Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Kako je napredovalo delo sveta kardinalov za reformo rimske kurije?

Svet | 24.06.2018, 18:23

Papež Frančišek je približno mesec dni po svoji izvolitvi na Petrov sedež ustanovil svet kardinalov, ki bi mu pomagal pri reformi rimske kurije. Od tega je minilo že dobrih pet let. V vsem tem času je imel omenjeni organ več kot sto uradnih sej. Zadnje srečanje je bilo sredi tega meseca, po njem je bil objavljen dokument o napredku, ki opredeljuje tri temeljne kriterije reforme rimske kurije: tradicijo, izpopolnitev in koordinacijo.

Svet kardinalov se je po besedah svojega tajnika msgr. Marcella Semerare v petih letih srečal z odgovornimi za vatikanske dikasterije in različne urade rimske kurije. Kot je poudaril za Vatican News, je že prišlo tudi do prvih konkretnih odločitev. Msgr. Semeraro je omenil ustanovitev t.i. tretje sekcije, ki deluje v povezavi z državnim tajništvom, ter prevod in pregled liturgičnih knjig, za kar je pooblaščena Kongregacija za bogoslužje. "V tem smislu reforma ni nekaj, kar šele bo, ampak je proces, ki se že udejanja na področju pomembnih vprašanj, čeprav morda ne pritegujejo pozornosti javnega mnenja enako kot ekonomsko vprašanje in proračun Svetega sedeža."

Po besedah msgr. Semerara papež Frančišek pri tem sodeluje s poslušanjem. To je namreč del razločevanja, ki se ne začne z že sprejetimi odločitvami. "Poslušanje, diskretno poseganje, odgovor tam, kjer se svetega očeta zaprosi za mnenje," je pojasnil msgr. Semerara. Kot je dodal, pogovori in poskusi razumevanja perspektive drugega gotovo terjajo večji trud kot le ocena oziroma glas večine ali manjšine.

Msgr. Semerara je spomnil, da je papež Frančišek svet kardinalov ustanovil tako za pomoč pri vodenju vesoljne Cerkve kot tudi za pregled apostolske konstitucije Pastor bonus iz leta 1988, ki ureja delovanje rimske kurije. Na junijskem srečanju je bil sprejet osnutek nove, ki nosi naslov Praedicate Evangelium. Tudi ko bo njeno končno besedilo pri papežu Frančišku, bo svet kardinalov nadaljeval dozdajšnje delo, a verjetno bodo srečanja nekoliko drugačna, morda jih bo sveti oče skliceval, ko bo treba. Msgr. Semerara je ob tem poudaril, da se mora rimska kurija tako ali tako vselej prilagajati, da lahko odgovarja na aktualne potrebe.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...