Ljubljana, sobota, 23. marec 2019, 07:38

Šurla za Radio Ognjišče o koalicijskih pogajanjih in predčasnih volitvah

Silvester Šurla
Foto © www.reporter.si

Za danes dopoldne napovedano nadaljevanje usklajevanja koalicijske pogodbe med šestimi strankami pod okriljem Marjana Šarca so prestavili. Tako se bodo pogajalci LMŠ, SD, SMC, DeSUS, NSi in SAB znova srečali jutri, ko se bosta sestala tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Matej Tonin.

Pahor bo dan kasneje sprejel še predsednika SDS Janeza Janšo. Tedaj bo jasno, ali bo predsednik stranke, ki je na državnozborskih volitvah dobila največjo podporo, sprejel kandidaturo za mandatarja za sestavo nove vlade. O koaliciji pogajanjih in o novi vladi smo se za Utrip dneva pogovarjali z urednikom Reporterja Silvestrom Šurlo.

Ta je že za Reporter zapisal in za radio ponovil, da bi bilo za prihodnost NSi bilo bolje, če stranka ostane v opoziciji. »Šarec NSi sicer lahko ponudi več, kot jim pripada po volilnem izidu, a vprašanje je, koliko projektov/reform lahko potem izpeljejo v tako heterogeni vladi in nato to unovčijo na naslednjih volitvah. Tonina, če vstopi v Šarčevo vlado, ne bo uničeval samo Janez Janša, kaj hitro po oblikovanju vlade se ga bodo z vsemi topovi lotili tudi levičarji. Podobno kot so se Marjana Podobnika, ki je z SLS leta 1997 vstopil v drugo Drnovškovo vlado. Naj Šarec vlada kar z Levico, se mu potem vsaj ne bo treba sprenevedati, da so »sredinska koalicija,« je zapisal Šurla.

Vir: Reporter

Ne spreglejte: