Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 01:51

Pomoč Karitas po toči prejelo 197 gospodinjstev v Črnomlju in Semiču

Škoda po toči, Črnomelj
Foto © Peter Tomažič

Komisija črnomaljske župnijske Karitas, ki je v četrtek obravnavala tretji sveženj prošenj za pomoč z junijsko točo prizadetim belokranjskim družinam, je do zdaj pomagala skupaj nekaj manj kot 200 črnomaljskim, okoliškim in semiškim gospodinjstvom. V treh svežnjih jim je skupaj podelila nekaj več kot 145.000 evrov denarne pomoči.

Slovenska Karitas je sporočila, da je višina dodeljene pomoči odvisna od škode, socialno ekonomskega stanja, zavarovanja in drugih zagotovljenih ali že danih virov pomoči. Karitas pomoč ves čas usklajuje z medsebojnim sodelovanjem občine, centra za socialno delo in drugih ustanov ter humanitarnih organizacij v občini Črnomelj.

Na Karitas so doslej zbrali nekaj manj kot 181.00 evrov denarne pomoči, ki so jo darovali posamezniki, podjetja, škofije, župnije in redovne skupnosti. Dodali so, da je Karitas na območju Črnomlja končala zbiranje prošenj in jih zbira le še za semiško območje, kjer je junijska toča prizadela le posamezna gospodinjstva. Karitas bo prihodnje dni prvo pomoč pri najbolj prizadetih gospodinjstvih dopolnila še z dodatno drugo fazo pomoči. "Škoda na hišah in gospodarskih poslopjih je zelo velika in kliče po nadaljnji solidarnosti. Širše posledice neurja, kot so uničene poljščine, premočena notranja oprema, podi in izolacije ter druga škoda, se bo pokazala šele čez daljši čas," so še zapisali na Karitas.

Kot pomaranče debela toča je občino Črnomelj sicer prizadela 8. junija. Dozdajšnja ocena skupne škode v občini presega 20 milijonov evrov, njen končni znesek pa bo znan predvidoma konec julija. Glede na občini oddane prošnje za pomoč je toča poškodovala približno 1500 objektov, je črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič nedavno povedala za STA. Na Semiškem je toča povzročila manj škode. Po dozdajšnjih podatkih okvirna ocena dosega približno 100.000 evrov, je semiška županja Polona Kambič povedala za STA.

Ne spreglejte: