Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 22:05

Novković, Fink, Štuhec in Čakš o pričakovanjih po volitvah

0:00
0:00
Goran Novković in dr. Andrej Fink
Foto © ARO

V minulem »Pogovoru o« smo v ospredje postavili rezultate predčasnih volitev. Z izvršnim direktorjem Kluba slovenskih podjetnikov Goranom Novkovićem, s pravnikom in profesorjem ter članom iniciative Prebudimo Slovenijo dr. Andrejem Finkom, s podpredsednikom Zbora za republiko dr. Ivanom Štuhecem in odgovornim urednikom spletnega portala Domovina Rokom Čakšem smo analizirali rezultate volitev in spregovorili o reformah, ki so potrebne za razvoj Slovenije.

Gospodarstvo ne skriva, kaj pričakuje od nove vlade. V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) so zapisali, da podpirajo tiste, ki bodo iz podjetniških usmeritev kluba v svoje programe vključili čim več tega, kar so zapisali v programu Za prodorno Slovenijo. Na vprašanje, kdo se je temu najbolj približal, je Goran Novković dejal: »Od januarja smo v sklopu SBC foruma, ko smo zbrali v Postojni vse pisce programov strank, razen redkih izjem imeli zelo intenzivno sodelovanje z vsemi strankami. Nekatere so bližje našemu gospodarskemu delu programa, druge nekoliko manj.«

Novković je poudaril, da imajo člane, ki so nazorsko usmerjeni levo sredinsko ali desno sredinske, ekstremov skoraj ni. »Tisto, kar nas je veselilo je, da je tudi z našo pomočjo prišlo v javnem diskurzu, soočenjih pred volitvami do enega pomembnega premika in ta premik je, da je pravzaprav letos prvič prišlo do konsenza, z izjemo Levice, o tem, da je nujna dohodninska reforma v kombinaciji z različnimi zgodbami.«

Da je sodelovanje strank nujno za dobro države, pa je v nadaljevanju opozoril Andrej Fink in spomnil na obilico strank, ki je prišla v parlament. »Močne stranke dajo ton vsej novi politiki, manjše stranke pa se kot drobiž prislinijo eni ali drugi strani. Potem nastane nekaj solidnega. Se pravi ne gre toliko za število, ampak za to, kako,« je poudaril Fink. Spomnil je, da stranke, predvsem majhne v predvolilen času veliko obljubljajo, resne, večje stranke pa so pri obljubah previdnejše. »Velike in resne stranke zelo pazijo, kaj bodo obljubljale. Pri teh verjame, da bodo stvari izpolnjene. Obljuba dela dolg. In to moraš, če ne si izgubil,« je povedal.

Rok Čakš je v nadaljevanju opozoril na povolilno kombinatoriko, ki postaja vse bolj zanimiva. »Pri tem je potrebno izhajati iz volilnega rezultata in ta je za desnosredinsko vlado dokaj neugoden. Janša je sicer relativni zmagovalec volitev, vendar njegova zmaga že dolgo ni enaka zmagi desnosredinskega bloka kot celote,« je dejal. Spomnil je tudi na slab rezultat SLS in Združene desnice. »Zato je razmerje med levosredinskim in desnosredinskim blokom v številu poslancev 52:32 v prid levice in v bistvu edini oprijemljiv uspeh pomladnih strank, da so preprečile ustavno večino levega bloka,« je povedal.

Več kot jasno je, kdo je po teh volitvah zmagovalec, to je SDS z Janezom Janšo na čelu, pa je poudaril Ivan Štuhec in dodal, da je velik poraženec pa stranka Mira Cerarja. »Tisto, kar naj bi volitve vedno dale je to, da volilno telo izrazi svojo voljo, politiki pa iz te volje morajo narediti najboljše, kar se narediti da. Glede na to, da se je pred volitvami ukvarjalo predvsem z vprašanjem, kdo gre in kdo ne z Janšo v koalicijo, bi bil sedaj čas, da to pozabijo. Volilno telo je Janši podelilo mandat in sedaj je vprašanje, ne več ali Janša ali ne, ampak sedaj je vprašanje vodenje Slovenije v dani zgodovinski situaciji, v kakršni se nahaja Slovenije, Evropa in ves svet,« je opozoril Štuhec in dodal, da se bo sedaj videlo, kdo je državotvoren.

Prisluhnite posnetku oddaje.

Goran Novković, Alen Salihović in dr. Andrej Fink
Goran Novković, Alen Salihović in dr. Andrej Fink

Ne spreglejte: