Ljubljana, torek, 19. februar 2019, 04:00

Pot domov skozi Udbino

Radijci v soncu, foto © Izidor Šček
Jutro
Foto © Izidor Šček

Ostalo nam je še sklepno dejanje šestnajstih radijskih počitnic, slovo od Trogirja in pot domov. Dan se je začel povsem običajno, a po zajtrku je treba odnesti kovčke do avtobusov in oddali ključe. Še pogled na Trogirski zaliv, ki smo ga v minulih dneh večkrat opazovali na poti na avtocesto Dalmatino ali z nje proti hotelu in panoramska slika, ki se nam je vtisnila v spomin in srce, bo pustila prostor novim vtisom.

Avtocesta proti Liki in naprej za Slovenijo ponuja nekaj presenečenj, ki jih zlahka zamudiš, če nisi pozoren. Med najbolj slikovitimi je pogled na reko Krko, ki se globoko pod mostom počasi spušča proti morju, navzgor pa vodi do Skradina in naprej do znamenitih slapov. Zatem Maslenica z morjem na levi in desni, kuliso Velebita in otokom Pagom v daljavi ter vzponom proti Svetemu Roku. Na izhodu Gornja ploča zapuščamo avtocesto in nadaljujemo pot v središče Like. Naš cilj je Udbina, ki se nahaja sredi Krbavskega polja, nekaj deset kilometrov od avtoceste Zagreb - Split in je približno enako oddaljena od obeh hrvaških mest.

V tem kraju od leta 2010 stoji romarsko svetišče Hrvaških mučencev, ki je posvečena vsem, ki so umrli kot pričevalci za vero od sv. Duje do blaženega kardinala Stepinca in njegovih sodobnikov do našega časa. Med mučence so vključeni tudi predstavniki drugih narodov in ver, ker so dali svoje življenje za svobodo in dobro ljudi na Hrvaškem. Na ta kraj nas je pripeljala hvaležnost za letošnje počitnice in vse, ki so pripomogli k temu, da ostajajo nepozabne. Po zahvali Bogu spet nazaj na avtocesto in v nekaj urah bomo spet doma.

Ne spreglejte: