Ljubljana, nedelja, 22. julij 2018, 22:06

Juhant na praznik Karmelske Matere Božje: Božja žerjavica še vedno tli

Za nami je god Karmelske Matere Božje. V Mirni Peči, kjer se je praznovanja udeležil nadškof Alojz Uran, je bilo slovesno že v nedeljo. V kapeli samostana v Sori je sveto mašo včeraj daroval Janez Juhant.


Marijine sestre na Dobrovi praznovale častitljiva jubileja

Konec tedna je bilo posebej praznično na Dobrovi pri Ljubljani. V župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja so v soboto obhajali dva jubileja: 140 let začetka družbe Marijinih sester čudodelne svetinje in 70 let njihovega bivanja v tem kraju. Zahvalno sveto mašo ob tej priložnosti je daroval nadškof Stanislav Zore.


AVDIO: NSi se kljub napredku umika iz pogajanj s Šarcem

Po ponedeljkovi odločitvi NSi, da se umakne iz koalicijskih pogajanj šesterice strank pod okriljem LMŠ, je danes pričakovati odzive nesojenih koalicijskih partnerjev, o aktualnih razmerah bo razpravljalo tudi predsedstvo SD. Medtem se bo predsednik NSi Matej Tonin danes na pogovoru o koaliciji sestal s predsednikom SDS Janezom Janšo.


Čirič za Radio Ognjišče: Umik Janše v ozadje je zelo pametna poteza

O sestavljanju koalicije smo se za Mozaik dneva na Radiu Ognjišče pogovarjali z lobistom in svetovalcem Milošem Čiričem, ki je spregovoril tudi o tem, da v koalicijskih pogovori pri Marjanu Šarcu ni bilo razprave o uveljavitvi ustavne odločbe o zasebnem šolstvu.


Po 11-ih urah Šarec zadovoljen

Mesec in pol po volitvah sta v igri dva pretendenta za mandatarski položaj, a si nobeden še ni zagotovil podpore za izvolitev. Prihodnji teden bo na potezi Janez Janša z odločitvijo, ali bo sprejel od predsednika republike ponujeno kandidaturo. Koalicijsko pogodbo, ki jo snujejo pod okriljem Marjana Šarca, pa morajo še dokončno uskladiti.


Zveza vojaških sindikatov JV Evrope v boj za pravice vojakov

Nedavno je bila ustanovljena zveza vojaških sindikatov jugovzhodne Evrope. Cilj takšne organiziranosti je vzpostavitev standardov v vojaškem sindikalizmu, medsebojna izmenjava izkušenj in predvsem boj za pravice zaposlenih v obrambnih resorjih, je za Radio Ognjišče dejal predsednik Sindikata Ministrstva za obrambo Darko Milenković. Spregovoril je tudi o problemih s katerimi se soočajo v Slovenski vojski.


Pregled domačih dogodkov od 6. do 13. julija 2018

Čeprav je minilo že več kot mesec dni od parlamentarnih volitev, še ni jasno, kdo nam bo vladal. Temu smo v tokratnem pregledu dogodkov od petka do petka namenili posebno pozornost. Na volišča bomo šli tudi 18. novembra, ko bomo volili župane oziroma županje in člane občinskih svetov. Državni zbor je s spremembo zakona o zdravniški službi odprl pot za reševanje otroške srčne kirurgije. Med cerkvenimi dogodki v ospredje postavljamo biserno mašo ustanovitelja našega radia Franca Boleta, v športu pa med drugim kajakaša Petra Kauzeja in plezavko Janjo Garmbret, ki sta dosegla novi zmagi v svetovnem pokalu.


Prostovoljni gasilci na sprejemu v predsedniški palači opozorili na neurejene razmere

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel gasilce in prostovoljce, ki so se odlikovali pri odpravljanju posledic silovitega in močnega neurja, v katerem sta bili najbolj prizadeti občini Črnomelj in Semič. Pri odpravljanju posledic je skupaj sodelovalo skoraj 3700 mož in žena.


AVDIO: Slovenija po oceni Mrakove izgublja konkurenčnost

Medtem ko so oči mnogih slovenskih športnih navdušencev te dni uperjene v svetovno prvenstvo v nogometu, v Združenju Manager svarijo, da Slovenija izgublja svetovno prvenstvo v konkurenčnosti. Ob oblikovanju nove vlade si želijo konstruktivnega sodelovanja pri ključnih razvojnih vprašanjih.


Lokalne volitve bodo 18. novembra; nemogoče jih je združiti z morebitnimi predčasnimi državnozborskimi

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je danes tudi formalno razpisal lokalne volitve, ki bodo v skladu z novelo zakona o lokalnih volitvah 18. novembra, morebitni drugi krog županskih volitev pa bo potekal 2. decembra. Volilna opravila bodo začela teči 3. septembra, torej po počitnicah. Tonin se je dotaknil tudi vprašanja, ali bi bilo možno izvesti potencialne predčasne državnozborske volitve hkrati z lokalnimi. Ugotavlja, da te možnosti ni.


Novejše novice | Starejše novice