Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 05:38

Papež: Vsi potrebujemo kruha resnice

Papepž med opoldanskim nagovorom
Foto © Vatican news

"Brez resnice, ki je Kristus sam, ni mogoče najti prave usmeritve v življenju."

Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru približal Jezusov odnos do ljudi. Izhajal je namreč iz današnjega evangeljskega odlomka, ko so se Jezusu zasmilile množice, ker so bile kot ovce brez pastirja. Pritiskale so namreč nanj, čeprav se je želel malo umakniti na samoten kraj. Zato jih je začel učiti. Evangelist nam tako približa pogled in ravnanje Učitelja. Po besedah svetega očeta pri tem izstopajo trije glagoli: videti, biti sočuten in učiti.

Jezusov pogled ni nevtralen, ali še huje hladen in ravnodušen, kajti Jezus gleda vedno z očmi srca. »Njegovo srce pa je tako nežno in polno usmiljenja, da zazna celo najbolj skrite potrebe ljudi«, je dejal Frančišek. Jezusovo sočutje ni le nek čustveni odziv na stisko ljudi, ampak je veliko več: izraža namreč skrb Boga za svoje ljudstvo.

Prvi kruh, ki ga zato Učitelj ponudi zmedeni in lačni množici ni nek čudež, ampak kruh Božje Besede. »Vsi potrebujemo kruha resnice, ki bi nas vodila in nam razsvetljevala pot. Brez resnice, ki je Kristus sam, ni mogoče najti prave usmeritve v življenju. Ko se oddaljimo od Jezusa in njegove ljubezni, se izgubimo, življenje pa postane razočaranje in nezadovoljstvo«, je zatrdil sveti oče in dodal, da lahko z Jezusom ob sebi gremo naprej varno, lahko premagamo preizkušnje in napredujemo v ljubezni do Boga in do bližnjega.

Po opoldanski molitvi pa je papež Frančišek izrazil svojo žalost zaradi dramatičnih novic zadnjih tednov o potopljenih čolnih, polnih migrantov, v Sredozemskem morju. Družinam umrlih je sveti oče izrazil svojo bližino in zagotovil molitve zanje. »Mednarodno skupnost pozivam k odločnemu delovanju, da bi se v prihodnosti izognili podobnim tragedijam ter da bi zagotovili varnost, spoštovanje pravic in dostojanstvo vseh«, je še dejal sveti oče.

Ne spreglejte: