Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 06:19

Tako majhen, pa tako velik

O prebivalcih gozda, ki niso najbolj zaželeni v naših življenjih, smo govorili v tokratni Svetovalnici. Prijeten sprehod lahko zaznamuje vbod okuženega klopa, posledice pa so lahko tudi smrtno nevarne. Eva Grilc iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je spregovorila o dveh bolezni, ki jih ta mala žival prenaša.


Vsiljevanje LGBT ideologije: Naivni smo, zadev se lotevamo na napačnem koncu

Medtem ko Filozofska fakulteta želi ženski spol narediti za nevtralnega, Amnesty International pa po šolah propagira teorijo spola, LGBT-jevska ideologija vse pogosteje prikrito in odkrito prihaja prek knjig, filmov, risank in glasbe. O tem so v oddaji Pogovor o … spregovorili mag. Mojca Belcl Magdič, ki v Rimu končuje doktorat iz ženskih študijev in teorije spola, dramski igralec Gregor Čušin in Tomaž Sokol s portala iskreni.net.


»Čebelarji imamo dve vrsti paše: zanič in katastrofalno.«

»Živim za čebelarstvo in od čebelarstva", je v Svetovalnici povedal predsednik Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev Boris Seražin. Z njim smo se pogovarjali o problemu pašnih virov za čebelarje, prilagajanju na spremenjene klimatske razmere ter zatiranju čebeljih bolezni.


Škodljive posledice pretirane rabe ekranov

Digitalne tehnologije (pametni telefoni, tablice, računalniki, igralne konzole in podobno) nam olajšajo življenje, delo in učenje ter nam služijo za zabavo in razvoj kreativnosti. Zato je prav, da jih spoznamo in razvijemo spretnosti za njihovo uporabo. Zaradi privlačnosti vsebin, enostavne uporabe in dostopnosti pa mladi pogosto preveč svojega prostega časa preživijo pred ekrani. Starši jim na tem področju pogosto nismo dober zgled.


Ko hrana postane sredstvo za reševanje čustvenih stisk

V tokratni Svetovalnici smo se posvetili motnjam hranjenja. O bulimiji, anoreksiji in kompolzivnem prenajedanju smo govorili s strokovnjakinjo na tem področju dr. Karin Sernec, s psihiatrične klinike.


Naš gost Janez Suhadolc

Tokrat smo pred mikrofon povabili arhitekta in oblikovalca, upokojenega profesorja za prostoročno risanje na fakulteti za arhitekturo, ki je tudi pisatelj, dramatik, kolesar in kanuist … To je sevda prof. Janez Suhadolc. Je avtor treh knjig esejev: »Nič ne bom rekel, tiho pa tudi ne bom« (2002) in »Od Akropole do Ribnice« (2006) in „Ljubi se mi ne, smisla nima, nehati ne morem“ (2016), ki so vse izšle pri Celjski Mohorjevi družbi. Med drugim je tudi dobitnik nagrade Prešernovega sklada za grafiko leta 1978 …


Rdeče češnje rada ... konzerviram

Češnje so okusne in koristne za zdravje. Ne vsebujejo sicer veliko vitamina C, a so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Češnje okrepijo naše počutje in razpoloženje, zato jih radi uživamo sveže in konzervirane. Nekaj nasvetov je povedala sestra Nikolina v današnji Svetovalnici, odgovorila je še na nekaj drugih vaših kuharskih vprašanj.


Combonijevi misijonarji in Slovenci, p. Jožef Musar (1889 - 1973)

V oddaji „Srečanja“ smo odkrivanli slovensko prisotnost v afriških misijonih, s poudarkom na Ignaciju Knobleharju, ki je sredi 19. stoletja ustanovil prvo misijonsko postajo v Kartumu. Kljub njegovi prezgodnji smrti, je v tem delu Afrike že v njegovem času pa tudi pozneje delovalo precej Slovencev. Med njimi tudi p. Jožef Musar. Na pobudo njegovega prapranečaka Aleša Musarja in z njegovo pomočjo smo spoznavali skupnost Combonijevih misijonarjev, ki je imela med obema vojnama svojo hišo tudi v Ljubljani. „Zapisi“ o njihovem delovanju so ohranjeni v reviji „Stern der Neger“, katere digitalni zapis je omogočila Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Skupnost danes med drugim deluje v najrevnejših predelih afriških in južnoameriških velemest ter med nekaterimi nomadskimi ljudstvi. Naši gostje so bili p. Josef Altenburger, brat Hans Eigner ter Aleš Musar.


Življenje nas prihaja rešit vsak dan

Živeti ustvarjalno vsak dan pomeni, da se ne pustimo ustavljati, ko naletimo na spremenjene okoliščine in ovire vseh vrst, pravi Alenka Rebula, ki je bila naša sogovornica v sobotni oddaji »Za življenje, za danes in jutri«. Pogovarjali smo se o možnostih preobrazbe naše vsakdanjosti.


Krasilke cerkva dajejo »piko na i« in ustvarjajo občutek pripadnosti

Gotovo ob večjih slovesnostih ali pa tudi ob navadni nedelji večkrat občudujete pridno delo krasilcev cerkva. Veliko dela, pa tudi idej je potrebno za tovrstno ustvarjanje, zato smo v tokratno Svetovalnico povabili strokovnjaka na tem področju, Petra Ribiča iz Biotehniškega centra Naklo. Skupaj s kolegico Sabino Šegula sta bila večkrat izbrana tudi za okraševanje vatikanske bazilike.


Novejše novice | Starejše novice