Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 04:06

Na Bavarskem se končuje obdobje Seehoferja, prihaja Söder

V Nemčiji se iz domače politike počasi umika eden njenih najbolj prepoznavnih obrazov. Notranji minister Horst Seehofer bo opustil vodenje Krščansko-socialne unije. Na današnjem strankinem izrednem kongresu ga bo predvidoma nasledil njegov dolgoletni tekmec, aktualni prvi mož Bavarske Markus Söder.


Za Trumpom skoraj polovica mandata, njegovo vladanje daleč od konvencionalnega

Še malo in minili bosta dve leti od prisege Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Mnogi so pričakovali, da njegovo vladanje ne bo konvencionalno. Niso se motili. Na položaj je prišel v času okrevanja po krizi in pospešene rasti zaposlovanja. Gospodarstvu je dodatno pomagal z davčnimi olajšavami in odpravljanjem raznih regulacij, svetovna velesila ohranja rast. Trump v prvi polovici mandata prav tako ni zakuhal nobene nove vojne ali države vpletel v ostale oblike posredovanja na tujem. A to obdobje je bilo vseeno zelo pestro, med drugim so ga zaznamovali številni odstopi in menjave članov vlade.


Brexit brez dogovora bi najbolj prizadel revne

Zaradi zavrnitve dogovora z Evropsko unijo o brexitu so zaskrbljeni tudi britanski škofje. Škofovska konferenca Anglije in Walesa sicer glasovanja v parlamentu ni želela komentirati, so se pa oglasili posamezni škofje.


P. Lombardi moderator februarskega srečanja o spolnih zlorabah

V Vatikanu se je prejšnji četrtek sestal organizacijski odbor za srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi. Februarsko srečanje bodo sestavljala plenarna zasedanja, delo po skupinah, trenutki skupne molitve, pričevanja žrtev, spokorna bogoslužja in sklepna sveta maša. Papež Frančišek je zagotovil svojo navzočnost ves čas srečanja. Moderator plenarnih zasedanj bo nekdanji vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi.


Po zavrnitvi ločitvenega sporazuma negotovost in želja po urejenem brexitu

V Evropski uniji se dan po torkovi zavrnitvi ločitvenega sporazuma v Londonu vrstijo opozorila pred negotovostjo in povečanim tveganjem za brexit brez dogovora ter želje po urejenem izstopu. Kaj se bo zgodilo na Otoku, je nejasno, pričakovati je le, da bo vlada preživela glasovanje o nezaupnici, ki so ga po torkovem glasovanju zahtevali laburisti.


Kateheza: Bog nas ljubi z nežno, materinsko ljubeznijo

V novi zavezi molitev pride do samega svojega bistva s tem, da se osredotoči na besedo Abba, Oče, je pri današnji splošni avdienci dejal papež Frančišek. Izraz Abba pa pomeni še nekaj globljega kot samo oče, saj v prevodu pomeni očka, ata, ati. Ti izrazi namreč izražajo ljubezen in toplino ter predstavljajo podobo otroka v objemu očeta, ki ga ljubi z nežno ljubeznijo.


Parlament v Londonu izrekel jasen ne sporazumu o brexitu

Parlament v Londonu je pričakovano prižgal rdečo luč dogovoru med Veliko Britanijo in Evropsko unijo o odhodu Otoka iz povezave. Dokument, ki ga je premierka Theresa May dorekla v pogajanjih z Brusljem, sta podprla le 202 poslanca, proti jih je bilo kar 432. Gre za najhujši poraz vlade Združenega kraljestva v sodobni zgodovini države. Lahko se zgodi, da se bo morala Mayeva predčasno posloviti od Downing Streeta 10. Njeno ekipo namreč že jutri čaka odločanje o nezaupnici. Negotovost v zvezi z brexitom tako še ni minila.


Oči Evropske unije uprte v Veliko Britanijo - kako bodo odločili poslanci?

Oči Bruslja bodo drevi uprte v Veliko Britanijo. Parlament v Londonu bo namreč odločal o dogovoru o brexitu, ki ga je vlada Therese May dosegla v pogajanjih z Evropsko unijo. Dokumentu se slabo piše, vse kaže, da mu bodo poslanci na Otoku prižgali rdečo luč. Najbolj jih moti varovalo za preprečitev trde meje na irskem otoku.


Si bo francoska vlada z javno razpravo povrnila zaupanje?

V Franciji se je začela dvomesečna javna razprava, s katero želi predsednik Emanuel Macron odgovoriti na zahteve rumenih jopičev. Ti že več tednov na ulicah nasprotujejo fiskalni in socialni politiki države, ki da vse več ljudi potiskata v revščino.


Pri papežu čilski škofje, novo pismo Viganoja

Papež je včeraj sprejel tudi vodstvo čilske škofovske konferenci, ki so mu poročali o dosedanjih korakih pri soočanju s škandalom spolnih zlorab.


Novejše novice | Starejše novice