Alen SalihovićAlen Salihović

Spolne zlorabe: Kardinal O’Malley za bolj jasne postopke, ko so obtožb deležni škofje

Svet | 31.07.2018, 10:31 Marta Jerebič

Mediji, tudi katoliški, so te dni znova polni prispevkov o spolnih zlorabah v Cerkvi. Papež je v soboto sprejel odstop ameriškega kardinala, 88-letnega Theodorja McCarricka, iz kardinalskega zbora. Obtožen je spolnih zlorab mladoletnikov in neprimernega vedenja z odraslimi. Sveti oče je nato včeraj sprejel še odstop nadškofa Adelaide, 67-letnega Philipa Wilsona, ki ga je avstralsko sodišče obsodilo na leto dni zapora zaradi prikrivanja zlorab. Zaradi te teme so na izrednem zasedanju ta teden zbrani čilski škofje. Tamkajšnje tožilstvo je namreč sprožilo preiskave proti 158 predstavnikom Cerkve. Jasno besedo na tem področju pa od papeža pričakujejo tudi irski škofje. Sveti oče se bo v Dublinu mudil konec avgusta, ko se bo udeležil svetovnega srečanja družin. Ob vsem tem dogajanju je vodja vatikanske komisije za zaščito mladoletnih poudaril, da so potrebni bolj jasni postopki za primere, v katere so vpleteni škofje.

Predsednik papeške komisije za zaščito mladoletnih, bostonski nadškof, kardinal Sean Patrick O’Malley, se je z izjavo za javnost odzval po novicah o kardinalu McCarricku, za katerega je tudi komisija newyorške nadškofije potrdila, da so obtožbe vsaj v enem primeru verodostojne in utemeljene.

»Spolne zlorabe so moralno nesprejemljive in nezdružljive s službo duhovnika, škofa ali kardinala,« je zapisal in dodal, da so novice pretresle številne katoličane in ne samo njih ter v njih ustvarile dvom, ali Cerkev zares učinkovito rešuje to katastrofo. Priznal je, da je v politiki Cerkve še velika vrzel, ko zaradi spolnih zlorab pride do obtožb proti škofu ali kardinalu.

Po njegovih besedah je na vesoljni ravni treba vzpostaviti transparenten in dosleden pravilnik, da bodo lahko zagotovili pravičnost žrtvam in odgovorili na upravičeno ogorčenje vernikov.

Kardinal O’Malley je navedel tri dejavnosti, ki bi jih morala Cerkev uveljaviti na tem področju.

V prvi vrsti mora dati nepristranski in hiter odgovor na obtožbe.

Preveriti bi morala, ali so norme in cerkvene politike na področju spolnih zlorab ustrezne na vseh ravneh, še posebej, ko so obtožb deležni škofje.

Na tretjem mestu pa bi morala vernikom in žrtvam bolj jasno sporočati postopke, po katerih vodi obtožbe proti škofom ali kardinalom.

Če Cerkev teh treh točk ne bo uveljavila, bo ogrozila svojo že sicer oslabljeno moralno avtoriteto, lahko pa uniči tudi zaupanje, ki ga Cerkev potrebuje, da lahko služi katoličanom in izpolnjuje svojo pomembno vlogo v družbi, je zapisal vodja vatikanske komisije za zaščito mladoletnih, kardinal Sean O’Malley in dodal: »V tem trenutku ni večjega moralnega imperativa za Cerkev, kot je ta, da se čuti odgovorno spoprijeti se s temi problemi.«

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...