Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

SDS za mandatarja želi Janšo, SD podpira Šarca, LMŠ pa želi nov krog pogovor

| 02.07.2018, 14:00

Predsednik republike Borut Pahor je danes opravil prvo polovico posvetovanj z vodji poslanskih skupin o možnem mandatarskem kandidatu.

V Vili Podrožnik je sprejel vodje poslanskih skupin SDS, LMŠ, SD, SMC in Levice, jutri pa še z vodji NSi, SAB, DeSUS, SNS in predstavnika narodne skupnosti. Od njih skuša izvedeti, ali v državnem zboru obstaja načelna podpora, da bi mandatarstvo zaupal predsedniku SDS Janezu Janši. Pahorju se zdi prav, da prvak relativne zmagovalke volitev prvi dobi priložnost za sestavo vlade. Po drugi strani pa so v SD že dejali, da Janša njihovih glasov ne bo dobil in so kot mandatarju naklonjeni drugouvrščenemu Marjanu Šarcu. Iz njegove stranke pa so dejali, da nimajo nič proti Janši za mandatarja, a naj Pahor počaka do petka, saj potekajo pogajanja o koaliciji šestih strank.

Prvi je k predsedniku republike prišel vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, ki je povedal, da podpirajo za mandatarja Janeza Janšo. »Naša stališča so enaka kot so bila od vsega začetka, to je, da smo odprti za sodelovanje z vsemi političnimi strankami,« je v izjavi za medije po sestanku dejal Krivec. Ob tem je še dodal, da se bo sicer v teh dneh še videlo, kaj bodo pokazali pogovori z drugimi političnimi strankami pri predsedniku republike. Ob tem je poudaril še, da smo v SDS »odprti so za sodelovanje z vsemi, s katerimi se bomo lahko poenotili glede programskih izhodišč.«

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je bil drugi. Predsednika republike pa je že prosil, naj z odločitvijo o predlogu za mandatarskega kandidata počaka do petka in takrat opravi še en krog pogovorov. Takrat bodo v LMŠ vedeli več glede koalicijskih pogovorov šestih strank.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je predsedniku pojasnil, da so naklonjeni predsedniku LMŠ Šarcu kot mandatarju. Toda njihova odločitev o podpori bo odvisna od koalicijske pogodbe, o kateri se v teh dneh pogovarjajo Šarec, Židan, Cerar, Tonin, Bratuškova in Erjavec.

Pahor se je danes sestal še z vodjo poslanske skupine SMC Igorjem Zorčičem. Dejal, je da imajo mandat za vstop v levosredinsko koalicijo, v kateri pa jih ne moti NSi. Kot je dejal so pogovori zelo intenzivni, tudi težavni, je pa že spomnil na plan B, to pa je, da namesto NSi vstopi Levica.

Jutri se bo Pahor posvetoval še z NSi, SAB, DeSUS, SNS in predstavnikoma narodne skupnosti.

Osnutek koalicijske pogodbe predvideva tri nova ministrstva

Medtem pa je v javnost prišel osnutek koalicijske pogodbe, o katerem se pogaja šest strank pod vodstvom Marjana Šarca, ta predvideva oblikovanje novih ministrstev za digitalizacijo, energetiko in regionalni razvoj. V delovni različici dokumenta, ki ga je pridobila STA in predstavlja osnovo za nadaljnje pogovore, na področju zdravstva predvidevajo nacionalni program za skrajševanje čakalnih vrst, ki bi ga financirali iz proračuna zavoda za zdravstveno zavarovanje. Za obrambne izdatke predvidevajo postopno zagotovitev sredstev proti 1,5 odstotka BDP, z Natom pa bi začeli pogajanja za manj bataljonskih bojnih skupin.

Kot cilj so v osnutku zapisali spremembo volilnega sistema z ukinitvijo okrajev in uvedbo preferenčnega glasu, predsednik republike bi pridobil pravico do odložilnega veta na zakon, državni svet s sedanjimi pristojnostmi pa bi ukinili.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...