Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med intervjujem z vatikanistom Philipom Pulello (foto: Vatican News)
Papež med intervjujem z vatikanistom Philipom Pulello

Papež za Reuters: Nimam še namena odstopiti!

Svet | 21.06.2018, 10:42 Marjana Debevec

Papež Frančišek je v intervjuju za agencijo Reuters ločevanje otrok in staršev na meji z Mehiko označil za nemoralno in dodal, da povsem podpira stališča ameriških škofov, ki situacijo bolje poznajo. Spregovoril je tudi o zahtevnem vprašanju migracij, pa tudi o vlogi žensk v Cerkvi, odnosih s Kitajsko in svojem zdravju.

Populizem ne bo rešil migrantskega vprašanja, je prepričan papež, ki meni tudi, da bi morala Evropa Afriki pomagati predvsem na področju izobraževanja in zaposlovanja, da bi se migracije ustavile pri samem izvoru. Podobno velja tudi za države, kjer divja vojna.

Ljudi, ki že prihajajo, pa je treba sprejeti s previdnostjo in jih potem vključiti v življenje naše družbe, kolikor je le mogoče. Vlade naj bi tudi vedele, koliko ljudi lahko sprejmejo, je zatrdil sveti oče, saj ne obstaja neka rešitev, veljavna za vse države.

Primer ladje Aquarius, ki je bila s 629 migranti na krovu prisiljena pristati v Španiji, nam govori tudi o tem, da bi breme sprejema migrantov morala sprejeti vsa Evropa, ne le Italija in Grčija, je prepričan Frančišek.

Sicer pa je v intervjuju za Reuters sveti oče spregovoril tudi o vlogi žensk v Cerkvi in poudaril, da bi jih rad več postavil na ključne položaje v uradih Svetega sedeža. »Ženske imajo namreč sposobnost razumeti stvari; imajo drugačen pogled«, je dejal ter obenem zavrnil možnost ženskega duhovništva, saj dogmatično to ni mogoče.

Nekateri bi namreč vlogo ženske radi omejili le na njeno uporabnost, češ to lahko dela, to lahko postane. »Ne, razsežnost ženske gre preko njene funkcije«, je dejal Frančišek. Gre za razsežnost edinosti in sprejemanja. Cerkev je ženska, je Kristusova nevesta, je dogmatično ženska in to bi morali razvijati, je prepričan papež.

Ženska namreč lahko naredi stvari, ki jih moški ne more. Vendar pa po njegovih besedah ne smemo popustiti feminističnemu razmišljanju, sicer bomo dobili moške v krilu.

Sveti oče je v intervjuju za Reuters odgovarjal tudi na druga vprašanja. Med drugim je povedal, da se odnosi s Kitajsko dobro razvijajo, čeprav potekajo na različnih ravneh, na primeru dveh novinarjev, aretiranih v Mjanmarju, pa je podprl svobodo medijev.

Ob sklepu je o svojem zdravju povedal, da se kljub bolečinam v nogi dobro počuti in nima še nikakršnega namena, da bi odstopil.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...