Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Drugi del nacionalne akcije za večjo varnost motoristov

| 03.07.2018, 10:37

Agencija za varnost prometa je v sodelovanju s policijo začela drugi del nacionalne akcije za večjo varnost motoristov. Namen akcije, ki bo potekala do nedelje, je po besedah vodje sektorja za vozniške izpite na agenciji Roberta Grila opozoriti motoriste na pomen uporabe zaščitne opreme in čelade, nošenje odsevnih oblačil in na prižgane luči, saj so poletni meseci za motoriste po podatkih agencije najnevarnejši.

Motoriste opozarjajo na prilagoditev hitrosti vožnje razmeram na cesti in na upoštevanje omejitev. Istočasno z akcijo opozarjajo tudi ostale udeležence v prometu na večjo prisotnost motoristov na cestah in pozivajo k dodatni pazljivosti. Pozorno morajo spremljati promet, tako v vzvratnih kot tudi stranskih ogledalih, predvsem pa naj vsakič preverijo t. i. mrtvi kot, saj so motoristi zaradi ozke silhuete slabše vidni. Številne aktivnosti bodo izvajali vse do oktobra, so napovedali na agenciji.

Motoristična sezona traja med aprilom in oktobrom, po podatkih agencije pa se skoraj polovica prometnih nesreč zgodi poleti. Statistika zadnjega 5-letnega obdobja kaže, da se v poletnih mesecih povprečno smrtno ponesreči 47,9 odstotka, hudo poškoduje pa 47,7 odstotka voznikov enoslednih motornih vozil. Lani je poleti umrlo 13 motoristov, kar pomeni nekaj manj kot polovica vseh umrlih v letu 2017. V treh od šestih prometnih nesrečah s smrtjo motorista je bila vzrok neprilagojena hitrost, noben od umrlih motoristov pa ni bil pod vplivom alkohola.

Do 15. junija letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 312 voznikov enoslednih motornih vozil, kar je 26 odstotkov manj kot v lanskem primerjalnem obdobju.

Direktor agencije Igor Velov poudarja, da vsako leto izvajajo številne delavnice za obnovitev znanja in spretnosti vožnje motornega kolesa v številnih krajih po Sloveniji v sodelovanju z drugimi organizacijami. "Tudi v letošnjem letu je bilo med umrlimi motoristi še vedno največ tistih z manj kot pet let izkušenj," dodaja.

Agencija za varnost prometa je ob začetku motoristične sezone organizirala brezplačne preventivne delavnice za motoriste z izobraževalno vsebino in poudarkom na praktičnem znanju. Junija je prvič organizirala tudi praktično usposabljanje za učitelje vožnje A kategorije z namenom obnovitve znanja in spretnosti vožnje motornega vozila. Konec junija pa je izvedla tudi nacionalno preventivno akcijo z naslovom Hitrost, ki jo bodo ponovili še v avgustu.

Še vedno pa poteka enomesečna preventivna akcija ministrstva za zdravje s sloganom Ko žuram, ne furam!, ki se je začela 18. junija. Dijake in študente vabijo k sodelovanju v anketi na Facebook strani Slovenija piha 0,0. Mlade želijo opomniti, naj ne sedejo za volan opiti, temveč poskrbijo za varen prevoz domov.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...