Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 04:52

Tokratne lokalne volitve tudi v znamenju vračanj nekdanjih županov

Kampanja pred lokalnimi volitvami je pri koncu. Kandidati za župane, občinske svetnike ter člane svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti lahko le še danes prepričujejo volivce, naj jim namenijo svoj glas. Opolnoči bo nastopil volilni molk, vsakršno nagovarjanje volivcev bo prepovedano do nedeljskega zaprtja volišč.


S poklonom Postojnski jami sklenili obeleževanje 200-letnice

Pred 200 leti, 14. aprila 1818, je svetilničar Luka Čeč naznanil svoje naključno odkritje novih delov Postojnske jame. "Tu je nov svet, tu je paradiž," je Čeč opisal to, kar je zagledal, ko je med pripravami jame na obisk avstrijskega cesarja Franca I. preplezal steno v do tedaj neznani rov in odkril najlepše dele Postojnske jame. Celoletno obeleževanje 200-letnice odkritja notranjih delov Postojnske jame so tako sinoči sklenili s slovesnostjo, poimenovano Poklon Postojnski jami. Direktor Marjan Batagelj je ob tej priložnosti poudaril trajnostni vidik upravljanja z jamo.


Marakeški sporazum: rešitev ali past?

Slovenska vlada je na današnji seji podprla globalni dogovor Združenih narodov o migracijah. Kot je po seji sporočil zunanji minister Miro Cerar, bo Slovenija decembra v Marakešu sodelovala pri njegovem sprejemanju. Opozicija pa izpostavlja njegove nedorečenosti in pasti.


Merše: Bo vlada svoje populistične obljube financirala na račun najšibkejših?

Čeprav se s sprejemom novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019 mudi, je vlada danes še ni obravnavala. Koalicijske partnerice so razburili predvideni ukrepi, ki gredo v smeri zmanjševanja pravic na področjih socialne in družinske politike. Ostri odzivi prihajajo tudi iz opozicije in nevladnih organizacij, premier Marjan Šarec pa je za soboto že sklical vrh koalicije. Da bi minister zaradi tega moral oditi, pozivajo v društvu Družinska pobuda, Aleš Primc pa je že zaprosil za sestanek pri Šarcu.


Kaj lahko vsak od nas stori za večjo varnost v prometu?

»Ne alkoholu, uporaba varnostnega pasu, uporaba čelade, omejitev hitrosti ... Vse to je zaradi nas, ne zaradi drugih,« pravi Robert Štaba, ki je prepričan, da bo Slovenija nekega dne dosegla Vizijo nič. To pa je nič smrtnih žrtev in nič hudo telesno poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč.


NLB znova tudi v zasebnih rokah

Delnice Nove ljubljanske banke so z današnjim dnem začele kotirati na borzah v Ljubljani in Londonu. S tem se je končala prodaja 65 odstotkov naše največje banke, v kateri pa je država ohranila nadzorni delež. Slovenija je tako izpolnila del zavez do Evropske komisije, ki jih je dala ob dodelitvi državne pomoči banki leta 2013. Do konca naslednjega leta mora država prodati še 10 odstotkov banke. Z današnjo uvrstitvijo na borzo so za NLB odpadle nekatere omejitve, kot so čezmejno poslovanje in nekatere cenovne omejitve. Ostajajo pa še prepovedi prevzemov, agresivnega oglaševanja in lizinških poslov.


Slovesno v Oseku in Turnišču

Praznovanje krajevnega praznika ob godu zavetnika župnijske cerkve sv. Martina je bilo letos v župniji Osek posebej slovesno, saj so praznovali tudi 500. obletnico posvetitve prvotne cerkve. V Turnišču pa so pripravili prvi občinski zbornik.


Mamić o primeru Bandelli: Šlo je za politično korupcijo

»Če minister nekomu obljublja projekt v zameno za drugo uslugo, je to korupcija. In enako velja tudi, če minister obljublja, da nekdo na razpisih na dveh ministrstvih ne bo uspel,« je zadnje dogajanje glede Marka Bandellija ocenil politični analitik Tino Mamić. Presenečen je, da vsi govorijo o napaki in neprimernem obnašanju, nihče pa o korupciji.


Razstava o ruskih vojnih ujetnikih

V Parku vojaške zgodovine v Pivki so se prav tako pridružili dogodkom ob praznovanju stoletnice konca prve svetovne vojne. Minuli konec tedna so to storili s slovesnostjo in razstavo Življenje za c(es)arja. Sogovorniki na slovesnosti so se strinjali, da razstava o ruskih vojnih ujetnikih zapolnjuje vrzel v obeleževanju stoletnice velike vojne, saj govori o dokaj zapostavljenem poglavju naše zgodovine.


P. Pavel Krajnik, OFM (1924 -2018)

Na Sveti Gori so se včeraj poslovili od p. Pavla Krajnika, ki je umrl na god sv. Martina, 11. novembra. Pogrebno mašo v baziliki Kraljice Svetogorske, je ob somaševanju sobratov frančiškanov, provinciala p. Marjana Čudna in številnih zlasti primorskih duhovnikov daroval nadškof p. Stane Zore. V nagovoru po evangeliju je omenil, da je bil p. Pavel iskan spovednik in velik Marijin častilec. Opisal je nekatere značilnosti pokojnega sobrata, s katerim je tudi sam živel na Skalnici, ki si jo je Marija izbrala za svoj dom. Skupaj s p. Marjanom Čudnom, ki je spregovoril pred koncem maše, sta zbranim predstavila bogato življenjsko pot predanega frančiškana, ki je leta 1945 po Božji previdnosti ostal živ in postal to, kar je želel že pred vojno.


Novejše novice | Starejše novice