Ljubljana, petek, 19. oktober 2018, 00:27

Papež odpustil iz kleriškega stanu dva čilska škofa

Papež Frančišek je odpustil iz kleriškega stanu zaradi zlorab nad mladoletnimi dva čilska škofa. To sta Francisco José Cox Huneeus, upokojeni nadškof La Serene in Marco Antonio Órdenes Fernández, upokojeni škof škofije Iquique. Na odločitev se ni moč pritožiti, poroča Radio Vatikan.


Kanonizacija Pavla VI.

Papež Pavel VI., od danes sveti Pavel VI., je najbolj znan po tem, da je nadaljeval in dokončal II. vatikanski koncil. Ob uradni umestitvi je napovedal še, da se bo zavzemal za socialno pravičnost, za zedinjenje kristjanov in odpiranje sodobnemu svetu. Zaznamoval je tudi Cerkev na Slovenskem.


Kanonizacija Oscarja Romera

Salvadorski nadškof Oscar Romero, ki bo danes razglašen za svetnika, je bil leta 1980 ubit med mašo iz sovraštva do vere. Zavzemal se je predvsem za uboge, glasno je grajal nasilje in krivičnosti v svoji domovini.


AVDIO: Bavarci na volitvah odločajo o usodi Krščansko-socialne unije in zvezne dežele

Na Bavarskem so se z odprtjem volišč ob 8. uri začele deželne volitve, na katerih 9,5 milijona Bavarcev odloča o novi sestavi deželnega parlamenta. Glede na napovedi se bo v najbogatejši nemški zvezni deželi končala prevlada Krščansko-socialne unije, kar bo pomemben preizkus tudi za vladajočo koalicijo v Berlinu. Za komentar smo vprašali dobrega poznavalca nemških političnih razmer publicista dr. Aleša Mavra.


Se obeta papežev obisk Severne Koreje?

V Vatikan bo v okviru evropske turneje v sredo pripotoval južnokorejski predsednik Mun Dže In. V četrtek ga bo sprejel tudi papež Frančišek, južnokorejski predsednik pa naj bi mu ob tej priložnosti predal vabilo severnokorejskega predsednika.


Frankfurtski knjižni sejem torišče različnih idej

Frankfurt v Nemčiji je tudi letos prizorišče največjega knjižnega sejma na svetu. Za stroko je vrata odprl včeraj, konec tedna se bo med stojnice lahko podala še širša javnost. Tam se mudi tudi urednik knjižnega programa Založbe Ognjišče mag. Božo Rustja, kot nam je zaupal, so takšni dogodki torišče novih idej.


40 tisoč mladih Poljakov molilo za sinodo

Približno 40.000 mladih je minuli konec na Narodnem stadionu v Varšavi molilo za uspeh škofovske sinode o mladih, ki trenutno zaseda v Vatikanu. Na programu dvanajsturnega srečanja so bili molitev, konference in pričevanja, pa tudi koncerti in umetniške predstave. Prireditelji srečanja v Varšavi so povedali, da je šlo za najbolj množično srečanje mladih med zasedanjem tokratne škofovske sinode.


Britansko sodišče: Ni šlo za diskriminacijo

Vrhovno sodišče v Veliki Britaniji je ugodilo pritožbi katoliških lastnikov slaščičarne, ki leta 2014 ni hotela speči torte z napisom »Podprite istospolne poroke«.


Papež se je spotaknil ...

Včerajšnji dan v Vatikanu so zaznamovale tri novice. Še preden bi se ena od njih lahko z raznimi ugibanji razplamtela po medijih, je vatikanski tiskovni predstavnik Greg Burke povedal, da se je papež Frančišek ob vrnitvi iz sinodalne dvorane v dom sv. Marte spotaknil in padel, vendar takoj vstal in je dobro.


Kardinal Puljić po volitvah v BiH: Žalosten sem!

Volitve v Bosni in Hercegovini bodo kot kaže krizo v državi le še poglobile. Potem, ko so vse tri entitete dobile približno enak odstotek, mednarodna skupnost opozarja na neustavnost volitev. Spomnimo, da ustavno sodišče lani kot neustavno opredelilo določila volilnega zakona o načinu posrednih volitev poslancev iz skupščin desetih kantonov v zgornji dom parlamenta Federacije BiH. Da bi moralo priti do spremembe zakona je opozoril tudi sarajevski kardinal Vinko Puljić.


Novejše novice | Starejše novice