Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:46

Iran začel izvajati načrt za povečanje svojih kapacitet za bogatenje urana

V Natanzu naj bi odprli center za izdelovanje novih centrifug za bogatenje urana.
Foto © Wikipedia

Iran je obvestil Mednarodno agencijo za jedrsko energijo, da je začel izvajati načrt za povečanje svojih kapacitet za bogatenje urana. Pismo je na Dunaj poslal včeraj. Vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej, je sporočil, da je odredil priprave za takšno dejavnost za primer dokončnega propada mednarodnega sporazuma o jedrskem programu iz leta 2015.

Iran se je z mednarodnim sporazumom o jedrskem programu odpovedal bogatenju urana v zameno za odpravo kazenskih ukrepov proti državi. ZDA so se iz tega v minulem mesecu umaknile, ostale podpisnice so takrat napovedale, da ga bodo še naprej spoštovale. Poznavalci menijo, da želi Iran z zadnjo potezo poslati signal, da ne bo le opazoval dogajanja. Ključne evropske države si namreč le s težavo prizadevajo, da bi dogovor iz leta 2015 ohranile pri življenju. Poleg tega so se številna mednarodna podjetja v strahu pred kazenskimi ukrepi ZDA že začela distancirati od Irana.

Ta še vztraja, da je njegov jedrski program namenjen izključno v civilne namene, ZDA, Savdova Arabija in Izrael medtem državo obtožujejo, da poskuša tako izdelati jedrsko bombo. Izrael se je odzval tudi na začetek povečevanja kapacitet za bogatenje urana, premier Benjamin Netanjahu je prepričan, da želi Iran uničiti njegovo državo. "Iran poziva k našemu uničenju in želi razviti jedrsko orožje, s katerim bi uresničil genocidni namen. Treba mu je preprečiti izdelavo jedrskega orožja," je Netanjahu opozoril že včeraj v Nemčiji na srečanju s tamkajšnjo kanclerko Angelo Merkel. Pozval jo je, naj sledi politiki ZDA in zaostri stališča do Irana. Merklova je odgovorila, da si tudi njena država prizadeva za to, da Iran ne pride do jedrskega orožja, a nimata enotnih pogledov, kako doseči ta cilj.

Ne spreglejte: