Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:18

Do dogovora o reformi azilnega sistema v Evropski uniji še daleč

Migracije, priseljenci
Foto © Evropska komisija

Dogovora o reformi azilnega sistema v Evropski uniji ni na vidiku. Tako kažejo izjave notranjih ministrov povezave pred srečanjem, ki ga gosti Luksemburg. Najbolj sporne so kvote za razporeditev prebežnikov, ki jim odločno nasprotujejo višegrajske države. Zadržke zaradi različnih vprašanj ima tudi veliko ostalih članic. Zbližanja stališč tako danes zagotovo ne bo. Cilj je utreti pot pozitivnemu razvoju dogodkov na vrhu, ki bo konec meseca, a se tudi to zdi težko dosegljivo.

Članice Evropske unije se trudijo dogovoriti o prenovi dublinske uredbe, ki določa, da je treba prošnjo za azil obravnavati v prvi državi vstopa v povezavo. A ta pravila so se v migracijski krizi izkazala za povsem neučinkovita. Najbolj sporen je mehanizem, ki v skrajnem primeru predvideva premeščanje prebežnikov, kar zavrača višegrajska skupina. Južne članice, kot je Italija, po drugi strani zahtevajo več solidarnosti. "Sodelovanje je ključna beseda, ob tem še zaupanje med državami," je opozoril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Kot je dodal, bodo migracije v prihodnjih letih del našega življenja, zato je treba biti pripravljen. "To je trenutek, ko moramo prevzeti svoje odgovornosti, jih deliti in tudi pokazati solidarnost - ne le med seboj, ampak tudi s temi obupanimi ljudmi."

Najti pravo ravnotežje med omenjenim kljub kompromisnemu predlogu, ki ga je pripravilo bolgarsko predsedstvo, še naprej ostaja temeljni izziv. Nova italijanska vlada ne izboljšuje možnosti za dogovor. Novega notranjega ministra slovenske zahodne sosede Mattea Salvinija danes v Luksemburgu ni. A predstavnik nemškega notranjega ministrstva Stephan Mayer je opozoril, da kritike ne prihajajo le od tam in iz višegrajske skupine. "Rad bi poudaril, da je do nekaterih točk kompromisnega predloga kritična tudi aktualna nemška vlada. A odprti smo za konstruktivno razpravo." "Danes je naša glavna naloga pripraviti material za delo voditeljev konec meseca," je bil jasen bolgarski notranji minister Valentin Radev.

Ne spreglejte: