Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 20:04

Čez 100 dni bomo izbirali nov Evropski parlament - gremo tokrat volit?

100 dni je še do volitev v Evropski parlament. Številni ocenjujejo, da bodo najpomembnejše do zdaj. A zaskrbljujoče je, da se običajni državljani tega morda ne zavedamo dovolj. Udeležba je vsakokrat manjša, Slovenija je bila po številu oddanih glasov pred petimi leti prav na repu, za nami so bile le še Češka, Poljska in Slovaška. Da bi bilo tokrat drugače, že od lanske jeseni skrbi posebna kampanja Tokrat grem volit, v katero se pridno vključujejo prostovoljci, mnogi tudi iz naše države.


AVDIO: Tajani se je opravičil, za Cerarja je zgodba končana

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je pisal Slovencem in Hrvatom. Obema narodoma se je opravičil za besede, ki jih je izrekel v Bazovici pri Trstu in so požele val ogorčenja. Številni so jih razumeli kot neke vrste italijanske ozemeljske zahteve. Tajani je zagotovil, da to ni bil njegov namen in jih je obžaloval. A nekateri še vztrajajo, da bi moral odstopiti s položaja.


Teorija spola: Spoljenje z uvedbo podčrtaja?

Zagovorniki teorije spola poskušajo vse bolj agresivno posegati v jezik in z vidika moči spreminjati slovnico in pravopis. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je tako izdalo Smernice za spolno občutljivo rabo jezika, ki za izražanje vključenosti vseh družbenih spolov uveljavlja podčrtaj.


"Kam greš pa ti na informativce?"

Izbira fakultete je pomembna odločitev za vsakega dijaka, zato so informativni dnevi odlična priložnost za spoznavanje s šolo, ter prvi stik s študentskim življenjem, ki jih čaka v bodoče. Jutri in v soboto bodo zato na vseh srednjih šolah, v dijaških domovih, na fakultetah, višjih strokovnih šolah in na akademijah v Sloveniji informativni dnevi.


»Gospod, daj nama vsakodnevno ljubezen!«

Obhajamo god sv. Valentina, priprošnjika proti telesnim slabostim. Pod vplivom angleških in francoskih navad pa se je ta dan mednarodno uveljavil kot dan zaročencev in zaljubljencev.


Katere besede ni v molitvi očenaš?

Papež Frančišek pri sredinih splošnih avdiencah nadaljuje kateheze o očenašu. Ali veste, katere besede ni v tej molitvi, pa je danes vse prepogosto v uporabi?


Guaidojevi predstavniki v Vatikanu

Predsednik venezuelske narodne skupščine Juan Guaido je do sedaj dobil polno podporo večine evropskih držav. Poleg Slovenije je izjema tudi Italija. Včeraj so Guaidojevi predstavniki obiskali Vatikan in se srečali z italijanskim političnim vrhom. Katoliška Cerkev v Venezueli pa je v nedeljo po vsej državi organizirala molitev za mir in spravo.


AVDIO: Škof Glavan o zasebnem šolstvu, mladih in poslavljanju z mesta ordinarija

Potem ko je papež Frančišek škofu Andreju Glavanu v lanskem oktobru podaljšal službo ordinarija, bo novi pastir novomeške škofije znan predvidoma proti koncu letošnjega leta. »Občutki so mešani,« je povedal škof Glavan. Pravi, da bo njegovo glavno opravilo potem molitev in če bo še pri močeh, pomoč novemu škofu, če bo le-to želel.


Svetovni dan bolnikov: Življenje je dar in ne osebna lastnina

Za 27. svetovni dan bolnikov je papež Frančišek napisal poslanico z naslovom Zastonj ste prejeli, zastonj dajajte. Osrednja slovesnost bo letos potekala v Kalkuti v Indiji. Sveti oče v poslanici poudarja, da je življenje Božji dar in ga zato ni mogoče omejiti na osebno lastnino ali zasebno posest.


Papež: Če zaupamo, nas bo Bog osvobodil grešnosti

Papež Frančišek je v nedeljskem opoldanskem nagovoru spregovoril o takojšnjem in popolnem odgovoru učencev na Gospodov klic. Če so bomo tudi mi velikodušno odzvali na ta klic, bo lahko Jezus v nas delal velike reči.


Novejše novice | Starejše novice