Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

AVDIO: Slovenija po oceni Mrakove izgublja konkurenčnost

Komentarji | 13.07.2018, 16:18 Petra Stopar

Medtem ko so oči mnogih slovenskih športnih navdušencev te dni uperjene v svetovno prvenstvo v nogometu, v Združenju Manager svarijo, da Slovenija izgublja svetovno prvenstvo v konkurenčnosti. Ob oblikovanju nove vlade si želijo konstruktivnega sodelovanja pri ključnih razvojnih vprašanjih.

Združenje Manager prihodnjo koalicijo poziva, da v središče delovanja v naslednjih letih postavlja ne le finančni, ampak tudi človeški kapital, ki je druga pomembna razsežnost konkurenčnosti držav. »Ne glede na to, kakšna bo sestava vlade, si želimo, da bo gospodarska politika spodbujevalno delovala na gospodarsko rast in pri tem ne bo zanemarila vloge in pomena človeškega kapitala,« so pozvali v združenju.

»Četudi je Slovenija po razvitosti človeškega kapitala v svetovni špici, smo po produktivnosti kar 20 odstotkov pod evropskim povprečjem. Slabše kot bi se lahko, se odrežemo tudi pri konkurenčnosti države. V tekmi razvoja niso samo podjetja, ampak tudi države, pri čemer eni brez drugih ne morejo zmagovati. Za oboje velja, da svojo konkurenčnost vedno bolj gradijo na ljudeh,« je zapisala izvršna direktorica združenja Saša Mrak.

Slovenija v produktivnosti ne dosega niti povprečja Evropske unije

Prav produktivnost pa je bistvenega pomena za večanje konkurenčnosti. Mrakova je povedala, da mednarodni podatki kažejo, da smo na tem področju kar za 20 odstotkov pod evropskim povprečjem. »Po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj iz leta 2016 Nemec v delovni uri ustvari 66 dolarjev bruto domačega proizvoda, povprečen Slovenec pa z 41,5 dolarja le dobrih 60 odstotkov tega rezultata. Produktivnost se tako neposredno navezuje na človeški kapital,« je še zapisala. Po navedbah združenja imamo v Sloveniji v razpoložljivem človeškem kapitalu izjemno podlago za rast in razvoj, a hkrati napredek in dvig konkurenčnosti zavirajo strukturni in kulturni dejavniki, med njimi izstopa predvsem pomanjkljiva sposobnost sodelovanja.

Evropska komisija prvič po dolgem času znižala napoved gospodarske rasti za Slovenijo

Za letos Bruselj v poletni oceni pričakuje 4,4-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,3 odstotne točke manj od spomladanske napovedi. Omenjeno znižanje v Bruslju pojasnjujejo s tem, da bo zunanje povpraševanje letos in naslednje leto predvidoma raslo manj od predhodnih pričakovanj, a bodo slovenski izvozniki zaradi dobrega konkurenčnega položaja še vedno lahko izkoristili rast v evrskem območju.

Komentarji, Politika, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...