Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:11

Koruptivnega ravnanja ne kaznujejo

Včeraj je bil mednarodni dan boja proti korupciji. Slovenija ima na tem področju še vedno veliko izzivov, po indeksu zaznave korupcije smo med 61-imi državami na 34. mestu. Glavni problem v Sloveniji je po besedah profesorja na Fakulteti za varnostne vede sistemska korupcija, in sicer »prav na vplivanju na zakonodajo, ki je v korist ozkega kroga ljudi, ne pa tistih, ki bi jo potrebovali, in pa kadrovanje, ko zasedejo najvišja mesta ljudje, ki nimajo pogojev, referenc in kariere na tem področju, zato institucije ne delujejo, kot bi morale«.


Vatikan Marakeški dogovor podpira, a z nekaterimi zadržki

Sveti sedež je že dve leti sodeloval pri pripravi dogovora o sprejemu in integraciji beguncev in migrantov. Izraža mu podporo, vendar ima hkrati pridržke do nekaterih izrazov in načel v dokumentu, je za katoliški portal Crux povedal stalni opazovalec Svetega sedeža pri Združenih narodih v Ženevi nadškof Ivan Jurkovič.


Papež presentil mlade bolnike

Papež Frančišek je v petek nepričakovano obiskal ustanovo za otroke in mlade z duševnimi težavami ter dom, kjer gostijo starše, ki imajo otroke v bolnišnicah.


Bo Slovenija zaradi udeležbe na konferenci v Maroku še dodatno izolirana?

Maroko bo jutri in pojutrišnjem gostil medvladno konferenco, na kateri bodo članice Združenih narodov potrjevale globalni dogovor o migracijah. Dokument je razdelil svetovno javnost, več držav, večinoma iz Evropske unije, ne bo pristopilo k njemu. Tudi v Sloveniji je bilo slišati veliko pomislekov, a Ljubljana se je odločila, da se mu bo vseeno pridružila. Globalni dogovor o migracijah podpirajo tudi Sveti sedež in škofje stare celine. Iz Komisije škofovskih konferenc Evropske unije so ob tem sporočili, da Katoliška Cerkev deli odgovornost do prebežnikov v naših družbah.


Papež Frančišek ob prazniku Brezmadežne: Odprti moramo biti za Boga

Na današnji praznik Brezmadežne se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo veliko romarjev. Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru primerjal dva različna odgovora, ki ju je človek v zgodovini dal na Božji klic. Na začetku Svetega pisma je opisano Božje iskanje Adama po grehu v raju. Na vprašanje »Kje si!« Adam odgovarja: »Skril sem se!« V drugem primeru pa se obrne na Marijo, ki je brez greha, in ta mu odgovori: »Tukaj sem, dekla Gospodova sem.« Sveti oče je pojasnil, da nas slednji odgovor odpira za Boga, medtem ko nas greh zapira oziroma izolira in tako ostanemo sami.


AVDIO: Alžirski mučenci so kljub grožnjam ostali ob ljudeh

V Alžiriji bo danes za blažene razglašenih 19 mučencev. Gre za duhovnike, menihe in redovnice, ki so bili žrtve civilne vojne med islamisti in alžirsko vojsko.


VIDEO: Jaslice na Trgu sv. Petra narejene iz 700 ton peska

V Vatikanu bodo popoldne slovesno odkrili jaslice in prižgali lučke na božičnem drevesu. Jaslice so narejene iz približno 700 ton jesolonskega peska, ki prihaja iz Dolomitov, oblikovali pa so jih štirje kiparji. Božično drevo medtem letos prihaja iz Pordenóna. Papež Frančišek je že dopoldne sprejel predstavnike skupnosti, ki sodelujeta pri božičnem krašenju Trga sv. Petra in vatikanskih ustanov.


Papež februarja v Združene arabske emirate

Iz Vatikana so včeraj sporočili, da se bo papež Frančišek od 3. do 5. februarja mudil v Abu Dabiju, kjer se bo udeležil mednarodnega medverskega srečanja na temo: Bratstvo človeštva. Geslo njegovega obiska Združenih arabskih emiratov bo: Naredi iz mene orodje tvojega miru.


Boštjan Vasle: Banka Slovenije mora ostati neodvisna in strokovna

Kandidat za guvernerja Banke Slovenije mag. Boštjan Vasle je v javni predstavitvi, ki jo je pripravil Urad predsednika države, poudaril, da mora Banka Slovenije ostati samostojna in strokovna institucija. Ob tem je napovedal, da si bo prizadeval tudi za njen vpliv znotraj Evrope in evrskega območja. Naša centrala banka se bo po njegovih besedah morala pripraviti tudi na umirjanje gospodarske rasti.


Bo Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni ugasnil že v začetku?

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni znova dviguje prah. Na dan je prišla novica, da sta ga že pred tednom dni zapustila priznani kirurg Igor Gregorič in strokovnjak za varnost v zdravstvu Andrej Robida. Odstopno izjavo ima pripravljeno tudi vršilec dolžnosti direktorja Brane Dobnikar, ki bo počakal na sestanek s pristojnim ministrom Samom Fakinom v prihodnjem tednu. Kaj bodo prinesli pogovori, je težko napovedati, a zdi se, da bo ustanova, ki še niti ni zaživela, končala svojo pot.


Novejše novice | Starejše novice