Ljubljana, sobota, 20. april 2019, 10:27

Zgodovinski preobrat srečanja v Bariju

Srečanje v Bariju
Foto © Vatican insider

Še vedno odmeva sobotno zgodovinsko srečanje voditeljev Vzhodnih krščanskih cerkva s papežem Frančiškom v Bariju. Po mnenju poznavalcev je bilo namreč prelomnica na ekumenski poti, saj od sedaj naprej ne gre več le za teološki dialog, ampak se začenjajo sinodalna srečanja med voditelji raznih cerkva kot odgovor na potrebe na Bližnjem Vzhodu.

To, kar se je zgodilo v Bariju, pomeni preobrat v ekumenskih odnosih, piše Andrea Tornielli za Vatican insider. V ospredju namreč niso bile zapletene teološke razprave o razlikah, ki so se nabrale skozi stoletja, niti ni bilo srečanje v Bariju podobno dvostranskih srečanjem kot na primer med papežem in patriarhom Kirilom v Havani.

To, kar se je zgodilo v mestu, ki je pod zaščito sv. Nikolaja most med Vzhodom in Zahodom, je bilo bolj podobno ekumenizmu prijateljstva, podelitve in predvsem skupnemu pričevanju. Ustanovitelj skupnosti sv. Egidija Andrea Riccardi je srečanje imenoval kot neke vrste sinoda med papežem in voditelji Cerkva na Bližnjem Vzhodu in sicer z namenom, da bi odgovorili na zapletene izzive vojne in drugih potreb ter upadanja števila kristjanov na tem območju. Omenjena izkušnja začenja novo pot, ki jo lahko prehodijo kristjani in sicer ekumenizem solidarnosti in sinodalnosti, je še zatrdil.

Po Torniellijevih besedah je bila največja novost v tem, da so se usedli za skupno mizo in razpravljali. Razmere je predstavil administrator jeruzalemskega patriarhata p. Pierbattista Pizzaballa. Vprašal se je, kako kot Cerkev v sedanjih razmerah ostati zvesti svoji poklicanosti.

Kot pot je predlagal večje občestvo med vsemi kristjani in opustitev vsakršne tekmovalnosti ter prevelikega zaupanja v politične zveze in posvetne rešitve. Ostati Cerkev po besedah p. Pizzaballe pomeni dati prostor Bogu v molitvi, ki postane ljubezen. Obenem pa ne moremo molčati, ko se dogajajo nepravičnosti, je dodal.

Gre za glas Jezusovih učencev, ki v pričakovanju dneva, ko bodo pili iz istega keliha, lahko že od danes hodijo skupaj, skupaj odgovarjajo na potrebe preganjanih, skupaj dvignejo glas za zaščito življenja in človekovega dostojanstva ter si prizadevajo, da Bližnji Vzhod ne bi bil več območje, od koder se kristjani izseljujejo, ampak kraj, kjer bodo verniki različnih verstev živeli kot bratje. »Bratski narodi in sestrske cerkve«, je nekoč dejal pokojni patriarh Atenagora. Pomenljivo je, da je srečanje v Bariju potekalo prav na obletnico njegove smrti. S papežem Pavlom VI. sta bila namreč očeta današnjega ekumenizma.

Ne spreglejte: