Ljubljana, sobota, 23. junij 2018, 06:17

V Rusiji začetek nogometnega svetovnega prvenstva

V Rusiji se danes popoldne začenja nogometno svetovno prvenstvo. Ob 17. uri bo na sporedu uvodna tekma na kateri se bosta pomerili gostiteljica Rusija in Savdova Arabija, ki bosta tako odigrali prvo tekmo v skupini A, v kateri sta še Egipt in Urugvaj. Ta dva bosta uvodni obračun igrala jutri ob 14. uri.


Pisec detektivskih zgodb kmalu svetnik

Avtor priljubljenih detektivskih zgodb o očetu Brownu, Gilbert Keith Chesterton, ki je umrl leta 1936 bi lahko postal prvi angleški katoliški svetnik po 17. stoletju.


Argentinski parlament danes o splavu

Argentinski parlament bo danes glasoval o zakonu o splavu. Izid je nejasen. 112 poslancev naj bi zakon podprlo, 115 pa ne. Odločitev bo tako v rokah 29 poslancev, ki so še neopredeljeni. Predsednik Mauricio Macri, ki se sicer opredeljuje za življenje, je napovedal, da ne bo vložil veta, če bo zakon izglasovan. Argentinska škofovska konferenca je zato prejšnji četrtek razglasila za dan molitve in posta za kulturo življenja, na njenem sedežu pa so se pri molitvi za politike zbrali tudi predstavniki vseh ver.


Dr. Ferfila: Pot do celovite jedrske razorožitve severnokorejskega režima bo težka

Politični analitik in poznavalec Severne Koreje in ZDA dr. Bogomil Ferfila potrjuje, da je današnji sporazum med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, pomemben korak naprej v odnosih Severne Koreje z mednarodno skupnostjo, vendar opozarja, da pot do jedrske razorožitve režima v Pjongjangu ne bo lahka.


Trump in Kim na zgodovinskem vrhu dosegla dogovor

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta na zgodovinskem vrhu v Singapurju podpisala dogovor, ki predvideva prizadevanja za jedrsko razorožitev Severne Koreje, gradnjo novih odnosov med državama na temelju miru in skrb za ameriške vojne zapornike ter pogrešane iz vojn v vzhodni Aziji. Mednarodna skupnost je izkupiček srečanja sprejela z navdušenjem, pozitivno pa so se odzvale tudi borze.


Papež sprejel odstop treh čilskih škofov

S tiskovnega urada Svetega sedeža so sporočili, da je papež Frančišek sprejel odstop treh čilskih škofov. Dva sta sicer že dosegla starostno mejo za upokojitev.


Trg prepovedanih drog je zelo dinamičen in prilagodljiv ter zato nevaren

Evropa se spopada z vse večjo dostopnostjo kokaina, kar je povezano tudi z vse večjim izvozom iz Latinske Amerike. Tudi drugače zadnje poročilo Evropskega centra za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami ugotavlja, da je dostopnost teh vse večja. Poleg tega je trg zelo dinamičen in prilagodljiv ter zato še bolj nevaren.


Spet dražja pot na hrvaško morje

Na Hrvaškem pred poletno turistično sezono spet zvišujejo cestnino. Za ta ukrep so se odločile tri družbe, ki upravljajo več odsekov avtocest proti morju. Zvišanje je 10-odstotno in že velja na Istrskem ipsilonu, od konca tega tedna pa bo dražja tudi avtocesta proti Dalmaciji.


Avstrija zapira sedem mošej, več imamov predmet preiskave

Avstrija je danes v skladu z leta 2015 sprejetim zakonom o islamu napovedala zaprtje sedmih mošej, več deset imamom pa zaradi suma prepovedanega financiranja iz tujine grozi izgon. "Vzporedne družbe, politični islam in težnje k radikalizaciji v naši družbi nimajo mesta," je ob tem pojasnil avstrijski kancler Sebastian Kurz.


Solze so milost

Papež Frančišek je napisal predgovor k molitvenemu priročniku »Kdor moli, se reši«, v katerem bralcu ponuja osnovne smernice za dobro opravljeno spoved. »Sram je milost, ki nas spodbudi, da prosimo za odpuščanje. Milost je tudi dar solz, ki umije naš pogled in nam pomaga bolje videti stvarnost,« med drugim zapiše Frančišek.


Novejše novice | Starejše novice