Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:06

V Egiptu umorjen koptski pravoslavni škof Epifanij

koptski škof Epifanij
Foto © splet

Koptska pravoslavna Cerkev v Aleksandriji je potrdila, da so včeraj našli umorjenega škofa Epifánija, predstojnika samostna sv. Makarija velikega, ki se nahaja v puščavskem delu obmorske pokrajine Beheira predelu severnozahodno od Kaira. Varnostne oblasti so sporočile, da je imel poškodovano lobanjo in več ran na hrbtu.

Umorjeni škof Epifanij je ležal v mlaki krvi znotraj samostanskega obzidja, okoliščine smrti pa še preizkujejo. Iz samostana so sporočili le, da je njihov predstojnik umrl v nepojasnjenih okoliščinah, da čakajo na rezultate preiskave in da bodo dan pogreba določili pozneje. Napadalec ga je presenetil na poti iz meniške celice v samostansko cerkev k jutranji molitvi. Včeraj so sicer odpovedali vsa bogoslužna srečanja, namenjena vernikom in drugim zunanjim obiskovalcem. Škof Epifanij, rojen leta 1954 je vodenje enega najstarejših samostanov v Egiptu prevzel leta 2013. Bil je član vodstva »koptske univerze« v Aleksandriji in profesor različnih teoloških predmetov.

Kristjani v Egiptu, med katerimi so v večini kopti, predstavljajo približno deset odstotkov celotnega pretežno muslimanskega prebivalstva. Pogosto so žrtve nasilja, predvsem v manj obljudeni predelih države. Napadi s strani muslimanskih skrajnežev se stopnjujejo od leta 2016; od takrat je bilo ubitih več kot 100 kristjanov, še več pa ranjenih.

Ne spreglejte: