Ljubljana, četrtek, 16. avgust 2018, 15:48

Irak in Vatikan v prizadevanju za ustavitev izseljevanja kristjanov

Iraška vlada si bo skupaj z Vatikanom prizadevala za ustavitev izseljevanja kristjanov iz Iraka. Tiskovni predstavnik iraškega zunanjega ministrstva je dejal, da so kristjani pristni sestavni del iraškega naroda. »Zadovoljni smo z njihovo prisotnostjo in jim nameravamo nuditi zaščito,« je povedal za arabske medije.


Dr. Gaiser: Pritisk na Iran ne bo dal sadov, kakršne želijo v ZDA

Začel je veljati prvi sveženj ukrepov ZDA proti Iranu. Prepovedano je poslovanje s finančnimi ustanovami te države, trgovina z dragocenimi kovinami in sodelovanje s tamkajšnjim avtomobilskim sektorjem. Washington je odpravil tudi določena dovoljenja za uvoz dobrin iz islamske republike, predvsem perzijskih preprog in hrane. Še ostrejše ukrepe je pričakovati novembra, med drugim bodo povezani s prepovedjo trgovanja z iransko nafto. Vse to sledi odstopu svetovne velesile od jedrskega sporazuma, ki sta ga mednarodna skupnost in Teheran podpisala pred tremi leti.


Vse več ugibanj o papeževi prisotnosti na sprejemu novega globalnega dogovora o migracijah

Spletni portal Crux na podlagi neuradnih informacij navaja, da je več možnosti za udeležbo papeža Frančiška na decembrskem zasedanju voditeljev držav Združenih narodov v Maroku, ko naj bi bil sprejet nov globalni dogovor o migracijah. Čeprav Vatikan uradnih izjav o tej temi ne daje, naj bi bilo povabilo Frančišku s strani generalnega sekretarja Združenih narodov neizogibno.


Papež pozdravlja priznanje čilskih škofov glede zlorab

Papež Frančišek je pozdravil ravnanje čilskih škofov, ki so se opravičili za pomanjkljivo ali neustrezno odzivanje v primerih spolnih zlorab s strani duhovnikov in laikov ter prosili žrtve za odpuščanje.


FOTO: 29. srečanje mladih v Međugorju: »Živeti po božji besedi«

Več 40.000 mladih iz 72 držav se je te dni zbiralo v Međugorju, kjer je potekalo 29. mednarodno molitveno srečanje z naslovom Živeti po božji besedi. Tam je bilo tudi kar nekaj slovenskih romarjev.


Število žrtev potresa v Indoneziji preseglo 140, papež Frančišek izraža sožalje

Tla v Indoneziji se še tresejo. Ob močnem nedeljskem sunku je na otoku Lombok umrlo več kot 140 ljudi, več sto je ranjenih. Poškodovanih je na tisoče zgradb, zato so morali številni poiskati zatočišče drugje. Papež Frančišek je naslovil sožalni telegram na indonezijske cerkvene in civilne oblasti.


Papež Frančišek: Vera v Jezusa naj bo naša hrana

Papež Frančišek je v nagovoru ob opoldanski molitvi Angel Gospodov z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra spregovoril o tem, da ni dovolj, da Jezusa iščemo, ampak, da ga moramo spoznati. Zato pa da je potrebno storiti korak naprej.


Koga bi lahko kadrovska kupčkanja v Evropski uniji postavila na pomembne položaje?

V Evropski uniji se odpira sezona velikih kadrovskih kupčij. Volitvam v Evropski parlament maja prihodnje leto bodo sledile menjave na vodilnih položajih v Evropski komisiji, Evropskem svetu in evropski diplomatski službi. A začelo se je že v Evropski centralni banki. Vprašanje, kdo bo njen četrti predsednik, je v ospredju že od imenovanja novega vodje evroskupine konec lanskega leta.


Poročilo ZN: Pjongjang nadaljuje jedrski program

Severna Koreja ni ustavila svojega jedrskega in raketnega programa, s tem pa krši resolucije Združenih narodov, kaže zaupno poročilo neodvisnih strokovnjakov, ki nadzirajo uresničevanje sankcij ZN proti Pjongjangu. Poročilo so včeraj predložili Varnostnemu svetu ZN.


Osnovnošolci in srednješolci v Franciji bodo morali pametne telefone puščati doma

V Franciji so poslanci izglasovali zakon, s katerim so v javnih osnovnih in srednjih šolah prepovedali uporabo pametnih telefonov in ostalih naprav za brskanje po svetovnem spletu. Takšna pravila bodo od septembra veljala za otroke in mladostnike, stare od 3 do 15 let.


Novejše novice | Starejše novice