Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 23:06

Življenje nas prihaja rešit vsak dan

Naslovnica knjige Vera Vase, ki je izšla v dveh delih, foto © ARO
Alenka Rebula
Foto © Osebni arhiv

"Lovimo izkušnje lepega počutja in svobode, tako počasi gradimo nove možnosti. Izolirajmo te trenutke in se jih učimo širiti."

Živeti ustvarjalno vsak dan pomeni, da se ne pustimo ustavljati, ko naletimo na spremenjene okoliščine in ovire vseh vrst, pravi Alenka Rebula, ki je bila naša sogovornica v sobotni oddaji »Za življenje, za danes in jutri«. Pogovarjali smo se o možnostih preobrazbe naše vsakdanjosti.

Po starem, nič novega. Govorite to tudi vi?

S tem vsak dan vstavimo vase staro ploščo. Na takšen način sebe doživljamo kot zelo omejeno bitje, ki je vse možnosti že preizkusilo. Tu gre za veliko podcenjevanje sebe, pravi Alenka Rebula, psihologinja, pesnica, pisateljica in predavateljica: »To je življenje brez ljubezni. Vsak od nas je precej bolj globoka in bogata oseba, kot se nam zdi, ki lahko veliko več dojame, doživi, čuti, daje in prejema. Ta premik je zelo važen. Smo dragoceni, v sebi imamo mnogo reči, ki jih še nismo odkrili. Doživljajmo se kot oseba, ki se sproti odkriva. Bodimo spoštljivi do sebe in do vsega, kar je v nas«.  

Vsak dan ista plošča

Ko se zjutraj prebudimo, v tisočinki sekunde naravnamo svoje možgane na stare programe. To počnemo zaradi naučenih navad. Živimo po nekih pravilih, čeprav si težko priznamo, da že deset let sledimo istim prepričanjem. »Če začnemo dan kot obsojenci, smo utrujeni še preden vstopimo vanj. Začetek je pomemben, saj dnevu da pečat in ton«, pravi Alenka Rebula. Novo nas poživlja, naša drža mora biti očiščena, opazovati in opaziti moramo, kaj okrog nas je drugače. Vsak od nas je vsako jutro nekoliko drugačen. Če bi opažali vse to, kar se odvija pred našimi očmi, bi lahko izbirali. Za novo pa smo odprti, če je izpolnjen osnovni pogoj, to je varnost. »Zaradi pomanjkanja občutka varnosti se bojimo življenja in zaradi tega ne tvegamo in ne preizkušamo novega, nismo odprti za raziskovanje.« 

Zaželimo si zaživeti drugače

Izstopimo iz sveta, v katerem smo lutke. Možnosti in načinov je veliko, lahko gremo v hribe, v puščavo, lahko gremo v delavnico, ki nam to omogoča, lahko gremo v globok dialog z nekom, ki nam zna povedati, kako in kaj delamo, skratka, glavno je, da se zavemo, da ni dovolj samo tuhtati in pridobivati informacije, treba je preizkušati. Narediti stvari malo drugače. »Ta »malo drugače« je ključ za velike spremembe." Če smo vedno v enakem stanju, se zapremo za druge možnosti. Alenka Rebula pravi: »Spomnimo se trenutka, ko nam je bilo lepo in ga ujemimo. Zapomnimo si ga in ga opazujmo, zakaj je bil ta trenutek lep in drugi ni bil. Lovimo te izkušnje lepega počutja in svobode, tako počasi gradimo nove možnosti. Izolirajmo te trenutke in se jih učimo širiti.«

Priporočamo vam branje knjige Vera vase, avtoric Alenke Rebula in Josipe Prebeg


Ne spreglejte: