Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

V Bariju prvič skupaj s papežem vsi voditelji Vzhodnih cerkva

Svet | 05.07.2018, 14:10 Marjana Debevec

Sveti oče bo v soboto obiskal ekumensko mesto Bari, kjer bo s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Gre za dogodek, ki bo potekal prvič v zgodovini, saj se bodo v molitvi zbrali voditelji skoraj vseh Cerkva z omenjenega območja.

Rimski škof je v Bari povabil patriarhe in voditelje Vzhodnih Cerkva, da bi skupaj molili za mir. Srečanja se bodo udeležili skoraj vsi; med njimi omenimo koptskega papeža Tawadrosa, ekumenskega patriarha Bartolomeja in metropolita Hilariona, ki bo zastopal rusko pravoslavno Cerkev. V pogovorih se bodo dotaknili vprašanja manjšanja števila kristjanov v deželah, od koder se je Kristusovo veselo oznanilo razširilo po vsem svetu, sedaj pa jim grozi, da jih bodo od tam pregnali.

Samo srečanje ne bo politične narave, niti ne bo nekega sklepnega dokumenta. Po skupni ekumenski molitvi se bodo verski voditelji zadržali v zasebnem pogovoru, da bi v luči vere pogledali na dogajanje na Bližnjem Vzhodu.

Slednji poudarjajo, da nasilje ni usmerjeno samo proti kristjanom, ampak tudi proti drugim verskim skupnostim. Po besedah maronitskega patriarha Bechare Boutrosa Raija so bili kristjani žrtve kot vsi drugi. Kar 12 milijonov Sirijcev je namreč moralo zapustiti svoje domove. Džihaditsti pa so večkrat še hujša grozodejstva izvajali prav nad muslimani. Patriarh Rai tudi dodaja, da želijo v svoji domovini, kjer so živeli 1400 let, ostati skupaj z muslimani. Skupaj so namreč zgradili kulturo in civilizacijo.

Krščanske skupnosti Bližnjega Vzhoda vedno znova ponavljajo, da niso neka tuja skupnosti, naseljena na tem območju, ampak so avtohtone. Že apostoli so namreč na teh krajih oznanjali krščanstvo. Njihova navzočnost pa je neprijetna za tiste, ki želijo svet razdeliti glede na verstva oziroma ga omejiti na spopad civilizacij.

Zato srečanje v Bariju ne želi biti le preprost poziv k zaščiti kristjanov, saj se po prepričanju tamkajšnjih patriarhov prepogosto dogaja, da Zahodne države, ki k temu pozivajo, ščitijo le lastne interese. Na sobotnem srečanju bodo na dogajanje pogledali v luči vere, izhajajoč iz izkušnje mučeništva njihovih skupnosti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...