Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež opogumlja za oznanjevanje

Svet | 15.07.2018, 15:00 s. Brigita Zelič

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu se je kljub veliki vročini, danes opoldne znova zbralo mnogo ljudi, ki so želeli prisluhniti papeževemu nagovoru, z njim moliti in prejeti njegov blagoslov. V nagovoru se je sveti oče oprl na evangeljski odlomek današnje 15. nedelje med letom, ki razodeva, kakšen naj bo slog oznanjevalcev evangelija. Gre za navodilo, ki konec koncev – po papeževih besedah - velja za vse krščene. Po krstu smo namreč prav vsi poklicani k širjenju evangeljske vesele novice, je spomnil.

V opoldanskem nagovoru je papež Frančišek pozornost poslušalcev usmeril v nekatere izraze evangeljskega odlomka, ki smo ga slišali pri sveti maši. Govori, kako je Jezus potem, ko je dvanajstere najprej poklical po imenu, da bi bili z njim, da bi poslušali njegove besede in opazovali njegovo ravnanje, potem poklical znova, da bi ji po dva in dva poslal na - lahko bi rekli - apostolsko prakso. Omenjeni odlomek približa zlasti slog, ki naj bi bil značilen za misijonarja. Gre za to, da ima njegovo poslanstvo prav določeno središče in tudi izraz. Središče oznanjevanja Jezusovega učenca je namreč Jezusova oseba, je zatrdil papež Frančišek. Evangeljski zapis to jasno prikaže z besedami kot so: »Jezus jih je poklical k sebi«, »začel jih je pošiljati«, »dal jim je oblast«, »naročil jim je«. »Iz tega je razvidno, da dejavnost apostolov izžareva iz središča, ki je Jezus in on ostaja jedro vse njihove misijonske dejavnosti. To razodeva, kako apostoli ne oznanjajo nič svojega, niti ne razkazujejo svojih sposobnosti, temveč govorijo in delujejo kot »poslani«, kot Jezusovi glasniki.« Noben kristjan ne oznanja v svojem imenu, temveč je poslan s strani Cerkve, ki je od Kristusa prejela poslanstvo za oznanjevanje.

Nato je papež Frančišek opozoril še, da želi Jezus svoje glasnike svobodne in lahke, brez podpor in brez ugodnosti, z edino gotovostjo ljubezni Njega, ki jih pošilja, z močjo, ki izhaja samo iz besede, ki jo oznanjajo. Palica in sandali so značilni za romarje, in takšni so glasniki Božjega kraljestva, ki niso vsemogočni menedžerji, ne trajni funkcionarji in tudi ne zvezdniki na turneji.

Ob koncu opoldanskega nagovora je papež Frančišek spomnil še, da samo če smo združeni z Jezusom, ki je umrl in vstal, uspemo najti tudi pogum za oznanjevanje evangelija. Pri tem nam je v pomoč Devica Marija s svojim ponižnim in izžarevajočim veseljem, ki je močnejše od vsakršne zavrnitve, nerazumevanja in preizkušnje.

Svet, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...