Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 01:54

ZDA - Mehika: na meji vsak dan od staršev ločenih od 55 do 65 otrok

Papež je blagoslovil križ na meji med ZDA in Mehiko
Foto © RV/AFP

Trumpova politika odvzemanja otrok azilantom sproža vse več obsodb tako doma kot v tujini. Trump se brani in pravi, da ZDA ne bodo postale taborišče za migrante, ameriška ministrica za domovinsko varnost pa je zatrdila, da vlada le uveljavlja obstoječo zakonodajo, česar prejšnje vlade niso delale. Migracijska politika je bila tudi glavna tema zasedanja ameriške škofovske konference prejšnji teden. Kot je dejal njen predsednik, bodo preverili možnosti, da bi na ameriško-mehiško mejo poslali delegacijo, ki bo pregledala centre, kamor namestijo otroke, in jim ponudila vidno znamenje solidarnosti.

Prej so bile družine skupaj v centru za pridržanje ali pa je bil en starš izpuščen z nadzorno zapestnico. Zdaj je vsak dan na meji od staršev ločenih od 55 do 65 otrok. Svet so ob tem preplavili pretresljivi prizori trpečih staršev in prestrašenih otrok.

»Znanstveno je dokazano, da prekinitev vezi med staršem in otrokom povzroča travmo, ki pogosto vodi v nepopravljivo čustveno brazgotino,« je za Vatikan News dejal podpredsednik ameriške škofovske konference, nadškof Jose Gomez. Strinjal se je, da je treba zavarovati nacionalne meje, vendar pa ločevanje družin ni odgovor na to, prav tako takšna politika ne naslavlja vzroke za migracije, med katerimi so nasilje, revščina, pomanjkanje možnosti za izobrazbo, rekrutiranje otrok v tolpe. Tudi kardinal Sean O’Malley, je poudaril, da vedno spodbuja spoštovanje zakonov, vendar pa ne more molčati, ko migracijska politika uničuje družino. Takšno politiko je treba ustaviti, je dejal.

Škofje so se zavzeli tudi za večje prizadevanje na področju pastorale migracijskih uradnikov, od katerih se nekateri poslužujejo pravice do ugovora vesti pred izvajanjem krivične politike.

Ne spreglejte: