Ljubljana, sreda, 27. marec 2019, 01:32

Kako bo Cerkev v Italiji krmarila pri sedanji vladi?

0:00
0:00
Karlo Bolčina
Foto © ARO

Potem ko sta novo italijansko vlado potrdila oba domova parlamenta, lahko koalicijski stranki - desna Liga in levo populistično Gibanje pet zvezd - začneta izvajati svoj program. Ta predvideva nižje davke, ostrejšo priseljensko politiko, pregled pogodb Evropske unije in tesnejše odnose z Rusijo. O tem, kako se na takšno vlado in njen program odziva Katoliška Cerkev v Italiji, smo vprašali dekana v Štandrežu, Karla Bolčino.

Italijanska škofovska konferenca je na zadnjem zasedanju konec maja, ko sicer vlada še ni bila sestavljena, izrazila zaskrbljenost: »Cerkev gleda na to stanje ne toliko z ogorčenostjo kot s strahom, kajti propadle so vse stare oblike odnosa do Cerkve, zlasti pa odnosa do družbe.«

Bolčina meni, da bi Cerkev lahko našla skupno točko pri socialni pravičnosti, pri vprašanju migracij pa »bosta država in Cerkev zelo verjetno prišli v konflikt in tukaj bomo težko kaj reševali.« Potem je tu še vprašanje družine in življenja. Novi italijanski minister za družino Lorenzo Fontana je prisegel, da se bo boril proti demografski zimi. Podpira ’naravno družino’ z materjo in očetom, rekoč da družine z istospolnimi pari po italijanskem zakonu ne obstajajo. V protest so se predstavniki populističnega gibanja poljubljali v parlamentu … V soboto bo v Rimu tudi gejevska parada … Ker se koalicijski stranki zaradi diametralno nasprotnih stališč o tem nikoli ne bosta poenotili sta vprašanje istospolnih porok izpustili iz skupnega programa.

A kaj čaka Cerkev ob takšni vladi? »Cerkev je del italijanske družbe in italijanska družba se dobro zaveda, da bi bila Italija že pod vodo, čeprav tudi to tvega.« Prav zato, kot pravi Bolčina, škofje po dolgih letih vabijo k molitvi za Italijo. Molitveno bdenje za Italijo je za nocoj sklicala Skupnost sv. Egidija. Dogodek v njihovi cerkvi v Rimu bo vodil predsednik italijanske škofovske konference.

Ne spreglejte: