Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:32

Dobiček, slava in uspeh: maliki, zaradi katerih se žrtvuje človeška življenja

avdienca
Foto © Radio Vatikan

V Vatikanu so se po julijskem premoru znova začele sredine splošne avdience. Papež Frančišek nadaljuje niz katehez o desetih božjih zapovedih. Danes se je osredotočil na prvo – »Veruj v enega Boga« oziroma »Ne imej drugih bogov«. Ob tem je poudaril, da so dobiček, slava in uspeh maliki, zaradi katerih se žrtvuje človeška življenja. Povzpetniki zaradi kariere zanemarjajo otroke, ali pa jih sploh nimajo.

Malikovanje je obsežna in aktualna tema. Svet danes ponuja supermarket malikov, od predmetov, podob in idej do vlog, je dejal papež in dodal, da je malikovanje človeška težnja, ki ne prizanaša ne vernikom ne ateistom. Začne se razvijati tako, da nekaj postane obsedenost, k čemur veliko pripomorejo oglasi. Misel, da bi imeli nek predmet, udejanjili projekt ali dosegli položaj, se zdi kot čudovita pot do sreče, stopnice do nebes.

Malikovanje na drugi stopnji zahteva čaščenje, obrede, ki poniža in žrtvuje vse. V preteklosti so malikom žrtvovali človeška življenja, danes pa na primer povzpetniki zaradi kariere žrtvujejo otroke, jih zanemarjajo ali jih sploh nimajo. Lepota prav tako zahteva žrtvovanje: koliko ur kakšna oseba preživi pred ogledalom. Tudi to je malikovanje. Slava zahteva žrtvovanje samega sebe, svoje nedolžnosti in pristnosti. Maliki tudi danes zahtevajo kri. Številni ostanejo brez dela, ker jih podjetniki odpustijo, da bi več zaslužili. Tretja stopnja malikovanja je najbolj tragična.

Maliki zasužnjujejo. Obljubljajo srečo, a je ne dajejo. Živiš za to stvar ali pogled, v samouničujočem vrtincu, v pričakovanju sadu, ki nikoli ne pride. Maliki obljubljajo življenje, v resnici pa ga jemljejo. Pravi Bog ne zahteva življenja, ampak ga podarja, je dejal papež. »Maliki nam kradejo ljubezen, napravljajo nas slepe za ljubezen. Če hočemo zares ljubiti, moramo biti svobodni kakršnihkoli malikov. Kaj je moj malik? Znebi se ga in ga vrzi skozi okno,« je dejal papež.

 

Ne spreglejte: