Ljubljana, četrtek, 18. oktober 2018, 05:11

Dr. Zupančič: Kampanja proti Kavanaughju je bila maligna

Gibanja za življenje čez veliko lužo so pozdravila slovesno prisego Bretta Kavanaughja na položaj vrhovnega sodnika ZDA. Kot poudarjajo, se zavzema za nerojene, za zaščito zakonske zveze moža in žene, za pravico otrok do očeta in matere, prav tako zagovarja versko svobodo. Kavanaughjeva pot do ene pomembnejših funkcij v državi je bila precej težka, saj se je v zadnjem času soočal z obtožbami o spolnem nadlegovanju, ki naj bi ga zagrešil v najstniških in študentskih letih. Dokazov za to ni. Marsikdo meni, da so se na hrbtu njegove kandidature za sedež v vrhovnem sodišču ZDA lomila kopja med republikanci in demokrati. Prvi imajo namreč zdaj v tej pomembni ustanovi večino.


Kovač: Roki ne predstavljajo težave za pogajanja o brexitu

Teden več vrhunskih srečanj v Evropski uniji bodo drevi nadaljevali voditelji 27 držav članic. Razpravljali bodo o ločitvenem sporazumu med Londonom in Brusljem ob odhodu Velike Britanije iz povezave. Pred tem bodo prisluhnili premierki Theresi May, od nje pričakujejo konkretne in ustvarjalne predloge za izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašla pogajanja med stranema. Preboj danes ni verjeten, a opredeljene naj bi bile politične smernice za nadaljnje korake.


AVDIO: Izginotje novinarja Saudove Arabije še ni pojasnjeno

Te dni buri duhove izginotje novinarja Saudove Arabije. Pojavlja se več ugibanj, kaj bi se lahko zgodilo oporečniku in kritiku režima v Rijadu Džamalu Hašodžiju, ko je v začetku meseca na konzulatu svoje države v Carigradu v Turčiji želel urediti dokumente za skorajšnjo poroko. Saudova Arabija za zdaj še trdi, da je tamkajšnje prostore tudi zapustil, a za to ni nikakršnih dokazov. Ankara po drugi strani vztraja, da se to ni zgodilo, meni, da ga je ubila skupina 15 moških, ki naj bi jih poslal Rijad. Mediji so se dokopali do podatkov, da Saudova Arabija pripravlja poročilo, v katerem bi priznala, da je Hašodži umrl med zaslišanjem, ki se ni dobro izteklo, in da je do tega prišlo po pomoti.


Papež sprejel imama Al-tayyiba

Papež Frančišek je včeraj sprejel velikega imama najuglednejše in najstarejše sunitske univerze Al-Azhar prof. Ahmeda Mohameda Al-Tayyiba. Verska voditelja sta se pred tem sestala že trikrat, njuno najpomembnejše srečanje je bilo aprila lani ob papeževem obisku v Egiptu, kamor ga je povabil veliki imam.


Kitajska škofa: Papeža sva povabila na obisk!

Kitajska škofa, ki sta se prvič lahko udeležila sinode škofov, sta se po dveh tednih vrnila domov. Pred odhodom sta se srečala z majhno kitajsko katoliško skupnostjo v Rimu. Povedala sta, da je bil zanju čudež, da sta lahko bila v Vatikanu. Ko ju je pred vsemi med uvodno mašo pozdravil papež Frančišek pa je izginilo sedemdeset let trpljenja, sta dejala za dnevnik Avvenire.


V Mehiki umorili že sedmega duhovnika letos; Asia Bibi ostaja v zaporu

Še vedno ni znana razsodba v primere matere petih otrok Asie Bibi, ki je že devet let v pakistanskem zaporu. Zaradi spornega zakona o bogokletju so jo namreč obsodili na smrt. V Mehiki pa je bil v teh dneh umorjen že sedmi duhovnik v tem letu.


Iraški kardinal odobrava politiko Viktorja Orbana

Sinoda o mladih, ki od 3. oktobra poteka v Vatikanu, prehaja v zadnji del. Sinodalni očetje bodo sklepni dokument sprejemali v soboto, glasovali pa bodo o vsakem posameznem členu, je sporočil vatikanski tiskovni predstavnik. Na eni od tiskovnih konferenc, ki jih pripravljajo vsak dan zasedanja, je minuli teden spregovoril tudi kaldejski patriarh, kardinal Louis Sako, ki je predstavil razmere v Iraku in Siriji. V zvezi s tem je bil kritičen do ZDA, odobraval pa je politiko Madžarske.


Krščansko-socialna unija na Bavarskem oslabljena

Krščansko-socialna unija je na včerajšnjih deželnih volitvah na Bavarskem izgubila absolutno večino v deželnem parlamentu. Stranko je podprlo 37,2 odstotka volivcev, kar je deset odstotkov manj kot na prejšnjih volitvah. Ankete so ji napovedovale še slabši izid, le okoli 33-odstotno podporo. Vodstvo CSU je danes kljub temu podprlo Markusa Söderja za nov mandat ministrskega predsednika. Največji poraženec volitev so socialdemokrati, ki so ostali pod desetimi odstotki podpore. Zeleni so skoraj podvojili razultat iz leta 2013, Alternativa za Nemčijo, ki je prvič sodelovala na volitvah, je četrta najmočnejša stranka v parlamentu.


Papež odpustil iz kleriškega stanu dva čilska škofa

Papež Frančišek je odpustil iz kleriškega stanu zaradi zlorab nad mladoletnimi dva čilska škofa. To sta Francisco José Cox Huneeus, upokojeni nadškof La Serene in Marco Antonio Órdenes Fernández, upokojeni škof škofije Iquique. Na odločitev se ni moč pritožiti, poroča Radio Vatikan.


Kanonizacija Pavla VI.

Papež Pavel VI., od danes sveti Pavel VI., je najbolj znan po tem, da je nadaljeval in dokončal II. vatikanski koncil. Ob uradni umestitvi je napovedal še, da se bo zavzemal za socialno pravičnost, za zedinjenje kristjanov in odpiranje sodobnemu svetu. Zaznamoval je tudi Cerkev na Slovenskem.


Novejše novice | Starejše novice