Ljubljana, torek, 19. februar 2019, 03:41

Srebrna maša rektorja svetišča Marije Pomagaj p. Bahčiča

0:00
0:00
Srebrna maša p. Roberta Bahčiča.
Foto © Alen Salihović

Rektor svetišča Marija Pomagaj p. Robert Bahčič je danes obhajal srebrno mašo v župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Véliki Dólini. 25-letnice njegovega mašniškega posvečenja se je udeležil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča Brezje, p. Robert Bahčič, se je rodil 28. junija 1966 v Brežicah. V mladosti je živel v Mali Dolini. Srednjo šolo je obiskoval v Vipavi, v malem semenišču, kjer je leta 1985 tudi maturiral. Po vojaščini je vstopil k frančiškanom, naredil prve zaobljube leta 1989, leta 1992 pa večne. Novo mašo je pel na Svetih Višarjah 4. julija 1993, teden dni kasneje pa v domači župniji na Veliki Dolini.

P. Robert Bačič je ob osebnem jubileju poudaril, da je 25 let duhovništva ena izmed prelomnic v duhovnikovem življenju. »Mogoče zato, da se zaveda, kaj se je zgodilo v preteklosti in tudi pogled v prihodnost, da zopet potrdiš to svojo odločitev za Boga. Ko vidiš, da te spremljajo prijatelji, da so s tabo, da slišiš, da molijo zate, in to tudi tisti, za katere ne bi pričakoval. Ko to slišiš, potem veš, da nisi sam na tej poti, ki ni vedno lahka. So pa tudi zelo lepi trenutki, iz katerih je prav, da človek živi, še posebej duhovnik.« Za Radio Ognjišče je povedal, da se pri vsaki sveti maši želi spomniti svojega novomašnega gesla: ´Naj ob tvojem oltarju, Gospod, postajam vedno bolj ljubezniv, ponižen in učljiv.´ »Vse to, kar Bog dela po duhovniku, po vsakem človeku, je milost, in prav je, da se znamo za to zahvaljevati Bogu in tudi Mariji.«

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore je povedal, da je čas mašniških jubilejev vedno pomenljiv za Cerkev in njeno občestvo, ker je lahko hvaležna za rodovitno preteklost, ko je bilo občestvo živo in močno in je rojevalo nove duhovne poklice. »Hkrati pa je to tudi čas nekega zaupanja in poglobljene prošnje, da bi bila tudi občestva danes bila tako rodovitna, odprta za Gospodova povabila in pripravljena, da v svoji sredi prepoznajo in potem tudi pomagajo rasti duhovnemu poklicu, da zraste v odločitev in potem tudi v zvestobo.« Kot je spomnil nadškof Zore, so jubileji praznik zvestobe.

Srebrna maša v Veliki Dolini.
Srebrna maša v Veliki Dolini.

Današnja 14. nedelja med letom je bila slovesna tudi drugje. Nove maše so obhajali Peter Kočevar v Brestanici, Primož Meglič v Ivančni Gorici, p. Egon Hriberšek v Križevcih pri Ljutomeru, Matic Lesjak v Sv. Juriju ob Taboru, Andrej Penko na Velikem Ubeljskem, Benjamin Bevc je novo mašo pel v Cerkljah ob Krki in Marko Mrlak v Žireh. Zlato mašo sta obhajala Vinko Dragoš v Črnomlju in Rudolf Štavar v Zagorju pri Pivki.

Ne spreglejte: