Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 23:03

Evropa v vročinskem primežu

Sonce, poletje, vročina
Foto © ARO

Predvsem zahodni del Evrope je soočen z visokimi temperaturami. Ponekod v Španiji so temperature presegle 40 stopinj C, v Nemčiji 35, v Veliki Britaniji pa 30. Tudi Slovenijo je zajel vročinski val, temperature pa so se ponekod dosegle 35 stopinj C. Zelo vroče je tudi v Italiji in Hrvaškem, kjer je bila omenjena temperatura še nekoliko presežena, zaradi vročine pa so tam razglasili tudi rdeči alarm.

V Sloveniji so bile julija temperature malo nad dolgoletnim povprečjem, medtem ko je bila količina padavin po državi zelo različna. Predstavnik Agencije za okolje Blaž Šter je pojasnil: »Na zahodu države je bila višina padavin podpovprečna, na Kredarici je padla le tretjina padavin, ki običajno padejo v tem mesecu. Julij v Ljubljani je bil nekoliko nadpovprečno moker mesec, v Novem mestu pa je padlo kar dvakrat toliko padavin kot običajno. Razlog za tako različne količine padavin na različnih območjih Slovenije so v poletnih krajevnih nevihtah.«

Letošnji julij se je sicer zaključil s prvim letošnjim vročinskim valom, ki je državi prinesel tudi temperature okoli 35 stopinj C. Še nekoliko višje temperature pa beležijo v Italiji in na Hrvaškem, kjer so razglasili rdeči alarm zaradi toplotne obremenitve. Oblasti v Zagrebu so prebivalce in številne turiste ob obali opozorile, da se je potrebno zaščititi pred vročino, ki je posebej nevarna za otroke, starejše in obolele.

V zvezi s tem je prebivalce opozorila tudi predstavnica slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje Anita Hojs. Poudarila je, da priporočajo uživanje lahke hrane v manjših obrokih. Telesu pa da moramo omogočiti odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in z zadostnim uživanjem tekočin. V času največje moči sonca med 10. in 17. uro pa na inštitutu priporočajo, da se zadržujemo v senci. Prav tako je potrebno s sočnimi očali poskrbeti za zaščito oči, s kremo s faktorjema UVA in UVB pa za morebitne izpostavljene dele telesa.

Visoke temperature v teh dneh beležijo tudi v Avstriji in Nemčiji. Suho vreme in vročina pa sta ugodna tudi za razvoj požarov. V Evropi so pustošili tako po skandinavskih državah kot v Grčiji. V slednji so zahtevali več kot 90 življenj. Požari pa divjajo tudi po ZDA, tudi tam so zahtevali več žrtev, oblasti pa so morale evakuirati več deset tisoč ljudi.

 

Ne spreglejte: