Ljubljana, sreda, 15. avgust 2018, 06:58

Lansko leto rekordno za slovenski nepremičninski trg

Slovenski nepremičninski trg je že kar nekaj časa precej živ, lani pa je z 36 tisoč kupoprodajami zabeležil rekord, kaže poročilo Geodetske uprave. Tudi vrednost prometa z nepremičninami se je, predvsem zaradi rasti števila kupoprodajnih poslov in cen stanovanjskih nepremičnin, izenačila z rekordno vrednostjo leta 2007, in znaša 2,3 milijarde evrov.


Komisija Pravičnost in mir pri SŠK opozarja na pravico do svobode izražanja

Komisija za Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci je opozorila na nedopustnost pogroma, ki ga Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, uprizarja proti novinarju dr. Jožetu Možini in zgodovinarju dr. Jožetu Dežmanu. V Komisiji opozarjajo, da je takšno izvajanje političnega pritiska na vodstvo javne RTV, ki bi morala biti v službi obveščenosti vseh državljanov in resnice, nedopustno in postaja zaskrbljujoče.


VIDEO: Molitveni namen za avgust: Družine so zaklad

V mesecu, ko bo v Dublinu na Irskem svetovno srečanje družin, tudi papežev molitveni govori o tej temi.


Katekizem: Smrtna kazen odslej nedopustna

Papež Frančišek je spremenil odstavek v katekizmu, ki govori o smrtni kazni. Odslej je ta nedopustna, saj pomeni napad na nedotakljivost in dostojanstvo osebe. Katekizem poziva tudi k odločnemu prizadevanju za njeno ukinitev po vsem svetu.


Na porciunkulo letos prevladujoča tema migranti

V baziliki svete Marije Angelske v Assisiju danes obhajajo slovesni praznik zavetnice svetišča. Hkrati je to tudi praznik odpuščanja in porcijunkulskega odpustka, ki ga je sveti Frančišek izprosil za vse, ki bodo na obletnico posvetitve cerkve vstopili vanjo, molili in opravili zakrament svete spovedi. Prejem odpustka se je pozneje razširil na vse cerkve, ki jih upravljajo manjši bratje. V Sloveniji je še posebej slovesno pri kapucinih v Celju in v Krškem ter pri frančiškanih v Mariboru.


Dobiček, slava in uspeh: maliki, zaradi katerih se žrtvuje človeška življenja

V Vatikanu so se po julijskem premoru znova začele sredine splošne avdience. Papež Frančišek nadaljuje niz katehez o desetih božjih zapovedih. Danes se je osredotočil na prvo – »Veruj v enega Boga« oziroma »Ne imej drugih bogov«. Ob tem je poudaril, da so dobiček, slava in uspeh maliki, zaradi katerih se žrtvuje človeška življenja. Povzpetniki zaradi kariere zanemarjajo otroke, ali pa jih sploh nimajo.


Evropa v vročinskem primežu

Predvsem zahodni del Evrope je soočen z visokimi temperaturami. Ponekod v Španiji so temperature presegle 40 stopinj C, v Nemčiji 35, v Veliki Britaniji pa 30. Tudi Slovenijo je zajel vročinski val, temperature pa so se ponekod dosegle 35 stopinj C. Zelo vroče je tudi v Italiji in Hrvaškem, kjer je bila omenjena temperatura še nekoliko presežena, zaradi vročine pa so tam razglasili tudi rdeči alarm.


Spolne zlorabe: Kardinal O’Malley za bolj jasne postopke, ko so obtožb deležni škofje

Mediji, tudi katoliški, so te dni znova polni prispevkov o spolnih zlorabah v Cerkvi. Papež je v soboto sprejel odstop ameriškega kardinala, 88-letnega Theodorja McCarricka, iz kardinalskega zbora. Obtožen je spolnih zlorab mladoletnikov in neprimernega vedenja z odraslimi. Sveti oče je nato včeraj sprejel še odstop nadškofa Adelaide, 67-letnega Philipa Wilsona, ki ga je avstralsko sodišče obsodilo na leto dni zapora zaradi prikrivanja zlorab. Zaradi te teme so na izrednem zasedanju ta teden zbrani čilski škofje. Tamkajšnje tožilstvo je namreč sprožilo preiskave proti 158 predstavnikom Cerkve. Jasno besedo na tem področju pa od papeža pričakujejo tudi irski škofje. Sveti oče se bo v Dublinu mudil konec avgusta, ko se bo udeležil svetovnega srečanja družin. Ob vsem tem dogajanju je vodja vatikanske komisije za zaščito mladoletnih poudaril, da so potrebni bolj jasni postopki za primere, v katere so vpleteni škofje.


V Egiptu umorjen koptski pravoslavni škof Epifanij

Koptska pravoslavna Cerkev v Aleksandriji je potrdila, da so včeraj našli umorjenega škofa Epifánija, predstojnika samostna sv. Makarija velikega, ki se nahaja v puščavskem delu obmorske pokrajine Beheira predelu severnozahodno od Kaira. Varnostne oblasti so sporočile, da je imel poškodovano lobanjo in več ran na hrbtu.


Papež: Kaj narediš z ostanki hrane?

Ob različnih vrstah lakote ne moremo ostati ravnodušni in mirni opazovalci, je ob razlagi današnjega odlomka iz evangelija o pomnožitvi kruha in rib dejal papež Frančišek. Potrkal je tudi na našo vest. Vsak naj se namreč vpraša, kaj naredi z ostanki hrane.


Novejše novice | Starejše novice