja. Stranke, ki so doslej odklanjale dialog z Janševo SDS, tudi po njegovi ponudbi zaenkrat niso pokazale pripravljenosti na pogovore. Očitke na račun Janše in SDS, s katerimi nekateri mediji že tedne utrjujejo tako imenovani levi blok, bi zagotovo lahko našli tudi v tem delu političnega prostora, ki tokrat tekmuje v izključevanju.

NSi se pogaja s Šarčevo LMŠ in hkrati pogovarja z Janševo SDS

Medtem so se v minulih dneh nadaljevala pogajanja strank LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS. Pogajalske skupine so dobile v začetku tedna nov predlog koalicijske pogodbe s strani Marjana Šarca in se nanj odzvale s pripombami. Še največ smo lahko zvedeli s strani NSi, katere izvršilni odbor je v torek zvečer pregledal zadnji predlog pogodbe. Kot je povedal predsednik NSi Matej Tonin v stranki trenutno z vsebino niso zadovoljni. Zato bodo do ponedeljka na pogajanjih poskušali doseči več. Matej Tonin je pri tem omenil na katerih področjih: »Na področju zdravstva, davkov in gospodarstva, sodstva, pokojninskega sistema, šolstva ter kmetijstva in podeželja« Tonin je še povedal, da se NSi še vedno pogovarja o vstopu v koalicijo tudi s prvouvrščeno na volitvah SDS. S to sestrsko stranko v evropskem parlamentu ima NSi usklajenih kar 95 odstotkov programskih točk. Do razhajanj prihaja v glavnem na področju zdravstva.

Državni zbor odprl vrata tujim zdravnikom

Državni zbor je na torkovi izredni seji podprl dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU. Večina je sicer poudarjala, da gre za »gasilski« ukrep, saj ne rešuje številnih vprašanj, ki se pojavljajo na tem podorčju. S sprejetimi dopolnili naj bi rešili predvsem problem pomanjkanja domačih strokovnjakov na področju otroške kardiologije. Že naslednji dan sta se temu oddelku ljubljanske pediatrične klinike pridružila dva otroška kardiologa iz tujine: eden prihaja s Hrvaške, drugi iz.

Lokalne volitve bodo 18. novembra

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je včeraj razpisal redne lokalne volitve. Te bodo 18. novembra, saj je bila s spremembo zakonodaje novembra lani kot stalni termin za lokalne volitve določena tretja nedelja v novembru. Volivke in volivci v vseh 212 občinah bodo na njih odločali tako o županih kot članih občinskih svetov za naslednji štiriletni mandat.

Obtoženi v zadevi Mladinska knjiga oproščeni

Okrožno sodišče v Ljubljani je minuli četrtek oprostilo obtožene v zadevi Mladinska knjiga. S tem so upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger, nekdanji ekonom Mirko Krašovec, Ivan Ferme in Stanislav Valant prosti očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004. Sodni senat je svojo odločitev utemeljil z neobstojem znakov kaznivega dejanja oziroma s pomanjkanjem nedvoumnih dokazov.

Migranti in varovanje državnih meja Slovenije

Bavarski notranji minister Joachim Herrmann se je prejšnjo nedeljo zavzel za posredovanje evropske agencije za zunanje meje Frontex na meji med Slovenijo in Hrvaško, češ da bi tako lažje zaustavili pretok migrantov na Bavarsko. Slovensko notranje ministrstvo se je odzvalo z izjavo, da naša država učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo EU s svojimi kadrovskimi viri ter s pomočjo vojske, z začasnimi tehničnimi ovirami in drugimi ukrepi.

Italijanska policija je medtem v začetku tedna v bližini mejnih prehodov s Slovenijo v tržaški in goriški pokrajini začela izvajati izredni nadzor v boju za zajezitev ilegalnih migracijskih tokov. Začasni ukrep so uvedli, ker bi se utegnilo število migrantov, ki prihajajo v Evropsko unijo po balkanski poti, čez poletje povečati.

Konzorcij družbenikov Tovarne olja Gea, ki ima v lasti dobrih 60 odstotkov družbe, je našel kupca. Večinski delež bo prevzel dolenjski podjetnik Franc Frelih, ki ima v lasti podjetje Plasta, prek katerega obvladuje družbo Dana iz Mirne na Dolenjskem in Plamo-pur.

