Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Za zdaj obe strani brez potrebnih glasov za mandatarja. Bodo predčasne volitve?

| 03.07.2018, 14:13

Predsednik republike Borut Pahor je danes končal prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin o možnem mandatarskem kandidatu. Tudi po pogovorih z NSi, SAB, DeSUS, SNS in predstavnikom narodne skupnosti, ni nič bolj jasna usoda novega mandatarja. Jeziček na tehtnici je, kot vse kaže NSi, ki bi morala, če bi vlado želel sestaviti Marjan Šarec stopiti na njegovo stran, kajti le tako imajo Šarec, Cerar, Židan, Bratuškova in Erjavec dovolj glasov. Podporo Janši je danes napovedal tudi Zmago Jelinčič. Medtem pa se nadaljujejo koalicijska pogajanja predsednikov, ki si želijo koalicijo sestaviti z drugouvrščenim Šarcem.

Prvi je na vrata predsednika republike, ki se je začasno preselil v Vilo Podrožnik potrkal vodja poslanske skupine NSi. Po besedah Jožefa Horvata si želijo, da bi se pogajanja za takšno ali drugačno koalicijo okrepila. Trenutno je NSi v pogajanjih po njegovih besedah vsebinsko bližje relativnemu zmagovalcu volitev predsedniku SDS Janezu Janši kot prvaku drugouvrščene LMŠ Marjanu Šarcu. Večkrat je poudaril, da pričakujejo, da se bodo pogajanja pospešila in bodo lahko čim prej ugotovili, ali so vsebinsko blizu in ali bo možno program NSi v čim večji meri realizirati. Za NSi je ključno, da si s koalicijskimi partnerji ustvarijo zaupanje in da imajo zagotovila v koalicijski pogodbi, da se bo njihov program dejansko v maksimalni možni meri realiziral skozi mandat.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je bila kratka in jasna, naš glas gre za mandatarja Šarcu. Janše ne bodo podprli. Trgovina s programi pa je, vsaj tako je bilo razbrati iz njenih ust, odprta.

K Pahorju je dopoldne prišel tudi vodja DeSUS-ovih poslancev Franc Jurša, ki prav tako za mandatarja podpira Šarca. Tako kot Bratuškova, je tudi DeSUS kot velikokrat do sedaj, spet v ospredje postavil upokojence.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je pred začetkom izredne seje državnega zbora povedal, da namerava kot mandatarja za sestavo nove vlade podpreti predsednika SDS Janeza Janša. Upa, da bo vlado sestavila desnica, saj lahko po njegovem le tako rešijo državo. Če se bo vlada formirala na levici, bodo po Jelinčičevem mnenju bistveno narasli finančni dolgovi, tudi zaradi neustreznega vodstva pa bo onemogočeno vodenje EU, ki nas čaka. Takšna vlada se bo namreč sesuvala sama vase, "kajti že danes so za vsako ministrsko mesto dva ali trije kandidati, kar kaže na razmišljanje o lastnih bonitetah in lastnih pozicijah", je Jelinčič pojasnil po pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju. V odgovorih na novinarska vprašanja o pogovorih z Janšo, pa je Jelinčič pojasnil, da vsebinski pogovori lahko počakajo ter da predloga koalicijske pogodbe še nima ter da v tem trenutku to niti še ni potrebno.

Pahor bo, kot je omenil tudi poslanec NSi Horvat v petek opravil še drug krog pogovorov. Že včeraj so ga k temu pozvali v LMŠ. Janšo tako podpirajo v SDS, NSi in SNS, Šarec pa ima načelno podporo SMC, SAB in SD. V Levici kot kandidata za mandatarja ne podpirajo nobenega.

Šarec danes s predsedniki petih strank verjetno tudi o delitvi resorjev

Predsedniki LMŠ, SD, SMC, NSi, SAB in DeSUS pa bodo v tem popoldnevu po napovedih Marjana Šarca nadaljevali pogovore o programu koalicijske pogodbe, verjetno pa se bodo tudi že dotaknili vprašanja, koliko resorjev bo komu pripadlo. Na vprašanje, ali bo resorjev več kot doslej, je odgovoril, da je bila njihova želja samo novo ministrstvo za digitalno družbo. Predlog ustanovitve treh novih ministrstev, kot ga je bilo razbrati iz v javnosti včeraj razkritega osnutka koalicijske pogodbe, je Šarec v izjavi za medije v državnem zboru označil za popoln nesporazum. Po njegovih besedah je bil to osnutek osnutka, ki je prišel preuranjeno.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.