Ljubljana, sobota, 23. februar 2019, 19:59

Avstralski duhovniki raje v zapor ...

Nadškof Denis Hart
Foto © ARO

Avstralska kraljeva komisija, ki je preiskovala primere pedofilije, je v sklepnih priporočilih med drugim pozvala k zakonu, ki bi duhovnike v vsakem primeru obvezala k prijavljanju spolnih zlorab. Tako avstralske države sprejemajo ali pa so že sprejele zakone, ki od duhovnikov zahtevajo, da kršijo spovedno molčečnost, ko imajo informacije o spolnih zlorabah. Duhovniki iz Južne Avstralije, kjer bo zakon v veljavo stopil 1. oktobra, so izjavili, da gredo raje v zapor in poudarili, da je to kršenje verske svobode. Katekizem katoliške Cerkve tudi jasno določa, da je spovednik zavezan molčečnosti, in v primeru kršitve določa stroge kazni.

»Verjetno bodo priporočilo kraljeve komisije upoštevale vse države v Avstraliji, zdi pa se mi, da Cerkev novih predpisov preprosto ne bo upoštevala,« je po poročanju krajevnih medijev dejal duhovnik v cerkvi sv. Patricka v Sydneyu, Michael Whelan. Dodal je, da država od katoliških duhovnikov zahteva, da storijo nekaj, kar se jim zdi najresnejši zločin, tega pa niso pripravljen storiti.

Avstralski škofje so že lani ob objavi priporočil v izjavi za javnost poudarili ničelno toleranco Cerkve do pedofilije, absolutno prizadevanje v boju proti spolnim zlorabam in sodelovanje s civilnimi oblastmi. Hkrati pa so rekli NE omenjenemu predlogu avstralske kraljeve komisije.

Nekdanji predsednik avstralske škofovske konference, melbournski nadškof Denis Hart, je takrat poudaril, da je spoved danes morda edina priložnost, kjer oseba lahko izpove, da je zagrešila ali utrpela zlorabo, duhovnik pa jo lahko usmeri naprej k pristojnim ustanovam. »Če se oseba pri meni spove takšnih gnusnih zločinov, bi ji odrekel odvezo, dokler se ne bi prijavila oblastem. Če bi otrok prišel k meni in mi povedal, da je bil zlorabljen, bi poskrbel, da se pogovor premakne iz spovednice k staršem ali učiteljem, ki bi poskrbeli, da se primer prijavi,« je še dejal Hart.

Docent za pravo na avstralski katoliški univerzi, p. Frank Brennan, pa je menil, da bi se število izpovedi o spolnih zlorabah pri spovedi v primeru takšnega zakona prej zmanjšalo kot povečalo.

Ne spreglejte: