Alen SalihovićAlen Salihović

ZDA zapuščajo Svet Združenih narodov za človekove pravice

Svet | 20.06.2018, 11:06 Andrej Šinko

Združene države Amerike so se uradno umaknile iz Sveta Združenih narodov za človekove pravice. Kot razlog so navedle pristranskost do Izraela in članstvo držav kršiteljic človekovih pravic. Organizacije, ki delujejo na omenjenem področju, so kritične do odločitve Washingtona in opozarjajo, da bodo njene posledice čutili tisti, ki najbolj trpijo.

Ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Nikki Haley je pojasnila, da je razlog za umik iz Sveta članstvo nekaterih držav, ki zlorabljajo človekove pravice, v tem telesu, ter ščitenje držav, ki kršijo človekove pravice. »Mnoge države niso bile pripravljene na resne spremembe in so vztrajale pri statusu quo. Dali smo jim priložnost za priložnostjo, opravljenih pa je bilo veliko posvetovanj. Kljub temu ni bilo podpore, razen za zaprtimi vrati,« je dejala Haley.

Politični analitiki opozarjajo, da bi lahko bil povod za potezo ZDA drugje. Do odločitve namreč prihaja dan potem, ko so bili Združeni narodi kritični do ločevanja migrantskih otrok od staršev, ki jo ameriška vlada izvaja na meji z Mehiko. Profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Bogomil Ferfila poleg omenjenega opozarja še na vlogo svetovalca za varnost Johna Woltona, ki je velik kritik Sveta Združenih narodov za človekove pravice, in vpliv judovskega lobija v ameriški administraciji, saj je omenjeni Svet opozarjal na ravnanje Izraela glede Palestincev.

Ferfila pravi, da ZDA tudi v preteklosti niso bile naklonjene temu mednarodnemu telesu. Pojasnil je, da se v času Georga Busha mlajšega ZDA tri leta niso udeleževale sej, nato je predsednik Bill Clinton normaliziral razmere, z Donaldom Trumpom na čelu pa so ZDA popolnoma umaknile. Sogovornik opozarja, da gre za nadaljnjo razgradnjo svetovnega sistema, ki so ga vzpostavile vodilne zahodne države z ZDA na čelu. Trump pa da s takšnimi odločitvami ločuje Zahodne zaveznike in jih šibi nasproti Kitajski, ki postaja vse močnejša.

Spomnimo, da je Trump umaknil ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma, iranskega jedrskega sporazuma, Unseca, izničil sporazum Pacifiški sporazum o trgovini, prav tako pa razgrajuje sporazum o prosti trgovini Severne Amerike.

Odločitev ZDA o umiku iz Sveta Združenih narodov za človekove pravice so obsodile številne organizacije, ki delujejo na področju človekovih pravic, med prvimi pa jo je obsodila tudi Slovenija, ki letos predseduje temu vodilnemu mednarodnemu telesu na področju človekovih pravic.

Ameriške odločitve bo sicer najbolj vesela Kitajska, saj se je znebila pomembnega kritika, pa tudi Izrael, čeprav kratkovidno, saj je ostal brez zaveznika v tem mednarodnem organu. Najbolj pa bodo veseli tisti, ki redno kršijo človekove pravice.

 

 

 

 

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...