Ljubljana, sreda, 12. december 2018, 11:01

AVDIO: Nihče ni pričakoval preložitve glasovanja o dogovoru o brexitu

Veliki Britaniji se po zadnjem razpletanju dogodkov obeta trd odhod iz Evropske unije. Parlament v Londonu bi moral danes odločati o dogovoru z Brusljem, a je premierka Theresa May predlagala preložitev glasovanja. Začela je že dodatna posvetovanja z nekaterimi voditelji ostalih 27 članic povezave, z veliko večino bo govorila tudi na skorajšnjem vrhu, kjer vprašanje brexita sprva ni bilo v načrtu. Sporočila, ki se vrstijo, je ne morejo navdati z optimizmom.


AVDIO: Na področju obrambne politike v Evropski uniji se je zgodil t. i. Trump efekt

Odnosi med Evropsko unijo in ZDA precej nihajo. Trenutno je na razdalji med Brusljem in Washingtonom precej mirno, a je težko napovedati, koliko časa bo to trajalo, saj strani pri več vprašanjih stojita na nasprotnih bregovih. Obiskali smo okroglo mizo o odnosih med Brusljem in Washigtonom pod aktualnim vodstvom v Beli hiši. Pripravilo jo je Slovensko panevropsko gibanje in je bila del projekta Združene moči državljanov - skupna evropska prihodnost, ki ga financira program Evropa za državljane. Gosta, direktorja programa evropskih študij na kolidžu Dickinson v ZDA, dr. Andrewa T. Wolffa, smo povabili pred mikrofon Radia Ognjišče.


Deklaracija o človekovih pravicah kljub kršitvam pridobiva na veljavi

Letošnji svetovni dan človekovih pravic zanamujeta 70. obletnica sprejetja splošne deklaracije o človekovih pravicah 25. obletnica sprejetja Pariških načel. Združeni narodi ob tem poudarjajo, da so človekove pravice univerzalne in večne, a so ogrožene po vsem svetu. Ob jubileju se vrstijo številni dogodki tako v Sloveniji kot po svetu. Vatikanska pošta je ob tej priložnosti izdala spominsko znamko, ki jo je oblikovala Slovenka.


Velika Britanija se lahko enostransko odloči, da prekliče brexit

Velika Britanija se še lahko enostransko in brez posvetovanja z drugimi članicami Evropske unije odloči, da marca prihodnje leto ne bo izstopila iz povezave. To možnost ima, dokler ne začne veljati dogovor o izstopu med EU in Veliko Britanijo oz. do izteka postopka za prenehanje članstva, je odločilo Sodišče EU v Luksemburgu.


AVDIO: P. Edi Kovač o krizi v Franciji

Francoski predsednik Emmanuel Macron bo po četrtem vikendu nasilnih protestov drevi Francozom predstavil ukrepe, ki naj bi končali vsesplošni družbeni upor v državi.


Dan brez nakupov v Avstriji

V Zahodnih državah je mesec december namesto časa pričakovanja Kristusovega rojstva pogosto čas norih nakupovanj. Zato so cerkvene organizacije v avstrijski škofiji St. Pölten dale pobudo za obhajanje 8. decembra kot dneva brez nakupov.


Papež Frančišek: Premislite, kaj lahko spremenite, da pripravite pot Gospodu

Papež Frančišek se je tudi v današnjem opoldanskem nagovoru, na drugo adventno nedeljo, postavil na stran poslušalcev. Z očetovsko skrbnostjo je skušal približati temeljno sporočilo današnjega evangeljskega odlomka in tako omogočiti resnično pripravo na božični praznik, da ne bi le-ta ostal samo pri zunanjih znamenjih. Sveti oče je povabil k izravnavanju poti naše notranjosti, da bi v globini svojega bitja bili odprti za Gospodov prihod.


Po novih nasilnih protestih francoski premier poziva k dialogu

Po vsej Franciji je se sobotnih protestov po podatkih oblasti udeležilo 125 tisoč ljudi, od tega deset tisoč v Parizu. Približno 180 oseb je bilo poškodovanih, več kot 1000 ljudi pa aretiranih. Francoski premier Edouard Philippe je po že četrti soboti nasilnih protivladnih protestov ocenil, da je napočil čas za dialog in da je treba znova stkati nacionalno enotnost. Napovedal je, da bo predsednik države Emmanuel Macron prihodnji teden predstavil ukrepe za dialog.


Proteste v Franciji spremlja nasilje, več sto oseb je bilo aretiranih

Današnjih protivladnih protestov rumenih jopičev se po vsej Franciji udeležuje 31.000 ljudi. Policija je doslej aretirala skupno 700 oseb, je sporočil namestnik francoskega ministra za notranje zadeve Laurent Nunez. V središču Pariza se je zbralo približno 1500 ljudi, ki večinoma mirno izražajo nasprotovanje predsedniku države Emmanuelu Macronu.


Rim na bojni nogi z Brusljem, a izstop Italije iz Evropske unije se ne zdi verjeten

V več državah Evropske unije se zadnje dni vrstijo različni protesti. Marsikje so uperjeni proti vladnim ukrepom, a v Italiji puščice nezadovoljstva streljajo v Bruselj. To z nekaterimi potezami spodbuja tudi Rim.


Novejše novice | Starejše novice