Ljubljana, sreda, 27. marec 2019, 01:47

Solze so milost

Spoved
Foto © www.kapucini.si

Papež Frančišek je napisal predgovor k molitvenemu priročniku »Kdor moli, se reši«, v katerem bralcu ponuja osnovne smernice za dobro opravljeno spoved. »Sram je milost, ki nas spodbudi, da prosimo za odpuščanje. Milost je tudi dar solz, ki umije naš pogled in nam pomaga bolje videti stvarnost,« med drugim zapiše Frančišek.

Obenem pa nas papež vabi, da si moramo dobro izprašati vest. Kot nas uči evangelij, je Gospodu dovolj sled kesanja. Božje usmiljenje potrpežljivo čaka vrnitev izgubljenega sina; še več, gre mu naproti, prvo se dotakne njegovega srca in tako v njem prebudi željo, da bi ga znova objela njegova neskončna nežnost in bi lahko znova začel hoditi, pravi sveti oče. Zato poudarja, da moramo biti v spovednici konkretni pri obsodbi grehov, ne da bi kaj zamolčali.

Priročnik je šesta izdaja knjižice z molitvami, ki jih je zbral don Giacomo Tantardini (1946–2012) in je prvič izšla leta 2001. Za izdajo iz leta 2005 je predgovor napisal kardinal Joseph Ratzinger, ki je bil kmalu zatem izvoljen za papeža. Sedanja izdaja molitvenega priročnika ohranja Ratzingerjevo besedilo, pred katerim je kratko razmišljanje papeža Frančiška.

Ne spreglejte: