Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:41

Trg prepovedanih drog je zelo dinamičen in prilagodljiv ter zato nevaren

Evropska unija se na različne načine bori proti prepovedanim drogam
Foto © Pixabay

Evropa se spopada z vse večjo dostopnostjo kokaina, kar je povezano tudi z vse večjim izvozom iz Latinske Amerike. Tudi drugače zadnje poročilo Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami ugotavlja, da je dostopnost teh vse večja. Poleg tega je trg zelo dinamičen in prilagodljiv ter zato še bolj nevaren.

Iz poročila izhaja, da je kokain najpogosteje uporabljan prepovedan stimulans v Evropi. Lani ga je zaužilo več kot 2 milijona ljudi v Evropski uniji starih od 15 do 34 let. Čeprav je njegova cena na črnem trgu stabilna, je dostopna vse bolj čista oblika. To je razvidno tudi iz analiz odpadnih voda, saj so v kar 26 od 31 evropskih mest, ki so bila del raziskave, odkrili ostanke kokaina. Povečalo se je tudi število zasegov te prepovedane droge in naraslo število ljudi, ki so bili sprejeti na zdravljenje zaradi odvisnosti od nje.

Kokain je v Evropi vse bolj dostopen
Kokain je v Evropi vse bolj dostopen

Kljub opozorilom pred povečano porabo kokaina v Evropi na vrhu ostaja konoplja. Dobrih 17 milijonov mladih, starih od 15 do 34 let, jo je uporabljalo v zadnjem letu, približno odstotek odraslih Evropejcev, starih od 15 do 64 let, jo uporablja vsakodnevno ali skoraj vsakodnevno. Konoplja je tudi najpogosteje zasežena droga.

Trg prepovedanih drog postaja vse bolj nevaren.
Trg prepovedanih drog postaja vse bolj nevaren.

"Problem prepovedanih drog ostaja velika grožnja za zdravje in varnost prebivalcev, še posebej naših mladih," je poudaril evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopoulos. Opozoril je tudi na prodajo prepovedanih drog prek svetovnega spleta in se zavzel za boljšo zaščito državljanov. "Evropska unija in njene članice se še naprej neusmiljeno borijo proti problemu drog z vsemi instrumenti, ki so na voljo: zakonodajo, operativnimi ukrepi, konstruktivnimi pogovori s tretjimi državami in dialogom s civilno družbo." Že konec tega leta bodo začela veljati nova pravila Evropske unije o psihoaktivnih snoveh.

Ne spreglejte: