Ljubljana, sreda, 27. marec 2019, 01:32

Predstavniki Evropske ljudske stranke v Münchnu tudi o migracijski problematiki

Evropska ljudska stranka
Foto © ARO

Slabo leto pred volitvami v Evropski parlament je največja politična skupina v njem, Evropska ljudska stranka, pripravila posvet v Münchnu v Nemčiji. Namen je pregledati delo zadnjih štirih let in določiti prednostne naloge za zadnje leto tega mandata. Ena osrednjih tem so migracije.

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber je ob včerajšnjem začetku tridnevnega posveta med drugim poudaril, da je treba odločno in po potrebi tudi strogo zavarovati zunanje meje Evropske unije, če želimo ohraniti schengensko območje brez nadzora na notranjih mejah.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ocenila, da se mora stara celina obnašati kot globalni akter, če želi biti globalni akter. Kot je opozorila, bo to zahtevalo tudi nekaj denarja in odločnosti. Med drugim je predlagala vzpostavitev skupnega sistema za obravnavo prošenj za azil. Dodala je, da potrebujemo obsežno obljubo varnosti ob novih zmogljivostih za ukrepanje.

Drugačen pristop od Merklove je zagovarjal avstrijski kancler Sebastian Kurz, ki je močno skeptičen zaradi množičnega priseljevanja v povezavo. Poudaril je, da mora biti na meji med Avstrijo in Bavarsko nadzor, ker migracij nismo bili sposobni primerno obvladati. Po njegovem gre za posledico tega, da Evropska unija ni zaščitila svojih zunanjih meja. S tem je potrdil prednostne naloge svoje države, ki bo julija prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu povezave. Zavzel se je tudi za hitro in močno kadrovsko okrepitev agencije za zaščito meja Frontex, ki bi ji podelil dodatna pooblastila.

Merklova je menila, da je z migracijsko krizo tesno povezano tudi nedelovanje ustanov Evropske unije. Zavzela se je za njihovo obsežno reformo, zmanjšanje števila članov Evropske komisije in nadnacionalne kandidatne liste na volitvah v Evropski parlament. Podpira tudi rešitev, da bi bilo delo Evropskega parlamenta omejeno samo na en njegov sedež. Trenutno namreč deluje iz treh krajev: Bruslja, Strasbourga in Luxembourga. Merklova je prepričana, da je stara celina na razpotju.

Ne spreglejte: