Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

ZDA - Mehika: na meji vsak dan od staršev ločenih od 55 do 65 otrok

Svet | 19.06.2018, 11:50 Marta Jerebič

Trumpova politika odvzemanja otrok azilantom sproža vse več obsodb tako doma kot v tujini. Trump se brani in pravi, da ZDA ne bodo postale taborišče za migrante, ameriška ministrica za domovinsko varnost pa je zatrdila, da vlada le uveljavlja obstoječo zakonodajo, česar prejšnje vlade niso delale. Migracijska politika je bila tudi glavna tema zasedanja ameriške škofovske konference prejšnji teden. Kot je dejal njen predsednik, bodo preverili možnosti, da bi na ameriško-mehiško mejo poslali delegacijo, ki bo pregledala centre, kamor namestijo otroke, in jim ponudila vidno znamenje solidarnosti.

Prej so bile družine skupaj v centru za pridržanje ali pa je bil en starš izpuščen z nadzorno zapestnico. Zdaj je vsak dan na meji od staršev ločenih od 55 do 65 otrok. Svet so ob tem preplavili pretresljivi prizori trpečih staršev in prestrašenih otrok.

»Znanstveno je dokazano, da prekinitev vezi med staršem in otrokom povzroča travmo, ki pogosto vodi v nepopravljivo čustveno brazgotino,« je za Vatikan News dejal podpredsednik ameriške škofovske konference, nadškof Jose Gomez. Strinjal se je, da je treba zavarovati nacionalne meje, vendar pa ločevanje družin ni odgovor na to, prav tako takšna politika ne naslavlja vzroke za migracije, med katerimi so nasilje, revščina, pomanjkanje možnosti za izobrazbo, rekrutiranje otrok v tolpe. Tudi kardinal Sean O’Malley, je poudaril, da vedno spodbuja spoštovanje zakonov, vendar pa ne more molčati, ko migracijska politika uničuje družino. Takšno politiko je treba ustaviti, je dejal.

Škofje so se zavzeli tudi za večje prizadevanje na področju pastorale migracijskih uradnikov, od katerih se nekateri poslužujejo pravice do ugovora vesti pred izvajanjem krivične politike.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...