Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:55

Papež presenetil in vodil obred poroke

Papež vodi obred poroke
Foto © splet

Papež Frančišek je v soboto pripravil veliko presenečenje nekemu švicarskemu vojaku in njegovi brazilski zaročenki, ki sta v cerkvi sv. Štefana obhajala zakrament svetega zakona. Namesto brazilskega župnika, ki je bil prav tako presenečen kot vsi navzoči, je sam vodil obred poroke.

Duhovnik Renato Dos Santos je bil nemalo presenečen, ko je vstopil v zakristijo in v njem našel nasmejanega papeža Frančiška. Presenečenje je bilo tako veliko, da so se tudi svatje spraševali, če je to res papež. Duhovnik Dos Santos je za Vatican News kasneje dejal, da je v Frančišku videl župnika, ki skrbi za svoje ovce, kar je tudi vedno delal.

V nagovoru po evangeliju je sveti oče izpostavil tri besede: začeti, ustaviti se in nadaljevati pot, da bi v polnosti živeli zakon. Po besedah omenjenega brazilskega duhovnika ima papež močno v srcu zakrament zakona, s katerim se začne družina in ki želi v središče postaviti Boga.

Papež z brazilskim duhovnikom v zakristiji
Papež z brazilskim duhovnikom v zakristiji

Ženin Luca Schafer, član švicarske garde, in nevesta Leticia Vera, nekdanja uslužbenka Vatikanskih muzejev, sta za poročni obred izbrala cerkev sv. Štefana Abesinskega v neposredni bližini bazilike sv. Petra v Vatikanu. Papežu sta sicer poslala vabilo na poroko in ga prosila, če bi lahko vodil obred, vendar se nista nadejala, da bo sveti oče ugodil njuni želji. Frančišek pa je nenapovedano vstopil v kapelo ter s svojim prihodom osupnil sorodnike in prijatelje mladega para, pa tudi duhovnika Renata dos Santosa.

Ni se zgodilo prvič, da je bil papež Frančišek v Vatikanu navzoč med poročnim obredom. Septembra 2014 je vodil obred za dvajset parov v baziliki sv. Petra, julija 2016 pa je storil enako za gluhonemi par v kapeli Doma sv. Marte. Spomnimo se tudi 'poroke na letalu', ko je sveti oče v letošnjem januarju med letom v Čilu poročil člana letalskega osebja.

Ne spreglejte: