Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Trump in Kim na zgodovinskem vrhu dosegla dogovor

Svet | 12.06.2018, 08:09 Andrej Šinko

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta na zgodovinskem vrhu v Singapurju podpisala dogovor, ki predvideva prizadevanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje, gradnjo novih odnosov med državama na temelju miru in skrb za ameriške vojne zapornike ter pogrešane iz vojn v vzhodni Aziji. Mednarodna skupnost je izkupiček srečanja sprejela z navdušenjem, pozitivno pa so se odzvale tudi borze.

Ameriški predsednik Trump in severnokorejski voditelj Kim sta se srečala v letovišču na otoku Santosa v Singapourju. Približno 40 minut sta se pogovarjala na štiri oči, nato pa so bili pogovori razširjeni na močni politični delegaciji obeh držav. Rezultat priprav in pogovorov je bila izjava, ki vsebuje dogovor o prizadevanju za jedrsko razorožitev Severne Koreje ter gradnjo odnosov med državama na miru in blaginji obeh narodov. Trump je pred odhodom v ZDA nagovoril javnost in sporočil: »Grožnja jedrskega orožja bo odstranjena, sankcije pa bodo medtem ostale. Sanjamo o prihodnosti, ko bodo vsi Korejci lahko živeli v harmoniji, da bodo družine znova združene in da se bo upanje spet rodilo, in kjer bo luč pregnala temo vojne.«

Čeprav bo mednarodna skupnost zaenkrat ohranila sankcije proti Severni Koreji, je srečanje zadovoljen zapustil tudi Kim, ki je poudaril zgodovinski uspeh. »Ni bila lahko pot do sem, saj so jo omejevali stari predsodki in način delovanja. Napredek je bil preprečen, a vse to smo premagali, in smo tukaj.«

Kaj so v zameno za dogovor ponudile ZDA?

Trump po srečanju na novinarski konferenci ni neposredno pojasnil, kaj so ZDA ponudile režimu v Pjongjangu v zameno za omenjeni dogovor. Nakazal je le, da bi se v daljšem času več tisoč ameriških vojakov lahko umaknilo iz Južne Koreje, kar je zahteva severnokorejskega režima, vendar pa dodal, da to ni bil del dogovora. Prav tako je Trump pojasnil, da v prihodnje ne bo skupnih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje, ki so vznemirjale severnokorejsko vodstvo. »Zgodovina je večkrat znova dokazala, da lahko sovražniki postanejo prijatelji. Žrtve naših predhodnikov lahko počastimo z mirom. To delamo in to je bilo storjeno,« je še dejal Trump.

 

Voditelja sta podpisala skupno izjavo, ki jo je Trump označil za »precej celovit« in »zelo pomemben« dokument. V njem sta se zavzela za vzpostavitev »novih odnosov« med ZDA in Demokratično ljudsko republiko Korejo, kot je uradni naziv Severne Koreje. Trump je v dokumentu obljubil »varnostna zagotovila« Severni Koreji, Kim pa je potrdil zavezo k celoviti denuklearizaciji Korejskega polotoka.

Ameriški predsednik je pojasnil, da se bo ta proces začel kmalu. »Svet bo videl veliko spremembo,« pa je dejal severnokorejski voditelj. »Odločili smo se, da pustimo preteklost za seboj,« je dodal.

Strani sta se tudi dogovorili, da se bodo v najkrajšem možnem času nadaljevala pogajanja, ki jih bosta vodila ameriški državni sekretar Mike Pompeo in visoki predstavnik Severne Koreje.

Trump je še dejal, da je »absolutno« pripravljen povabiti Kima v Belo hišo. »Še se bova srečala. Še velikokrat se bova srečala,« je dodal po podpisu skupne izjave s Kimom. Ko sta se rokovala ob slovesu, je Trump severnokorejskega voditelja označil za »zelo sposobnega moža«, ki »ima zelo zelo rad svojo državo«.

Na pogovorih močni delegaciji obeh držav

Na pogovorih delegacij so na ameriški strani sodelovali šef Trumpovega kabineta John Kelly, državni sekretar Pompeo in svetovalec za nacionalno varnost John Bolton, na severnokorejski pa podpredsednik Delavske stranke Kim Yong-chol, zunanji minister Ro Yong-ho in nekdanji zunanji minister Ri Su-yong. Pogovore so prekinili za kosilo, na katerem so jim postregli z zahodnimi, korejskimi, kitajskimi in malajskimi jedmi.

 

To je bilo prvo srečanje med aktualnima voditeljema ZDA in Severne Koreje. Takšno srečanje je bilo še pred nekaj meseci nepredstavljivo, saj sta bili državi na robu oboroženega konflikta, voditelja pa sta izmenjevala žaljivke in grožnje.

Odziv mednarodne skupnosti

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je dejal, da dogovor, ki sta ga podpisala Trump in Kim, »končuje hladno vojno«. »Dogovor, dosežen 12. junija na otoku Sentosa, bo ostal v svetovni zgodovini kot dogodek, ki je končal hladno vojno,« je ocenil Mun. Pohvalil je »pogum in odločenost« obeh voditeljev, da se nista zadovoljila z »zastarelo realnostjo, temveč sta si drznila narediti korak k spremembi«. Ob tem je posvaril, da gre zgolj za začetek in da jih lahko čakajo še številne težave. »Vendar se nikoli ne bomo vrnili v preteklost, prav tako pa se ne bomo nikoli predali na tej poti,« je poudaril Mun.

Kitajska, glavna zaveznica režima v Pjongjangu, je v odzivu sporočila, da sta Trump in Kim s srečanjem v Singapurju ustvarila »novo zgodovino«. V Pekingu so ob tem pozvali k celoviti denuklearizaciji za končanje napetosti na Korejskem polotoku. »V središču jedrskega vprašanja je varnostno vprašanje. Najpomembnejši in najtežji del tega varnostnega vprašanja za ZDA in Severno Korejo je najti način za rešitev z enakovrednimi pogovori,« je poudaril kitajski zunanji minister Wang Yi. »Na eni strani je rešitev jedrskega vprašanja seveda celovita denuklearizacija. Hkrati je treba vzpostaviti mirovni mehanizem za polotok in rešiti upravičene varnostne pomisleke Severne Koreje,« je še dodal.

Tudi Rusija je pozdravila vrh Trump-Kim. »Gledali smo televizijo in spremljali komentarje obeh strani. Nismo pa videli dokumentov, saj mislim, da še niso bili objavljeni. Vendar pa je že samo dejstvo, da je srečanje potekalo, pozitivno,« je povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Japonski premier Shinzo Abe je medtem poudaril, da je bila »Kimova namera za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka na vrhu ZDA in Severne Koreje pisno potrjena«. »To podpiram kot prvi korak k celoviti rešitvi vprašanj glede Severne Koreje,« je poudaril.

V EU so srečanje označili za »bistven in nujen korak« za nadgradnjo pozitivnega razvoja dogodkov v medkorejskih odnosih. Dogovor Trumpa in Kima je »jasno znamenje«, da je mogoče doseči popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka, poudarjajo v EU.

Tudi generalni direktor IAEA Yukiya Amano je pozdravil dogovor o popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka. »IAEA je pripravljena izvesti preverjanje v Severni Koreji, če bodo to zahtevale vpletene države,« je povedal.

Današnje srečanje je pozdravil tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki je poudaril, da podpis dokumenta vrača upanje v mirno reševanje vseh sporov ter v svetovni mir in varnost. Ob tem je dodal, da sta voditelja ZDA in Severne Koreje pokazala sposobnost razumeti, kako velika tveganja za svetovni mir so bila pred njima ter storila zgodovinski korak. Pahor je poudaril še, da je za dogovor bilo pomembno tudi modro ravnanje Južne Koreje ter podpora Kitajske.

 


Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...