Ljubljana, torek, 19. februar 2019, 03:52

VIDEO in AVDIO: Negativni učinki prekomerne rabe ekranov

Google, mobilni telefon
Foto © Google

"Elektronskih naprav naj otroci ne uporabljajo skupno več kot dve uri na dan, ugasnejo naj jih uro pred spanjem."

Čeprav se že več let srečujemo s sodobnimi zasvojenostmi, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) šele minuli mesec na prenovljen seznam duševnih bolezni uvrstila zasvojenost z računalniškimi igrami. Pred pastmi, ki jih nove digitalne tehnologije postavljajo mladim, svari Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije. S pomočjo promocijskega filma in akcije Teden brez ekranov opozarjajo na negativne učinke prekomerne rabe ekranov.

Po ocenah strokovnjakov več kot 60 odstotkov otrok svoj prosti čas preživi v virtualnem svetu, po mnenju nekaterih je takih celo 90 odstotkov. Pametni telefoni, tablice, računalniki ali igralne konzole nam olajšajo življenje, delo in učenje, z njimi se lahko zabavamo in razvijamo ustvarjalnost, zato je prav, da jih znamo uporabljati. A mladi preveč prostega časa preživijo za ekrani, starši pa jim pri bolj koristnem preživljanju prostega časa pogosto nismo dober zgled, je na nedavni novinarski konferenci dejala direktorica društva in vodja projekta Recimo ne odvisnosti Nataša Jan.

Prekomerno sedenje pred ekrani denimo zaradi uporabe spletnih vsebin pušča pri posamezniku negativne fiziološke in psihološke posledice - od povečanja tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, kot je prekomerna telesna teža, do razvoja simptomov zasvojenosti, ki jo je treba zdraviti, so opozorili v društvu, ki že leta svari pred negativnimi posledicami sedenja.

Če preveč sedimo, se poveča tveganje za bolezni srčno žilnega sistema, je opozoril Primož Kotnik s pediatrične klinike v Ljubljani. Uporaba elektronskih naprav vpliva tudi na hormonski sistem, je dodal. Zaradi uporabe naprav pred spanjem pa je spanje manj kakovostno. Po njegovih besedah je nujno omejiti čas pred ekrani. Elektronskih naprav naj otroci ne uporabljajo skupno več kot dve uri na dan, ugasnejo naj jih uro pred spanjem, pred spanjem pa jih je treba umakniti iz sobe, kjer spijo, je svetoval Kotnik, ki tudi predava na ljubljanski medicinski fakulteti.

Družbena omrežja so privlačna, hkrati pa tudi vir frustracij, je dejal socialni pedagog Sašo Kronegger. Mladi z nizko samopodobo po njegovem opozorilu pogosto iščejo samopotrditev zunaj sebe. Posameznikovo pričakovanje odzivov na omrežju sproža občutek ugodja, ki ga želijo ohranjati in podaljševati, zato gredo včasih čez meje lastnih vrednot in varne uporabe spleta, je pojasnil. Društvo je v sodelovanju z njim razvilo preventivni program za učence 7. in 8. razreda osnovne šole in njihove starše, da bi razvili odgovorno vedenje na spletu. Redne delavnice bodo po načrtu začeli izvajati v začetku prihodnjega leta.

V pobudi Teden brez ekranov pa Društvo Za srce poziva k izbiri tedna dni, v katerem bodo starši in otroci prosti čas preživeli brez televizije, mobilnih telefonov, računalnikov in tablici.

Ne spreglejte: