Ljubljana, torek, 19. februar 2019, 04:04

Ko meja postane priložnost za srečanje

Sveta maša na Ostrem vrhu
Foto © p. Ivan Rampre

Pri Sv. Duhu na Ostrem vrhu so včeraj pripravili že tradicionalno srečanje vernikov graške škofije in mariborske nadškofije. Srečanje na meji je potekalo pod geslom: Zedinjeni v Gospodu. Maševala sta mariborski nadškof Alojzij Cvikl in graški škof Wilhelm Krautwaschl.

Temelj povezovanja obeh škofij je sveti krst, je v nagovoru poudaril graški škof Wilhelm Krautwaschl. Dodal je, da so si v škofiji za geslo letošnjega leta izbrali misel: Brez meja. V tej luči je med izzivi Evrope izpostavil prihod ljudi od daleč, ki potrebujejo pomoč.

Nanje naj bi gledali kot na osebe in ne kot na številke. Parole in populizem niso pravi način reševanja teh problemov, je poudaril graški škof. Krščanstvo nas namreč uči, da je rešitev v sodelovanju.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je izrazil veselje, da so bili zbrani na meji, kjer so se v preteklosti pisale žalostne zgodbe, ko so se delile družine in se je vnašalo nezaupanje in strah. Danes pa doživljamo lepoto tega, da smo skupaj, je zatrdil. Temelj naših odnosov je po njegovih besedah edinost v Bogu.

»Ne smemo postati plen te ali one politike, ki nas uporablja za sredstvo, da oni dosegajo svoje cilje. Mi pa moramo graditi na veri. Kajti to je tisti pravi temelj, da lahko ostanemo skupaj kljub težavam, ki so lahko pred nami, ki nas lahko doletijo. Ne smemo torej računati na svojo iznajdljivost in na svojo moč, ampak s Pavlom ponavljati: Takrat ko sem slaboten, sem močan, ker računam na Božjo pomoč in Božje varstvo«, je še dejal nadškof Cvikl.

Sveti maši je sledilo prijateljsko druženje vernikov z obeh strani meje.

Sveta maša na Ostrem vrhu
Sveta maša na Ostrem vrhu

Ne spreglejte: