Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Evropska ljudska stranka (foto: ARO)
Evropska ljudska stranka

Predstavniki Evropske ljudske stranke v Münchnu tudi o migracijski problematiki

Svet | 07.06.2018, 17:20

Slabo leto pred volitvami v Evropski parlament je največja politična skupina v njem, Evropska ljudska stranka, pripravila posvet v Münchnu v Nemčiji. Namen je pregledati delo zadnjih štirih let in določiti prednostne naloge za zadnje leto tega mandata. Ena osrednjih tem so migracije.

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber je ob včerajšnjem začetku tridnevnega posveta med drugim poudaril, da je treba odločno in po potrebi tudi strogo zavarovati zunanje meje Evropske unije, če želimo ohraniti schengensko območje brez nadzora na notranjih mejah.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ocenila, da se mora stara celina obnašati kot globalni akter, če želi biti globalni akter. Kot je opozorila, bo to zahtevalo tudi nekaj denarja in odločnosti. Med drugim je predlagala vzpostavitev skupnega sistema za obravnavo prošenj za azil. Dodala je, da potrebujemo obsežno obljubo varnosti ob novih zmogljivostih za ukrepanje.

Drugačen pristop od Merklove je zagovarjal avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je močno skeptičen zaradi množičnega priseljevanja v povezavo. Poudaril je, da mora biti na meji med Avstrijo in Bavarsko nadzor, ker migracij nismo bili sposobni primerno obvladati. Po njegovem gre za posledico tega, da Evropska unija ni zaščitila svojih zunanjih meja. S tem je potrdil prednostne naloge svoje države, ki bo julija prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu povezave. Zavzel se je tudi za hitro in močno kadrovsko okrepitev agencije za zaščito meja Frontex, ki bi ji podelil dodatna pooblastila.

Merklova je menila, da je z migracijsko krizo tesno povezano tudi nedelovanje ustanov Evropske unije. Zavzela se je za njihovo obsežno reformo, zmanjšanje števila članov Evropske komisije in nadnacionalne kandidatne liste na volitvah v Evropski parlament. Podpira tudi rešitev, da bi bilo delo Evropskega parlamenta omejeno samo na en njegov sedež. Trenutno namreč deluje iz treh krajev: Bruslja, Strasbourga in Luxembourga. Merklova je prepričana, da je stara celina na razpotju.

Svet, Evropska Unija
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...