Delavska hranilnica oziroma njena odvisna družbe DH-Storitve je za kupca 60 odstotnega lastniškega deleža v družbi Pomurske mlekarne izbrala družbo RRC avstralskega poslovneža slovenskih korenin Anthonyja Tomažina. Ta je v lastništvo mlekarn vstopila v času prisilne poravnave in jo rešila pred stečajem. Tomažin, ki si želi pridobiti stoodstotni lastniški delež v podjetju, je spomnil, da sta zdrava hrana in čista pitna voda prihodnost; v njihovi družbi pri tem stavijo predvsem na kmete.

Kultura

Slovenski režiser Olmo Omerzu je na 53. filmskem festivalu v Karlovyh Varyh prejel nagrado za režijo koprodukcije Zimske muhe. Opažena je bila tudi Sonja Prosenc, druga slovenska režiserka v uradnem tekmovalnem programu. Za film Zgodovina ljubezni je dobila posebno omembo žirije.

Pred dnevi je v 69. letu starosti umrla prevajalka in nekdanja urednica RTV Slovenija Lučka (Lucija Jenčič). Desetletja je bila povezana z Mohorjevo založbo Celovec kot prevajalka in urednica. V slovenščino je prevedla dela znanih avtorjev, kot so Thomas Bernhard, Hermann Hesse, Max Frisch, Ingeborg Bachmann ... Prevajala je tudi radijske igre in dramska besedila. Leta 2004 je dobila avstrijsko nagrado za prevajalske dosežke.

V Narodnem muzeju Slovenije so minulo sredo predstavili približno 3600 let staro bronasto bodalo z Iga, ki je bilo leta 1985 ukradeno iz muzeja in jim je zdaj vrnjeno. Bodalo je Interpol leta 2015 izsledil na dražbi v Londonu in obvestil slovensko policijo. Ker je postopek pregona zastaral, je bilo bodalo v Slovenijo vrnjeno po diplomatski poti.

Turistično društvo Kropa je prejšnji konec tedna pripravilo tradicionalni praznik kroparskih kovačev Kovaški šmaren. Ta je domačine in obiskovalce znova popeljal nekaj stoletij v preteklost, ko se je na Jelovici in v krajih pod njo talila ruda, kuhalo oglje in kovali žeblji. Prikaz tradicionalnih opravil sta obogatila kulturni in športni program. Praznovanje ima začetek v letu 1705 ko je skupina dečkov našla podobico Marije milostljivega srca, ki jim je vlila novo upanje. Na mestu, kjer so jo našli, so Mariji postavili oltarček, kapelico in nato še cerkev Matere Božje. Posvečena je bila 2. julija 1729; ta dan je postal praznik kroparskih delavcev - kovaški šmaren.

Ptujska občina se je v sodelovanju z občino Markovci lotila gradnje vstopno-izstopnega mesta Ribič na Dravi v starem mestnem jedru. Kot poudarjajo na občini, bodo s tem Ptujsko jezero povezali z mestnim središčem. V obeh občinah, ki se raztezata ob jezeru, želijo v prihodnje še bolj podpreti razvoj športnih, turističnih in rekreacijskih vsebin.

Šport

Kajakaš Peter Kauzer, aktualni evropski prvak, je prejšnjo nedeljo zmagal na tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v nemškem Augsburgu. To je njegova enajsta zmaga v svetovnem pokalu.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na dirki za svetovno prvenstvo MXGP v motokrosu v indonezijskem Semarangu osvojil drugo mesto, v seštevku svetovnega prvenstva je pridobil še eno mesto in je po trinajstih dirkah četrti.

Športna plezalka Janja Garnbret je prejšnji konec tedna obrambo skupne zmage v svetovnem pokalu v težavnosti začela na najboljši možni način s prepričljivo zmago na uvodni tekmi v Švici.

Slovenski kolesarski prvak Matej Mohorič je prešnjo soboto zmagal na uvodni etapi dirke po Avstriji in prvi vodilni na osemdnevni preizkušnji. Rumeno majico je nosil le en dan.

Slovenski košarkarski reprezentant Luka Dončić, ki se je po naboru severnoameriške lige NBA pridružil ekipi Dallas Mavericks, je tudi uradno podpisal pogodbo s tem klubom. Dončićev dosedanji klub Real Madrid pa je potrdil prihod slovenskega reprezentanta Klemna Prepeliča, ki je z njimi podpisal dveletno pogodbo.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...