Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 01:51

Papežev obisk Barija: Bližnji Vzhod ne obstaja brez kristjanov

Ekumenski patriarh Bartolomej, papež Frančišek in pravoslavni atenski nadškof Hieronim med aprilskim obiskom otoka Lesbos
Foto © Radio Vatikan

Na Tiskovnem uradu Svetega sedeža so dopoldne predstavili papežev sobotni obisk ekumenskega mesta Barija, med katerim bo sveti oče s predstavniki različnih krščanskih cerkva molil za mir na Bližnjem Vzhodu. Najprej bo počastil relikvije sv. Nikolaja, sledila pa bo ekumenska molitev za mir.

Gre za pomemben korak na ekumenski poti, obenem pa tudi soudeležba pri trpljenju skupnosti na Bližnjem Vzhodu, ki si želijo miru. Po besedah kardinala Sandrija se papež nikoli ne utrudi pozivati k dialogu in miru ter moliti za mir. Na tiskovni konferenci je naštel pomembnejše korake na tem področju v njegovem pontifikatu.

Spomnil je na njegova potovanja na vroče točke našega planeta, pozive k molitvi in postu za mir ter njegova posredovanja za dialog.

Srečanje v Bariju, ki bo potekalo v soboto, pa ima dolgo zgodovino. Razni pravoslavni patriarhi so papeža že večkrat prosili, naj on da pobudo za takšen dogodek. Prvi del srečanja bo odprt javnosti, sledilo pa bo zasebno srečanje svetega očeta z voditelji cerkva na Bližnjem Vzhodu.

Predsednik papeškega sveta za edinost med kristjani kardinal Kurt Koch je na tiskovni konferenci poudaril, da Bližnji Vzhod brez kristjanov ne bi bil več takšen kot ga poznamo. »Kristjani bodo ostali bodo tam le, če bo znova vzpostavljen mir. Zato si je Katoliška Cerkev vse od začetka krize prizadevala za mirno rešitev spora, še posebej po politični poti. Obenem pa Bližnji Vzhod ne more živeti brez kristjanov. Razlog ni le verske narave, ampak tudi sociološke in politične. Kristjani so namreč pomemben dejavnik za ustvarjanje ravnotežja na omenjenem področju«, je povedal kardinal Koch.

Cerkev si po njegovih besedah prizadeva tudi za zaščito verske svobode in enakost pred zakonom vseh verskih in etničnih skupnosti, saj kristjani ne morejo biti le zaščitena manjšina, ampak so enakovredni državljani. Ne nazadnje pa Cerkev vztraja tudi pri nujnosti medverskega dialoga, še posebej z muslimani in Judi.

Ne spreglejte: