Ljubljana, petek, 19. oktober 2018, 19:52

Zlorabe v ZDA: papež sprejel odstop kardinala Wuerla

Papež Frančišek je sprejel odstop 77-letnega washingtonskega nadškofa, kardinala Donalda Wuerla, ki je leta 2006 na tem mestu nasledil sedaj že nekdanjega kardinala Theodorja McCarricka. Wuerl se je po objavi poročila o spolnih zlorabah v Pensilvaniji znašel v središču kritik. V času, ko je bil škof v Pittsburgu ni pravilno postopal v nekaterih primerih duhovnikov, ki so spolno zlorabljali, čeprav poročilo priznava, da je v drugih primerih ravnal v skladu z ničelno toleranco do zlorab, ki sta jo uvedla Benedikt XVI. in Frančišek. Slednji se je Wuerlu zahvalil za odločitev, da odstopi v dobro Cerkve in njene edinosti.


To bi bil velikanski korak za mir

Obisk papeža v Severni Koreji bi bil velikanski korak za mir in spravo na korejskem polotoku, je včeraj dejal južnokorejski delegat na škofovski sinodi o mladih, ki poteka v Vatikanu. Pred dnevi je namreč v javnost prišla novica, da bo povabilo severnokorejskega diktatorja svetemu očetu prihodnji teden prenesel južnokorejski predsednik.


Bodi ob meni, a se ne odločaj namesto mene!

Sinoda mladih je prešla v drugi del, ko sinodalni očetje v luči vere obdelujejo vprašanja, ki so na dan prišla v prvem delu. Iščejo načine, kako spremljati mlade in kako dobro formirati tiste, ki jih bodo spremljali. Poudarili so, da je mladim treba omogočiti, da se srečajo s Kristusom, izpostavili pa so tudi pomembno vlogo laiških gibanj.


AVDIO: P. Tadej Strehovec v začetku sojenja zavrnil očitke o spodbujanju sovraštva

P. dr. Tadej Strehovec je v začetku sodne obravnave zavrnil očitke o spodbujanju sovraštva na portalu 24kul.si. Dejal je, da pred objavo ni bil seznanjen s spornim člankom na portalu in da ni odgovorni urednik portala, saj to ni medij. Poudaril je pravico do svobode veroizpovedi in stališča do nerojenih otrok. Na shodu ga je podprlo nekaj sto ljudi.


Apostolski vizitator: Medžugorje primerljivo s Fatimo in Lurdom

Medžugorje je pomemben za ves svet, ne samo za ta del Evrope, je v pogovoru za Veritas – glasilo frančiškanske skupnosti dejal apostolski vizitator za Medžugorje, poljski nadškof Henryk Hoser. Kraj v Bosni in Hercegovini pa je postavil na isto raven kot Fatimo in Lurd. Ta primerjava z dvema vatikansko uradno priznanima romarskima središčema sproža upanja, da je tudi uradno priznanje Medžugorja blizu.


Papež: Splav je kot uboj z najetim morilcem

Papež Frančišek je prav na dan prve sodne obravnave v kazenskem postopku proti p. Strehovcu pri splošni avdienci govoril o peti Božji zapovedi: Ne ubijaj! V zvezi s splavom je bil tudi sveti oče oster v besedah. Dejal je, da gre pri splavu za uboj z najetim morilcem.


Papež Cviklu: Tebe sem pa zato imenoval za nadškofa ...

V Vatikanu se končuje prvi teden zasedanja sinode o mladih. Udeleženci so govorili o tem, kako prisluhniti mladim in jih vključiti v pastoralno prizadevanje. Kot je poudaril slovenski delegat, mariborski nadškof Alojzij Cvikl, mora biti pastorala timsko delo, kjer ima vsak prostor. To pomenil, da mladi niso samo gledalci, ampak subjekti.


Izjava Komisije Pravičnost in mir o pregonu dr. Strehovca

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) zaskrbljeno spremlja sprožitev sodnega procesa proti dr. Tadeju Strehovcu, tajniku SŠK. Kot je spomnila komisija, je obtožen, da je s podporo katoličanom, ki so molili za nerojene otroke, ter s svojim zagovarjanjem katoliškega nauka o splavu zagrešil kaznivo dejanje sovražnega govora proti tistim, ki imajo splav za moralno dopustno ali celo povsem sprejemljivo dejanje.


Sveti sedež javno odgovoril na primer McCarrick

Po dveh javnih pismih nekdanjega nuncija v ZDA Carla Marie Viganója, v katerih obsoja neprimerno obravnavo nadškofa McCarricka, ki je zlorabljal mlade fante, je Vatikan objavil sporočilo za javnost. V njem med drugim poudarja, da zlorabe ali njihovo prikrivanje ne morejo biti sprejemljivi. Daljši javni odgovor nadškofu Viganóju pa je napisal tudi prefekt kongregacije za škofe kardinal Marc Ouellet. Neprimerno se mu zdi, da Vigano poskuša s škandalom zaradi spolnih zlorab zamajati moralno avtoriteto papeža.


FOTO: Škof Šuštar: Molitev v naši duši in telesu pripravlja Božje okolje

Na praznik rožnovenske Matere Božje smo se sodelavci Radia Ognjišče s prijatelji radia, poslušalci in drugimi romarji zbrali v narodnem svetišču pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Združili smo se pri sveti maši in v molitvi vseh štirih delov rožnega venca. Somaševanje je vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, ki je v pridigi med drugim spregovoril o pomenu molitve.


Novejše novice | Starejše novice