Ljubljana, sreda, 20. februar 2019, 12:40

Bomo dobili prvo slovensko blaženo?

Ob spominu na rojstni dan Božje služabnice Cvetane Priol je bila sinoči sveta maša v mariborski stolnici. Zbrani so molili, da bi se postopek za njeno beatifikacijo čim prej uspešno zaključil in bi jo mogli javno častiti kot blaženo in sveto. Generalni vikar Janez Lesnika je v Homiliji nanizal nekaj utrinkov iz mladosti Božje služabnice Cvetane.


Razmere na sodišču so rožnate za tiste, ki pridno sklanjajo glave

Na vrhovnem sodišču je nedavno potekala slovesnost ob odprtju letošnjega sodnega leta. Med izzivi, ki letos čakajo sodstvo, so bili navedeni uveljavitev družinskega zakonika in začetek delovanja družinskih sodišč, postopni prehod na elektronsko poslovanje ter reševanje že znanih težav s preobremenjenostjo specializiranih oddelkov sodišč. Ali so to res res poglavitne naloge, smo v tokratni oddaji »Spoznanje več, predsodek manj« vprašali vrhovna sodnika Barbaro Zobec in Jana Zobca.


Verstovšek: Menedžerji in politiki bi morali razmišljati dolgoročno

Združenje Manager je na svojem januarskem srečanju naziv Mladi manager 2018 podelilo solastniku visokotehnološkega in hitro rastočega slovenskega podjetja Cosylab Igorju Verstovšku. Z njim smo se pogovarjali o pričakovanjih podjetnikov ter stanju duha v slovenskem gospodarstvu.


Motive za umor direktorja Kemijskega inštituta Jamnika imelo še vsaj pet oseb

Motive za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika je imelo še vsaj pet ljudi. Tako je mogoče sklepati po novi obravnavi v primeru Milka Noviča, na kateri so zaslišali štiri priče. Sodnik Zvjezdan Radonjič je dejal, da mora biti osnovno vprašanje: »Ali je imel edino Milko Novič motiv za umor Janka Jamnika?«. Sodnik načrtuje zadnjo obravnavo 16. aprila, tej bo sledil izrek sodbe.


Kako pristopiti do bolnika?

Člani Komisije za karitativno dejavnost pri Konferenci redovnih ustanov Slovenije pa vsako ob dnevu bolnikov pripravijo kakšno predavanje ali pričevanje za tiste, ki živijo in delajo z bolniki. Tako so prejšnjo soboto razmišljali na temo: Preizkušnje življenja nas odpirajo za večnost. Gosta srečanja sta bila s. Slavka Cekuta in p. Beno Lavrih. Vsak je na svoj način predstavil, kako se je sam soočil z boleznijo in se z njo naprej bori.


Pam Neely o uspehu v digitalnem marketingu: Najprej mobilniki!

Na nedavni konferenci o digitalnem marketingu Galaksija marketinga, ki je gostila predavatelje iz ZDA, Nemčije in Velike Britanije, nas je nagovorila tudi Pam Neely, strokovnjakinja digitalnega marketinga iz ZDA in nam razkrila, kakšni so trendi v digitalnem marketingu. Osredotočila se je zlasti na podjetja, ki prodajajo prek spleta.


Zmagovalca Eme Zala Kralj in Gašper Šantl bosta ostala zvesta Sebi

Zala Kralj in Gašper Šantl bosta 25. slovenska predstavnika na Evroviziji. Kot sta povedala po zmagi na Emi, tega nista pričakovala, sta pa prepričana, da bosta kljub mladosti kos izzivu, ki ga ponuja še enkrat večji evrovizijski oder. In kot pravi njuna pesem Sebi, ki sta jo napisala sama, bosta ostala zvesta sebi.


Logaj: Spreminjanje šolskega sistema mora biti premišljeno

Po peticiji, ki zahteva spremembe šolskega sistem, ker naj bi bili učenci preveč obremenjeni in imajo preveč domačih nalog, na Zavodu za šolstvo poudarjajo, da morajo biti vse spremembe premišljene. Direktor zavoda Vinko Logaj meni, da šolskega sistema, ki je v večini dober, ni smiselno povsem obrniti na glavo.


Meso v Sloveniji varno

Afera s poljskim mesom je dodobra razburkala slovensko javnost. Pokazala je, da je nadzor nujen, hkrati pa odprla tudi nekatera druga vprašanja. Zakaj ne pridelamo dovolj mesa, da uvoz ne bi bil potreben? Kako vedeti, kaj uvozimo iz drugih držav Evropske unije, če pa velja prost pretok blaga? Kakšno meso jedo v zavodih, kjer so zavezani javnemu naročanju in se marsikje odločajo glede na ceno? Ali je meso, ki je varno, tudi zdravo, kje so tisti mejniki? To so vprašanja, ki smo jih v oddaji Pogovor o zastavili direktorju Uprave za varno hrano Janezu Posediju in predsedniku uprave Celjskih mesnin Izidorju Krivcu.


AVDIO: Župnijska Karitas Borovnica

Na Župnijski Karitas Borovnica so leta 1991 začeli najprej s pomočjo beguncem, po razdeljevanju oblačil so začeli deliti še pakete s hrano, danes pa karitativna dejavnost zajema tudi druge oblike pomoči, vključno s podporo starejšim, bolnim in osamljenim.


Novejše novice | Starejše novice