Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Ekumenski patriarh Bartolomej, papež Frančišek in pravoslavni atenski nadškof Hieronim med aprilskim obiskom otoka Lesbos (foto: Radio Vatikan)
Ekumenski patriarh Bartolomej, papež Frančišek in pravoslavni atenski nadškof Hieronim med aprilskim obiskom otoka Lesbos

Papežev obisk Barija: Bližnji Vzhod ne obstaja brez kristjanov

Svet | 03.07.2018, 13:58 Marjana Debevec

Na Tiskovnem uradu Svetega sedeža so dopoldne predstavili papežev sobotni obisk ekumenskega mesta Barija, med katerim bo sveti oče s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Najprej bo počastil relikvije sv. Nikolaja, sledila pa bo ekumenska molitev za mir.

Gre za pomemben korak na ekumenski poti, obenem pa tudi soudeležba pri trpljenju skupnosti na Bližnjem Vzhodu, ki si želijo miru. Po besedah kardinala Sandrija se papež nikoli ne utrudi pozivati k dialogu in miru ter moliti za mir. Na tiskovni konferenci je naštel pomembnejše korake na tem področju v njegovem pontifikatu.

Spomnil je na njegova potovanja na vroče točke našega planeta, pozive k molitvi in postu za mir ter njegova posredovanja za dialog.

Srečanje v Bariju, ki bo potekalo v soboto, pa ima dolgo zgodovino. Razni pravoslavni patriarhi so papeža že večkrat prosili, naj on da pobudo za takšen dogodek. Prvi del srečanja bo odprt javnosti, sledilo pa bo zasebno srečanje svetega očeta z voditelji cerkva na Bližnjem Vzhodu.

Predsednik papeškega sveta za edinost med kristjani kardinal Kurt Koch je na tiskovni konferenci poudaril, da Bližnji Vzhod brez kristjanov ne bi bil več takšen kot ga poznamo. »Kristjani bodo ostali bodo tam le, če bo znova vzpostavljen mir. Zato si je Katoliška Cerkev vse od začetka krize prizadevala za mirno rešitev spora, še posebej po politični poti. Obenem pa Bližnji Vzhod ne more živeti brez kristjanov. Razlog ni le verske narave, ampak tudi sociološke in politične. Kristjani so namreč pomemben dejavnik za ustvarjanje ravnotežja na omenjenem področju«, je povedal kardinal Koch.

Cerkev si po njegovih besedah prizadeva tudi za zaščito verske svobode in enakost pred zakonom vseh verskih in etničnih skupnosti, saj kristjani ne morejo biti le zaščitena manjšina, ampak so enakovredni državljani. Ne nazadnje pa Cerkev vztraja tudi pri nujnosti medverskega dialoga, še posebej z muslimani in Judi.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.