Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 23:10

P. Robert Bahčič: Pri apostolski vizitaciji za Medžugorje ne gre za redno vizitacijo

0:00
0:00
Medžugorje
Foto © Mirjam Judež

Poljski nadškof Henryk Hoser, ki ga je papež Frančišek 31. maja imenoval za apostolskega vizitatorja Medžugorja, je prispel v ta romarski kraj v Bosni in Hercegovini, kjer bo ostal za nedoločen čas. Zvečer bo s slovesno sveto mašo v tamkajšnji cerkvi Svetega Jakoba uradno začel službovanje. „Pri apostolski vizitaciji za Medžugorje ne gre za redno vizitacijo ampak za izredno,“ je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal tajnik Južnoslovanske konference provincialnih ministrov in rektor svetišča Marije Pomagaj na Brezjah p. Robert Bahčič.

Spomnimo, da je Vatikan že maja sporočil, da bo Hoserjevo poslanstvo pastoralne narave oziroma da se ne bo ukvarjal z verodostojnostjo Marijinih prikazovanj. „Apostolska vizitacija pomeni, da jo vrši oseba v imenu papeža samega ali pa v imenu nekega dikasterija iz Vatikana. Glavna naloga apostolskega vizitatorja je, da razišče določen primer in o njem pisno seznani kompetentno oblast v Vatikanu ali pa primer razišče in pisno predlaga spremembe ali tudi izreče kakšno kazen. Vse te naloge so točno določene v pismu oz. dekretu s katerim je apostolski vizitator nekam poslan,“ je dejal p. Robert Bahčič.

Dodal je, da je praviloma služba vizitatorja vezana na krajši ali določen čas, v medžugorskem primeru pa gre za nedoločen čas. „Pri apostolski vizitaciji za Medžugorje ne gre za redno vizitacijo ampak za izredno,“ je dejal,

Vabljeni, da prisluhnete njegovi izjavi v celoti.

Ne spreglejte: