Ljubljana, sobota, 22. september 2018, 22:47

Pravica do svobode govora samo za nekatere?

Znani so datumi obravnav procesa proti p. Tadeju Strehovcu zaradi očitkov spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti na portalu 24kul.si. Proti njemu bo nastopilo 15 prič, medtem ko ne bo smel podati mnenja niti en sodni izvedenec, ki ga je predlagal dr. Strehovec. Sodni proces bo potekal od 10. oktobra do 16. novembra na okrajnem sodišču v Ljubljani. V tem času se bo zvrstilo 6 obravnav.


Gibanje GLASNO: Resnica je včasih kruta, a je vendar resnica!

V luči čedalje bolj očitnega ožanja svobode govora, kritičnega razraščanja dvojnih meril, medijskih zlorab ter pristranosti na RTV Slovenija, je zaživelo množično gibanje GLASNO! Njegov glavni namen je dejavna zaščita pravic gledalcev in poslušalcev ter svobode govora na nacionalni RTV.


Evropska komisija se požvižga na pravno mnenje

Dejstvo, da se Evropska komisija ni ozirala na mnenje svoje pravne službe o arbitražni razsodbi o meji, je minuli konec tedna po objavi v nemškem Spieglu razburilo slovensko javnost. Tudi današnja vest, da kolegij Evropske komisije v povezavi z vprašanjem arbitražne razsodbe ne načrtuje nobene razprave več, je bil udarec za našo stran. Še zlasti, ker je evropska komisarka Violeta Bulc včeraj za TV Slovenija dejala, da za to še ni prepozno.

 


Stična odmeva: Mladi so žejni Boga in povezovanja!

Za nami je že 37. Stična mladih. Tokrat se je tega velikega praznovanja vere udeležilo med pet in šest tisoč mladih iz vse Slovenije, ki so ob geslu Ne boj se! razmišljali o tem, česa jih je strah in kako to preseči.


Papež podaril 40.000 križev

Papež Frančišek je po opoldanski molitvi prisotnim na trgu sv. Petra podaril 40 tisoč majhnih posrebrenih kovinskih križev. Ob tem je, dva dneva po prazniku Povišanja sv. Križa, dejal, da je križ znamenje Božje ljubezni. Ni okrasni predmet, ampak versko znamenje, ob katerem premišljujemo in molimo. Križe je v organizaciji Apostolske elemozinerije razdeljevalo več kot 300 revnih, brezdomcev in beguncev. Slednjim je papež podaril tudi skromno kosilo. Frančišek je vernike na trgu sv. Petra že dvakrat presenetil z darilom. Novembra 2013 jim je podaril rožne vence, aprila 2014 pa žepni Evangelij.


Mafijci niso kristjani, s svojim življenjem preklinjajo Božje ime

Papež Frančišek se danes mudi na Siciliji. Palermo je obiskal ob 25. obletnici smrti duhovnika Pina Puglisija, ki ga je ubila mafija. Prizadeval si je, da mladi ne bi zapadli v drogo ali organiziran kriminal. Kot je dejal papež med sveto mašo, se samo z darovanjem življenja premaga zlo. Mafijce pa je pozval, naj se spreobrnejo.


Približaj se duhovniku in mu povej, zakaj mu ne zaupaš

Papež Frančišek se ob 25. obletnici smrti duhovnika Pina Puglisija, ki ga je ubila mafija, mudi na Siciliji. Temu je namenjen obisk Palerma. Dopoldne je na tem italijanskem otoku obiskal še škofijo Piazza Armerina, ki praznuje dvestoletnico. Gre za območje, ki se zaradi reorganizacije iz petrokemične industrije v biorafinerijo sooča z visoko brezposelnostjo, ljudje pa posledično z revščino in različnimi odvisnostmi. V takih okoliščinah pride tudi do krize vere.


Papež danes na Siciliji

Papež Frančišek bo danes obiskal škofiji Piazza Armerina in Palermo na Siciliji. V Palermu se bo mudil ob 25-obletnici smrti blaženega Pina Puglisija, ki ga je ubila mafija. Ta duhovnik se je namreč goreče boril proti njej, mladim pa je pomagal, da ne bi zapadli v drogo in organizirani kriminal. Papeževega obiska se veseli tudi njegova družina.


Številni prostovoljci želijo enkrat za vselej očistiti Slovenijo

Tretja septembrska sobota v tem letu se bo v zgodovino zapisala kot tista, ki bo milijone ljudi v 150 državah spodbudila k akciji Očistimo svet. Kot smo že večkrat omenili, se ji bo pridružila tudi Slovenija. Številni prostovoljci se bodo danes pri nas lotili različnih javnih površin in obvodnih predelov, popisovali bodo divja odlagališča, ponekod bodo urejali drevorede, parke ter okolice šol in otroška igrišča. K sodelovanju smo med drugim povabljeni katoličani.


Di Nardo: Srečanje je bilo dolgo in je prineslo sadove

Vodstvo ameriške škofovske konference se je včeraj po večurnem srečanju s papežem zaradi spolnih zlorab v Cerkvi v ZDA zahvalilo Frančišku, da jih je sprejel v zasebno avdienco, na kateri so govorili o trenutni situaciji in skupaj iskali najučinkovitejše korake za naprej. Kot je za agencijo CNS povedal predsednik škofovske konference, kardinal Daniel Di Nardo, je papež dobro seznanjen in zelo pozoren na to, kar se je zgodilo žrtvam zlorab.


Novejše novice | Starejše novice