Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Če ne bo soglasja h kandidaturi za mandatarja, bo Pahor počakal do izteka roka

| 12.07.2018, 06:58

Predsednik republike Borut Pahor bo v primeru, če od nobenega od potencialnih mandatarskih kandidatov ne bo dobil soglasja h kandidaturi, počakal do 23. julija, preden bo o tem obvestil DZ. S tem bo omogočil več manevrskega prostora tistim, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, je napovedal po pogovoru s predsednikom DZ Matejem Toninom.

Pahor in Tonin sta se pogovarjala tudi o vprašanju, kaj storiti, če bi kandidat za mandatarja dal soglasje h kandidaturi in ga nato umaknil. Pahor meni, da bo pripomogel k ustavno nespornemu ravnanju, če bo kandidata v roku 30 dni predlagal samo enkrat. Če bo kandidat umaknil soglasje, novega ne bo predlagal, je napovedal.

Pahor se bo namreč danes sestal s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki ga namerava kot relativnega zmagovalca predlagati za mandatarski položaj.

Če Janša ali kateri drug kandidat soglasja za kandidaturo ne bo dal, bo Pahor o tem, da nima kandidata za mandatarja, DZ obvestil šele po poteku 30-dnevnega roka, torej 23. julija. Na ta način bi tisti, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, dobili več časa, je pojasnil. Pahor sicer ugotavlja, da ta trenutek nihče ne uživa potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.

Šesterica strank pod vodstvom LMŠ se glede koalicijske pogodbe še vedno usklajuje. V prihodnjih dneh bodo o vsebini sestankovale strokovne skupine po posameznih področjih, predsedniki strank pa se bodo znova srečali v soboto. O aktualnih zadevah, torej gotovo tudi o poteku pogajanj, bo drevi razpravljalo tudi predsedstvo SD.

Nekatere zunajparlamentarne stranke medtem še vedno poskušajo izpodbiti izid minulih predčasnih volitev v DZ, med drugim na ustavnem sodišču. Na današnji seji bodo ustavni sodniki tako obravnavali tudi nekatere pobude za oceno ustavnosti ukaza o sklicu ustanovne seje DZ ter zapisnika o ugotovitvi izida predčasnih volitev pa tudi pritožbo zoper potrditev poslanskih mandatov v DZ.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...